Romania din nou pe ultimul loc privind cautarea informatiilor in mediul online despre sanatate

Conform studiului realizat in ultimele 3 luni ale anului 2020 privind utilizarea tehnologiei informatiei si a  comunicatiilor în gospodării de către persoane fizice, unul din doi cetățeni ai UE (55%) cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani,  a mentionat faptul ca  au căutat informații  online despre  sănătate online legate de:  leziuni, boli, nutriție, îmbunătățirea stării de sănătate sau similară. Aceasta a fost cu două puncte procentuale (pp) mai mare decât anul precedent (53%) și a crescut cu 21 pp față de 2010 (34%).

 

În plus, 20% dintre cetățenii UE au raportat că au participat la o consultative online

Mai puțini (13%) au accesat alte servicii de sănătate prin intermediul unui site web sau al unei aplicații în loc să viziteze personal spitalul sau un medic, în timp ce 11% dintre cetățeni și-au accesat dosarele medicale personale online.

 

 

Ponderea persoanelor care caută informații medicale online în scopuri private a variat de la un stat membru la altul.

 

În 2020, cea mai mare pondere a fost înregistrată în

  • Finlanda, unde 77% ;
  • Olanda 76%;
  • Danemarca 72% ;
  • Germania 70%.

 

În schimb, cele mai mici ponderi au fost observate în

  • România 28%;
  • Bulgaria 29%;
  • Italia 35%; date din 2019;
  • Polonia 43%.

 

În ultimul deceniu, ponderea persoanelor care caută informații medicale online a crescut în marea majoritate a statelor membre ale UE. Cea mai mare creștere a numărului de persoane care caută informații de sănătate online a fost înregistrată în Cehia (+41 pp) și Cipru (+40 pp), urmată de Spania (+34 pp), Irlanda și Croația (ambele + 33 pp).

 

“In aceastea perioada pandemica cand majoritatea actiunilor si activitatilor s-au mutat in mediul online, trebuie fiecare dintre noi să adoptăm o9atitudine si sa incercam sa ne adaptam timpurilor in care traim.Chiar daca cautam informatii online privind sanatatea, nu trebuie sa utilizam automedicamentatia deoarece de cele mai multe ori medicamentele utilizate fara prescriptia unui medic ne pot afecta in rau sanatate. Totodata multe suplimente alimentare sunt asimiliate medicamentelor, cee ace nu reprezinta un fapt real, acestea fiind doar suplinitori alimentari.

Cititi intotdeauna propespectul medicamentelor, termenul de valabilitate si modul de depozitare.

Sănătatea înseamnă cum trăim, ce facem, ce aer respirăm, dar mai ales ce mâncăm. În condițiile în care România a ajuns pe primele locuri în cadrul Uniunii Europene la cele mai multe boli tip: cancer, obezitate infantilă este momentul să ne solidarizăm și să înțelegem că viitorul nostru și viitorul copiilor nu poate exista decât dacă avem sănătate..`

Sorin Mierlea – Președinte InfoCons

 

 

 

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal