Ce este carbonatul de sodiu-E500?
Aditivul alimentar E 500, face parte din categoria emulgatorilor. Este un agent de reglare a acidității, agent de afânare, de stabilizare, de creștere și antiaglomerare.
Sub câte forme se întâlnește aditivul E500?
Aditivul E 500- carbonatul de sodiu, se întâlnește sub trei forme:
– E 500(i) – Carbonat de sodiu. Are ca sinonime: sodă calcinată (în stare anhidră), sodă cristalizată, sodă de rufe sau carbonat neutru de sodiu.[i]
În natură, carbonatul de sodiu se găsește în cantități mari sub formă de amestec de carbonat și bicarbonat de sodiu, dizolvat în apa unor lacuri alcaline fără scurgere. În regiuni secetoase este depus în cruste, pe malurile unor lacuri. Se mai întâlnea și în cenușa unor plante marine, de unde se extrăgea.
Carbonatul de sodiu are următoarea formulă brută: Na2CO3 iar masa moleculară este M=106.
– E 500(ii) – Carbonat acid de sodiu. Are ca sinonime: carbonat de hidrogen și sodiu sau bicarbonat de sodiu. Carbonatul acid de sodiu are formula brută NaHCO3 iar masa moleculară este M=84,08.
E 500(iii) Sesquicarbonat de sodiu – amestecul carbonatului de sodiu cu carbonatul acid de sodiu Este reglator de aciditate, agent antiaglomerant și agent de creștere.
Cum se obține carbonatul de sodiu?
Carbonatul de sodiu se obține industrial prin două procedee:
– procedeul Leblanc (este mai puțin folosit în prezent). Acesta utiliza ca materie primă clorura de sodiu care se trata cu acid sulfuric. Din această reacție rezulta sulfatul de sodiu care se încălzea la 950°C împreună cu piatră de var și cărbune, într-un cuptor cu vatră. La final rezulta carbonatul de sodiu. Această metodă nu a fost folosită prea mult din cauza faptului că prezenta unele probleme privind reziduurile toxice derivate dar și din cauza faptului că procesului necesită o serie de operațiuni la temperatură înaltă.
– procedeul Solvay sau amoniacal, a fost dezvoltat în forma sa modernă de către Ernest Solvay în timpul anilor 1860. În acest procedeu clorura de sodiu se dizolvă în apa în care se introduce amoniac și apoi dioxid de carbon sub presiune. Se formează carbonatul acid de sodiu care, prin încălzire, se transformă în carbonat neutru de sodiu anhidru.[1]
Care sunt alimentele în care se pot utiliza aditivii alimentari E500?
Cel mai frecvent, carbonații de sodiu sunt folosiți în industria alimentară, în produsele de cofetărie ca praf de copt, ca regulator de aciditate și component de antiaglomerare.
Aditivii alimentari – E500 se pot adăuga în următoarele categorii de produse alimentare:
- Lapte deshidratat, cum este definit în Directiva 2001/114/CE- quantum satis,
- Brânză maturată, E 500(ii)- quantum satis, numai brânză din lapte acru,
- Smântână pasteurizată,
- Cazeinați comestibil, quantum satis,
- Unt și unt concentrat, ulei de unt și grăsime lactată anhidră, quantum satis numai în unt din smântână acidă,
- Produse din cacao și ciocolată, cum sunt reglementate în Directiva 2000/36/C, nivelul maxim E500-E504, 70 000 mg/kg,
- Preparate din carne, cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 853/2004, quantum satis excepție numai preparate din carne de pasăre, mici, bifteki, soutzoukaki, kebap, seftalia,
- Îndulcitori de masă sub formă lichidă, quantum satis,
- Îndulcitori de masă sub formă de pudră, quantum satis,
- Săruri, condimente, supe, sosuri, salate și produse proteice,
- Sare și înlocuitori de sare, quantum satis,
- Alimente pe bază de cereale prelucrate și alimente pentru sugari și copii de vârstă mică, cum sunt definite în Directiva 2006/125/C,E500 numai ca agent de creștere, quantum satis,
- Alte alimente pentru copii de vârstă mică quantum satis,
- Alimente dietetice pentru sugari, destinate unor scopuri medicale speciale, și formule speciale pentru sugari, quantum satis, restricții numai ca agenți de creștere
- Aditivi alimentari, inclusiv substanțe suport în enzimele alimentare,
- Aditivi alimentari în nutrienți cu excepția nutrienților destinați utilizării în produsele alimentare pentru sugari și copii de vârstă mică [2]
- Creme sterilizate și UHT, frișcă și creme cu conținut scăzut de grăsime (E500 iii),
- Pudră de zer și produse din zer, cu excepția brânzeturilor din zer (E500 iii),
- Legume fermentate (inclusiv ciuperci, rădăcini și tuberculi, leguminoase și aloe vera), produse din alge marine, cu excepția produselor fermentate din soia,
- Amidon,
- Paste proaspete, tăiței și produse similare-10000 mg/kg,
- Paste uscate, tăiței și produse similare,
- Pește în aluat congelat, file de pește și produse din pește, inclusiv moluște, crustacee și echinoderme (E500 iii),
- Produse congelate din pește tocat și smântână, inclusiv moluște, crustacee și echinoderme
- Pește și produse din pește gătite și/sau prăjite, inclusiv moluște, crustacee și echinoderme
- Pește și produse din pește afumat, uscat, fermentat și/sau sărat, alte produse din pește inclusiv moluște, crustacee și echinoderme,
- Cafea, înlocuitori de cafea, ceai, infuzii de plante și alte băuturi din cereale, cu excepția produselor din cacao. [1]
Bicarbonatul de sodiu E500 (ii) se întâlnește sub formă de pulbere sau de granule de culoare albă. Nu are miros, are gust ușor alcalin. Prezintă stabilitate în aer uscat. La temperatura de 20°C începe să se descompună în soluție apoasă. Este o substanță solubilă în apă, în schimb este insolubilă în alcool. Are un caracter bazic mai slab comparativ cu al carbonatului de sodiu. Pentru a putea fi utilizați ca aditivi, carbonatul și bicarbonatul de sodiu trebuie să aibă un conținut de substanță activă de 99%. 9
De ce este necesară utilizarea aditivilor E500?
Aditivii alimentari-E500, carbonații de sodiu sunt necesari datorită rolului pe care îl joacă în unele produse alimentare, drept corectori de aciditate (ei un caracter bazic).
Aceștia mai sunt utilizați și pentru faptul că sunt substanțe antiaglomerante și buni agenți de afânare.
La fabricarea unor produse de cofetărie sau patiserie este necesar ca aluatul să fie afânat înainte sau în timpul coacerii. Aditivii E500, carbonații de sodiu sunt ieftini, nu prezintă toxicitate, nu dau gust străin produsului și pot fi obținuți în stare foarte pură.
Deoarece sunt agenți de afânare, aceștia produc o cantitate mare dioxid de carbon, care se degajă începând cu formarea aluatului. Pentru a controla cantitatea de dioxid de carbon eliberat prin descompunerea aditivului E500, se mai utilizează și substanțe de acidulare numite acizi de afânare, spre exemplu fosfatul mono- și dicalcic, sulfatul de aluminiu și sodiu, etc. [5]
Concluzii și Reglementări legislative E500
Carbonații de sodiu sau E500, sunt aditivi alimentari ce pot fi găsiți într-o varietate de produse alimentare.
Aceștia sunt reglementați conform legislației europene[6], Codex Standard 192/1995 (revizuit în 2019) și conform Regulamentul (CE) Nr. 1333/2008.
Autor: dr.ing. Fulvia Ancuța Manolache
Referințe bibliografice
[1] https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FStandards%252FCXS%2B192-1995%252FCXS_192e.pdf
[2] https://healthy-food-near-me.com/e500-sodium-carbonates/
[3] https://www.arctic.ro/blog/bicarbonatul-de-sodiu-o-solutie-universala/
[4] https://www.anm.ro/_/_PRO/PRO_9065_13.06.16.pdf
https://zdocs.ro/doc/procedeul-solvay-sau-amoniacal-este-o-metoda-moderna-de-producere-a-carbonatului-de-sodiu-cenua-de-soda-rdperxy4dx6e
[5] Elena Oranescu, Aditivii alimentari-necesitate și risc, Editura SemnE, 2005, Bucuresți, pag. 261-262;
[6] https://webgate.ec.europa.eu/foods_system/main/index.cfm?event=substance.view&identifier=220
11 https://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_sesquicarbonate#/media/File:Sodium_sesquicarbonate.svg
12Odie5533 at engleză Wikipedia – Operă proprie, Domeniu public, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3581573
13 Sursa: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a3/SodiumBicarbonate.png
[1]https://zdocs.ro/doc/procedeul-solvay-sau-amoniacal-este-o-metoda-moderna-de-producere-a-carbonatului-de-sodiu-cenua-de-soda-rdperxy4dx6e
[2] Regulamentul (Ce) Nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari, EUR-Lex – 32008R1333 – RO – EUR-Lex (europa.eu)