În calitate de cetăţeni ai UE, copiii dumneavoastră au dreptul de a fi şcolarizaţi în orice ţară din UE, în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii ţării respective.

Ei au dreptul de a fi plasaţi într-o clasă care corespunde grupului lor de vârstă, la un nivel echivalent celui din ţara de origine, indiferent cât de bine cunosc limba ţării respective.

Copiii cetăţenilor UE care se stabilesc într-o altă ţară europeană pentru a munci au dreptul să beneficieze de cursuri de limbă gratuite în noua lor ţară de reşedinţă, pentru a reuşi să se adapteze la noul sistem şcolar.

Sistemele şcolare din ţările UE pot fi foarte diferite. De exemplu, în unele ţări, elevii trebuie să opteze foarte devreme pentru o formare academică sau profesională.

De aceea nu există un sistem european de recunoaştere automată a certificatelor şcolare. În unele ţări, trebuie să cereţi autorităţilor naţionale să recunoască certificatele copiilor dumneavoastră înainte de a-i putea înscrie într-o instituţie de învăţământ.

Caz real

Facilitaţi tranziţia pentru copilul dumneavoastră

Familia Owens, originară din Ţara Galilor, s-a mutat în Franţa împreună cu cei trei copiii, de 9, 12 şi 17 ani. Cel mai mare dintre ei urmase în Regatul Unit cursurile pentru nivelul A – de regulă, în acest caz, elevii englezi urmează trei specializări pe parcursul a doi ani, după care obţin certificatul de studii.

Când au aflat că sistemul şcolar francez este foarte diferit de nivelul A, pentru că presupunea examene la douăsprezece materii, părinţii au decis că ar fi mai bine ca fiica lor cea mare să continue studiile pentru nivelul A (într-o şcoală internaţională în apropiere de noua lor locuinţă din Franţa). Pe ceilalţi doi copii i-au înscris la o şcoală franceză din regiune.

Pentru a afla  informaţii utile despre sistemul de învăţământ din Romania puteti accesa urmatorul link :

https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/mwikis/eurydice/index.php/Romania:Overview

Sursa : europa.eu

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal