România, pe ultimele locuri în Europa la managementul calității și siguranței produselor alimentare

  1. Acasă
  2. Comunicate de presă
  3. România, pe ultimele locuri în Europa la managementul calității și siguranței produselor alimentare

România se află pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește certificarea sistemelor de management a calităţii și siguranței produselor alimentare. Doar 200 de companii din Romania au obţinut certificare europeană conform standardului IFS Food, potrivit unui studiu International Featured Standards, bazat pe informații din 90 de țări aflate pe 4 continente.

Respectarea cerințelor IFS Food de către producătorii de alimente reprezintă o garanție pentru livrarea pe piața de produse alimentare sigure, conforme cu legislația și conforme cu cerințele clientului. Producătorii români sunt tot mai preocupaţi să obţină aceste garanţii de calitate, care îi ajută să îşi crească afacerea prin intrarea în marile reţele de retaileri şi accesul la piaţa externă, prin urmare, numărul cererilor de certificare creşte în fiecare an cu aproape 25%, mult peste media Europeană, care este de 7,75%.

Alătură-te și tu Programului `Marca Încrederii`. Completeaza formularul de înregistrare AICI.

InfoCons a inițiat Programul Național de Protecția Consumatorilor – Marca Încrederii, în conformitate cu normele și standardele comunitare, program ce se regăsește în majoritatea țărilor membre ale UE, și nu numai, prin programe de evaluare, testare și promovare a produselor și serviciilor ce îndeplinesc normativele, pentru a da încredere cetățeanului în produsele și serviciile de pe piață, în calitatea lui de consumator.

Cei mai interesaţi de calitatea produselor pe care le livrează sunt italienii care deţin 2.903 certificări IFS Food. Urmează Germania (2.498 certificări), Spania (2.436) și Franța (1.781). Între țările din noul val european, cel mai bine stau Polonia (732), Ungaria (408) și Cehia (334). Mai puţine certificate decât în România, au producătorii din Bulgaria (165 certificări), Croaţia (118), Slovacia (94).

`Certificarea IFS înseamnă practic un pașaport pentru export. Pe piața europeană nu poți exporta produse sau servicii care să nu fi fost certificate conform celor mai înalte standarde internaționale`, explică Ionuț Nache, director general Inaq Consulting, societate comercială care oferă servicii de audit calitate si siguranta produs pentru marile lanturi de retail.

Certificările ajută companiile să fie sigure că produsele lor îndeplinesc cele mai pretențioase criterii ale clienților. Auditul presupune verificarea procesului de producţie, iar evaluatorul oferă consultanţă, astfel încât să fie respectate bunele practici în fiecare etapă. Acest lucru asigură premizele unei calități foarte bune a proceselor de producție a produselor și a managementului de sistem, ceea ce duce în final la produse alimentare sigure și de calitate la raft și în coșul de cumpărături al consumatorului.

`Verificarea profesionistă a întregului proces de producţie garantează că în hipermarketuri nu pot ajunge decat produse atent monitorizate de-a lungul întregului proces din punct de vedere al siguranței alimentului și calității alimentului`, mai arată Ionuţ Nache.

Specialiştii verifică cu stricteţe toate detaliile şi nu permit niciun fel de abatere. Printre motivele care duc de regulă la neacordarea certificării se află: nerespectarea etichetării conform cerințelor Uniunii Europene, mai ales neevidențierea pe etichetă a alergenilor, lipsa de control a proceselor critice pentru siguranța produselor (răcire, congelare, pasteurizare, sterilizare etc), necorectarea problemelor evidențiate în urma analizelor de laborator și orice încălcare a legislației și a bunelor practici de producție care pot pune în pericol sănătatea consumatorului.

Cele mai certificate domenii alimentare

Sunt 11 subdomenii de certificare IFS Food în România. Cele mai multe auditări au fost cerute pentru procese precum `Cereale, brutărie industrială și produse de patiserie, cofetărie, snacks-uri` (69), respectiv `Carne roșie și albă, carne de pasăre și produse din carne` (54). Un număr important de auditări au avot loc în domeniile `Legume și fructe` (25), `Ouă și produse din ouă` (19), `Băuturi` (18), `Lactate` (13), `Produse uscate, alte ingrediente și suplimente` (12) sau `Produse combinate` (11). Un număr mai mic de auditări s-a înregistrat în domeniile `Uleiuri și grăsimi` (5), respectiv `Mâncare pentru animale` și `Pește și produse din pește` (câte 3).

Pentru a avea siguranța că un proces de producție asigură produse sigure și conforme la raft este nevoie de o evaluare care durează în medie de 18,26 ore, cu o oră mai puțin decât durata media a aceluiași tip de audit pe plan mondial. În același timp, un audit IFS Logistics durează în medie 9,3 ore în România (9,48 ore pe plan mondial), iar unul IFS HPC 23,83 de ore (față de 20,85 ore pe plan mondial).

Nu doar producătorii de produse alimentare pot fi certificați, ci și distribuitorii (IFS Logistics), magazinele (IFS Cash&Carry), producătorii de produse de igienă corporală și de menaj (IFS HPC)ș producătorii de ambalaje pentru produsele alimentare (IFS PACsecure).

La nivel european, certificările vedetă sunt în domeniul Food (14.736 la sfârșitul anului 2015). Urmează IFS Logistics (1.604), IFS Broker (730), IFS Cash & Carry (640), IFS HPC (146) și IFS PACsecure (38). Creșterea medie a numărului de certificări este de 7,75% pe an. Există un domeniu aflat în plin avânt din acest punct de vedere, IFS HPC, cu o creștere de 115,8% în anul 2015 față de anul precedent și un altul care pare să își fi atins pragul de sus, IFS Cash & Carry, care a înregistrat o scădere de -2% a numărului de certificări în perioada analizată.

Sursa: romanialibera.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Meniu