Ce sunt difosfații E 450 ?
Difosfații sau E 450 reprezintă o clasă de aditivi alimentari formată din: difosfat disodic (i), difosfat trisodic (ii), difosfat tetrasodic (iii), difosfat tetrapotasic (v), difosfat dicalcic (vi) și difosfat diacid de calciu (vii) și difosfat de dimagneziu (ix).
Aditivii alimentari E 450 (i), E 450(ii), 450(iii), 450(v) pot fi utilizați ca și regulatori de aciditate, emulgatori, sare emulsionantă, umectanți, agenți de creștere, sechestranți, stabilizatori și agenți de îngroșare.
Aditivul alimentar E 450 (vi) poate fi utilizat ca și regulator de aciditate, emulgator, sare emulsionantă, agent de întărire, agent de creștere, sechestrant, stabilizator și agent de îngroșare.
Aditivul alimentar E450 (vii) poate fi folosit ca și regulator de aciditate, emulgator, sare emulsionantă, umectant, agent de creștere, sechestrant, stabilizator.[i]
Aditivul alimentar E 450 (ix) poate fi folosit ca și regulator de aciditate, agent de creștere, stabilizator.
Care sunt specificațiile stabilite pentru difosfați ?
Conform legislației în vigoare, difosfații trebuie să aibă o anumită compoziție și puritate pentru fi utilizați în produsele alimentare. În tabelul de mai jos sunt prezentate specificațiilor stabilite pentru aceștia.
E 450 (i) DIFOSFAT DISODIC |
Sinonime
Difosfat diacid disodic; Pirofosfat diacid disodic; Pirofosfat acid de sodiu; Pirofosfat disodic Denumire chimică: Difosfat diacid disodic Formulă chimică: Na2H2P2O7 Masă moleculară: 221,94 Compoziție Conține nu mai puțin de 95 % difosfat disodic Conține nu mai puțin de 63,0 % și nu mai mult de 64,5 % P2O5 Descriere Pulbere sau granule albe Solubilitate Solubil în apă |
|
Puritate | ||
Pierdere prin uscare – Nu mai mult de 0,5 % (105 °C, 4 ore)
Substanțe insolubile în apă – Nu mai mult de 1 % Fluoruri – Nu mai mult de 10 mg/kg (exprimate ca fluor) Arsen – Nu mai mult de 1 mg/kg Cadmiu – Nu mai mult de 1 mg/kg Plumb – Nu mai mult de 1 mg/kg Mercur– Nu mai mult de 1 mg/kg Aluminiu – Nu mai mult de 200 mg/kg |
||
E 450 (ii) DIFOSFAT TRISODIC | Sinonime: Pirofosfat trisodic; Difosfat monoacid trisodic; Pirofosfat monoacid trisodic; Fosfat trisodic
Formulă chimică Monohidrat: Na3HP2O7 · H2O Anhidru: Na3HP2O7 Masă moleculară Monohidrat: 261,95 Anhidru: 243,93 Compoziție Conține nu mai puțin de 95 % raportat la substanța uscată Conține nu mai puțin de 57 % și nu mai mult de 59 % P2O5 Solubilitate: Pulbere sau granule albe, se găsește sub formă anhidră sau monohidrat |
|
Puritate | ||
Pierdere prin calcinare
Nu mai mult de 4,5 % raportat la compusul anhidru (450-550 °C). Nu mai mult de 11,5 % raportat la compusul monohidrat Pierdere prin uscare Nu mai mult de 0,5 % (105 °C, 4 ore) pentru forma anhidră Nu mai mult de 1,0 % (105 °C, 4 ore) pentru forma monohidrat Substanțe insolubile în apă – Nu mai mult de 0,2 % Fluoruri – Nu mai mult de 10 mg/kg (exprimate ca fluor) Arsen – Nu mai mult de 1 mg/kg Cadmiu – Nu mai mult de 1 mg/kg Plumb – Nu mai mult de 1 mg/kg Mercur – Nu mai mult de 1 mg/kg |
||
E 450 (iii) DIFOSFAT TETRASODIC | Sinonime : Pirofosfat tetrasodic; Difosfat tetrasodic; Fosfat tetrasodic
Denumire chimică : Difosfat tetrasodic Formulă chimică Anhidru: Na4P2O7 Decahidrat: Na4P2O7 · 10H2O Masă moleculară Anhidru: 265,94 Decahidrat: 446,09 Compoziție: Conține nu mai puțin de 95 % Na4P2O7 raportat la substanța calcinată Conține nu mai puțin de 52,5 % și nu mai mult de 54,0 % P2O5 Descriere: Cristale albe sau incolore sau pulbere cristalină sau granulară albă. Decahidratul este puțin eflorescent în aer uscat |
|
Puritate | ||
Pierdere prin calcinare
Nu mai mult de 0,5 % pentru sarea anhidră, nu mai puțin de 38 % și nu mai mult de 42 % pentru decahidrat (105 °C, 4 ore, apoi 550 °C, 30 de minute) Substanțe insolubile în apă – Nu mai mult de 0,2 % Fluoruri – Nu mai mult de 10 mg/kg (exprimate ca fluor) Arsen – Nu mai mult de 1 mg/kg Cadmiu – Nu mai mult de 1 mg/kg Plumb – Nu mai mult de 1mg/kg Mercur – Nu mai mult de 1 mg/kg |
||
E 450 (v) DIFOSFAT TETRAPOTASIC | Sinonime: Pirofosfat tetrapotasic
Denumire chimică: Difosfat tetrapotasic Formulă chimică: K4P2O7 Masă moleculară: 330,34 (anhidru) Compoziție Conține nu mai puțin de 95 % (800 °C timp de 30 de minute) Conține nu mai puțin de 42,0 % și nu mai mult de 43,7 % P2O5 raportat la substanța anhidră Descriere: Cristale incolore sau pulbere albă, foarte higroscopică Solubilitate: Solubil în apă, insolubil în etanol |
|
Puritate | ||
Pierdere prin calcinare : Nu mai mult de 2 % (105 °C, 4 ore, apoi 550 °C, 30 de minute)
Substanțe insolubile în apă : Nu mai mult de 0,2 % Fluoruri: Nu mai mult de 10 mg/kg (exprimate ca fluor) Arsen – Nu mai mult de 1 mg/kg Cadmiu – Nu mai mult de 1 mg/kg Plumb – Nu mai mult de 1 mg/kg Mercur – Nu mai mult de 1 mg/kg |
||
E 450 (vi) DIFOSFAT DICALCIC | Sinonime: Pirofosfat de calciu
Denumire chimică: Difosfat dicalcic, Pirofosfat dicalcic Formulă chimică: Ca2P2O7 Masă moleculară: 254,12 Compoziție: Conține nu mai puțin de 96 % Conține nu mai puțin de 55 % și nu mai mult de 56 % P2O5 Descriere: Pulbere albă, fină, inodoră |
|
Puritate | ||
Pierdere prin calcinare: Nu mai mult de 1,5 % (800 °C ± 25 °C, 30 minute)
Fluoruri – Nu mai mult de 50 mg/kg (exprimate ca fluor) Arsen – Nu mai mult de 1 mg/kg Cadmiu – Nu mai mult de 1 mg/kg Plumb – Nu mai mult de 1 mg/kg Mercur – Nu mai mult de 1 mg/kg |
||
450 (vii) DIFOSFAT DIACID DE CALCIU | Sinonime: Pirofosfat acid de calciu; Pirofosfat diacid monocalcic
Denumire chimică: Difosfat diacid de calciu Formulă chimică: CaH2P2O7 Masă moleculară: 215,97 Compoziție Conține nu mai puțin de 90 % raportat la substanța anhidră Conține nu mai puțin de 61 % și nu mai mult de 66 % P2O5 Descriere: Cristale albe sau pulbere albă |
|
Puritate | ||
Substanțe insolubile în acid: Nu mai mult de 0,4 %
Fluoruri: Nu mai mult de 30 mg/kg (exprimate ca fluor) Arsen – Nu mai mult de 1 mg/kg Cadmiu – Nu mai mult de 1 mg/kg Plumb – Nu mai mult de 1 mg/kg Mercur -Nu mai mult de 1 mg/kg Aluminiu Nu mai mult de 800 mg/kg. Se aplică până la 31 martie 2015. Nu mai mult de 200 mg/kg. Se aplică de la 1 aprilie 2015.[ii] |
||
E 450 (ix) DIFOSFAT BIACID DE MAGNEZIU | Sinonime: Pirofosfat acid de magneziu, pirofosfat biacid monomagnezic, difosfat de magneziu, pirofosfat de magneziu
Denumire chimică: Difosfat biacid de monomagneziu Formulă chimică: MgH2P2O7 Masa moleculară: 200,25 Descriere: Cristale albe sau pulbere albă Solubilitate: Puțin solubil în apă, practic insolubil în etanol |
|
Puritate | ||
Pierdere prin calcinare
Maximum 12 % (800 °C, 0,5 ore) Cadmiu – Maximum 1 mg/kg Plumb – Maximum 1 mg/kg Fluoruri – Maximum (exprimate ca fluor) 20 mg/kg Aluminiu – Maximum 50 mg/kg Arsen – Maximum 1 mg/kg[iii] |
Care sunt alimentele ce conțin aditivii alimentari E 450 ?
Aditivii alimentari E450 i, ii, iii, v, vi, vii și ix se pot utiliza in produsele alimentare separat sau în combinație cu următorii aditivi: E 338, E 339, E 340, E 341, E343, E 451, E 452.
Aditivii alimentari E450 pot fi adăugați în următoarele produse alimentare conform nivelului maxim stabilit în regulamentul 1333/2018:
Produsul alimentar | Nivel maxim | Restricții/Excepții: |
Făină
|
15 000 | Numai făină cu ferment |
Taiței
|
2000 | |
Aluaturi | 12000 | cantitatea totală de fosfați nu trebuie să depășească nivelul maxim pentru E 338-45 |
Umpluturi pentru paste umplute (ravioli și ale produse similare) | 2000 | |
Pâine și chifle | 12 000 mg/kg, nivelul maxim este exprimat ca P2O5 | – Numai aluaturi pe bază de drojdie refrigerate și preambalate, folosite ca bază pentru pizza, tarte sărate de tip „quiche”, tarte și produse similare, |
Pește și produse de pescărie prelucrate, inclusiv moluște și crustacee | -5000mg/kg, Nivelul maxim este exprimat ca P2O5, | Nivelul maxim se aplică sumei de E450, E451 si E 452 utilizați individual sau în combinație
|
Alimente pe bază de cereale prelucrate și alimente pentru sugari și copii de vârstă mică, astfel cum sunt definite în Directiva 2006/125/CE | 5 000 mg/kg, Nivelul maxim este exprimat ca P2O5, ca reziduu, | numai biscuiți și pesmeți |
Aditivii alimentari, alții decât substanțele suport, în aditivii alimentar | 40 000 mg/kg individual sau în combinație în preparat (exprimate ca P2O5) | preparate din colorantul E 163 antocianine |
Aditivii alimentari, inclusiv substanțele suport în enzimele alimentare | 50 000 mg/kg (individual sau în combinație exprimate ca P2O5
Nivelul maxim în produsul alimentar final cu excepția băuturilor; quantum satis |
Poate fi utilizat ca substanță suport[i]
|
Conform Regulamentul (UE) nr. 298/2014, 450 (ix)- difosfatul biacid de magneziu se poate utiliza în făină, aluaturi, tăiței, produse fine de panificație dar cantitatea totală de fosfați nu trebuie să depășească nivelul maxim pentru E 338-452.
Aditivii alimentari E450 se mai pot găsii și în:
- băuturi aromate nealcoolice,
– lapte UHT,
- smântână pasteurizată, frișcă, brânză topită,
- fructe confiate,
- înghețată,
- cartofi congelați,
- băuturi alcoolice,
- cereale uscate,
- infuzii de ceai și ierburi,
- siropuri,
- biscuiți
- băuturi alcoolice (exclusiv vin și bere),
- supe și ciorbe,
- Gumă de mestecat.
Există efecte secundare în urma consumării aditivilor alimentari E450 ?
În urma “Reevaluării acidului fosforic – fosfaților – di-, tri- și polifosfaților (E 338–341, E 343, E 450–452) ca aditivi alimentari și siguranța utilizării acestora”, grupul științific internațional de experți (JECFA) a ajuns la concluzia că niciunul dintre fosfați nu este genotoxic in vitro sau in vivo și că nu sunt cancerigeni. În plus, nu prezintă niciun risc de toxicitate asupra reproducerii sau dezvoltării.
Singurele efect adverse semnificative ale fosfaților, în studiile pe animale, au fost nefrocalcinoza și nefropatia tubulo-interstițială.
Deși studiile pe animale au raportat că aportul ridicat de fosfor determină resorbția osoasă sau scăderea formării osoase, grupul de cercetători, a considerat faptul că efectele observate asupra metabolismului osos și asupra mineralizării osoase la animale nu sunt suficient de bine caracterizate pentru a deduce o asociere cu aportul alimentar ridicat de fosfat.
JECFA a stabilit o „doză zilnică maximă tolerabilă” (DZMT) de 70 mg/kg corp/ pe zi (exprimată ca fosfor) pentru fosfați și polifosfați, ambii prezenți în mod natural în alimente dar și ingerați ca aditivi alimentari. [ii]
De ce este necesară utilizarea aditivilor E 450 ?
Difosfații sunt necesari pentru rolul lor de emulgatori în produsele de cofetărie, glazuri, în frișcă și pentru unele produse similare din grăsimi.
La fabricarea produselor din carne, a înghețatei și a brânzeturilor sunt utilizați ca agenți de tamponare, de sechestrare a unor metale (Fe, Cu, Zn, Mg) și de peptizare.
În aluaturi sunt adăugați pentru reglarea vâscozității (în special difosfatul tetrasodic E450 iii).
Sunt utilizați pentru prevenirea proceselor de râncezire la produsele de patiserie și cofetărie, aceștia contribuie la creșterea stabilității la oxidare a unor produse grase.[1]
Cum sunt evaluați aditivii alimentari în funcție de risc?
Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în cooperare cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație şi Agricultură, sunt responsabile de realizarea evaluării riscurilor care pot apărea în urma consumării aditivilor alimentari. Evaluarea riscului aditivilor alimentari este realizată de Comitetul de experți FAO/OMS pentru aditivi alimentari (JECFA).
Pot fi utilizați numai aditivii alimentari care au fost supuși unei evaluări a siguranței JECFA și care nu prezintă un risc pentru sănătatea consumatorilor. Acest lucru se aplică indiferent dacă aditivii alimentari provin dintr-o sursă naturală sau sunt sintetici. Evaluările JECFA se bazează pe analize științifice ale tuturor datelor biochimice, toxicologice și de altă natură relevante despre un anumit aditiv.
Autoritățile naționale, fie pe baza evaluării JECFA, fie pe baza unei evaluări naționale, pot autoriza apoi utilizarea aditivilor alimentari.
Punctul de plecare pentru a determina dacă un aditiv alimentar poate fi utilizat fără a avea efecte nocive este stabilirea dozei zilnice acceptabile. Doza zilnică recomandată este o estimare a cantității de aditiv din alimente sau apă potabilă care poate fi consumată în siguranță zilnic, de-a lungul vieții, fără efecte adverse asupra sănătății.
Concluzii și Reglementări legislative E 450
Difosfatii (E 450) sunt reglementați conform legislației europene[2] și a Regulamentul (UE) nr. 231/2012 al Comisiei din 9 martie 2012 de stabilire a specificațiilor pentru aditivii alimentari enumerați în anexele II și III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului.
Utilizarea difosfatului biacid de magneziu este reglementată în Regulamentul (UE) NR. 298/2014 al comisiei din 21 martie 2014.
Difosfații pot fi utilizați în alimente pe bază de cereale prelucrate și alimente pentru sugari și copii de vârstă mică (cum sunt definite în Directiva 2006/125/CE), nivelul maxim fiind de 5 000 mg/kg, (exprimat ca P2O5) numai în biscuiți și pesmeți.
Autor: dr.ing. Fulvia Ancuta Manolache
Referințe bibliografice
[1] Elena Orănescu, Aditivii alimentari-necesitate și risc, Editura SemnE, 2005, București
[2]https://webgate.ec.europa.eu/foods_system/main/index.cfm?event=substance.view&identifier=181
8 https://pixabay.com/ro/photos/aluat-buc%c4%83tar-re%c5%a3et%c4%83-italian%c4%83-943245/
9 https://pixabay.com/ro/photos/cupcakes-cioco„lat%c4%83-brio%c5%9f%c4%83-alimente-5116009/
[i] Regulamentul (CE) NR. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari
[ii] Re-evaluation of phosphoric acid–phosphates – di-, tri- and polyphosphates (E 338–341, E 343, E 450–452) as food additives and the safety of proposed extension of use, https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2019.5674
[i] General Standard For Food Additives Codex Stan 192-1995 Adopted in 1995. Revision 1997, 1999, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019
[ii] Regulamentul (UE) nr. 231/2012 al Comisiei din 9 martie 2012 de stabilire a specificațiilor pentru aditivii alimentari enumerați în anexele II și III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului
[iii] Regulamentul (UE) NR. 298/2014 al Comisiei din 21 martie 2014 de modificare a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului și a anexei la Regulamentul (UE) nr. 231/2012 al Comisiei în ceea ce privește utilizarea difosfatului biacid de magneziu ca agent de afânare și corector de aciditate