Săptămâna europeană a tineretului are loc o dată la doi ani, sărbătorind și promovând activități destinate tinerilor prin intermediul unor evenimente organizate în toate țările participante la programul Erasmus +.
Tarifele pentru convorbirile din România catre statele din interiorul SEE vor fi plafonate
Între 29 aprilie și 5 mai, va avea loc, în întreaga Europă, cea de-a noua ediție a Săptămânii europene a tineretului. Tema din acest an este `Eu și democrația`. Pe parcursul întregii săptămâni, se vor desfășura activități în toate țările participante, iar la 29 și 30 aprilie, vor avea loc la Bruxelles evenimente emblematice care vor reuni sute de tineri, oferindu-le ocazia de a-și face auzită vocea.
În perspectiva viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European, care se vor desfășura între 23 și 26 mai, Săptămâna europeană a tineretului va fi marcată de dezbateri ce se vor axa asupra modului în care tinerii pot fi activi în cadrul comunităților în care trăiesc și pot influența deciziile democratice.
La 30 aprilie, comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, va găzdui un dialog cu cetățenii la care vor fi invitați tineri, precum și o mare dezbatere la Parlamentul European din Bruxelles cu participarea a peste 800 de tineri care vor discuta despre participarea democratică și despre impactul Corpului european de solidaritate asupra tinerilor, a ONG-urilor și a comunităților locale.
Rezultatele unui sondaj Eurobarometru publicat astăzi arată că peste două treimi dintre tineri (67 %) consideră că prioritatea numărul unu în ceea ce privește acțiunea UE în următorii zece ani trebuie să fie protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice. A doua și a treia prioritate, potrivit acestora, sunt îmbunătățirea educației și a formării, inclusiv libera circulație a studenților, a ucenicilor sau a elevilor (56 %) și combaterea sărăciei, a inegalităților economice și sociale (56 %). În plus, 72 % dintre tinerii intervievați afirmă că, din momentul în care au dobândit capacitatea de a vota și până în prezent, au participat la alegeri locale, naționale sau europene. Sondajul a vizat aproximativ 11 000 de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani în martie 2019. Participanții vor avea ocazia să discute aceste și alte subiecte la evenimentele din cadrul Săptămânii europene a tineretului.
De asemenea, comisarul Navracsics va prezenta rezultatele premiilor Altiero Spinelli pentru comunicarea cu cetățenii 2018. Ediția din acest an a premiilor Altiero Spinelli s-a axat în special pe tineri și va recompensa proiecte care contribuie la înțelegerea de către tineri a aspectelor esențiale ce țin de Uniunea Europeană și îi motivează să participe la procesele democratice care vor modela viitorul Uniunii. Ediția din anul acesta a atras 79 de candidaturi, iar celor cinci proiecte câștigătoare li se vor acorda premii în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Bruxelles.
Mai puțină mâncare risipită – mai multe albine fericite și oameni fericiți!
Context
Săptămâna europeană a tineretului are loc o dată la doi ani, sărbătorind și promovând activități destinate tinerilor prin intermediul unor evenimente organizate în toate țările participante la programul Erasmus +. Pe lângă evenimentele emblematice de la Bruxelles, sute de activități și evenimente vor fi organizate la nivel local. La Săptămâna europeană a tineretului din 2017 au participat 112 000 de tineri din întreaga Europă, precum și din Macedonia de Nord, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Serbia și Turcia.
Corpul european de solidaritate, unul dintre principalele subiecte ale ediției din acest an, a fost anunțat de președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, în discursul său privind starea Uniunii din 2016. El le oferă tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani posibilitatea de a participa la o gamă largă de activități de solidaritate în întreaga UE și în afara acesteia. De la lansarea sa, la 7 decembrie 2016, circa 125 000 de tineri s-au alăturat Corpului european de solidaritate, iar aproape 15 000 de participanți și-au început deja activitatea.
Premiile Altiero Spinelli sunt o inițiativă a Parlamentului European implementată de Comisia Europeană și au fost decernate pentru prima dată în 2017. Premiile își propun să aducă în prim-plan acțiuni remarcabile care contribuie la înțelegerea de către cetățeni a Uniunii Europene și îi motivează să participe la procesele democratice.
Comisia va publica, de asemenea, pe parcursul desfășurării Săptămânii europene a tineretului 2019, noi cifre privind funcționarea Garanției pentru tineret și a Inițiativei privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor. Garanția pentru tineret este o inițiativă emblematică a UE menită să promoveze ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, asigurându-se că toți tinerii sub 25 de ani primesc o ofertă de calitate de angajare, de continuare a studiilor, de intrare în ucenicie sau de efectuare a unui stagiu, în termen de patru luni din momentul în care devin șomeri sau nu mai participă la activități de învățământ formal.
Sursa: Comisia Europeana
– Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!