Ingrediente:
- 3 banane coapte
- 180 g zahar
- 2 plicuri zahar vanilat (20 g)
- 180 ml ulei
- 250 g faina
- 1 lingurita rasa cu bicarbonat
- 1 lingurita praf de copt
- un varf de cutit sare
- 1 lingurita coaja de lamaie rasa
- 1/2 cana cu alune/migdale/nuci
- zahar pudra
Mod de preparare:
Incalziti cuptorul la foc mediu (170 grade C). Tapetati baza unei forme de chec cu hartie de copt ;
Alunelei tocati-le la robotul de bucatarie (sau prin masina de tocat).
Pasati bananele, bine coapte, cu dosul unei furculite. Puneti-le intr-un castron impreuna cu uleiul, zaharul, zaharul vanilat si coaja de lamaie. Amestecati pana cand peretii vasului raman curati.
Separat, amestecati faina cernuta cu bicarbonatul, sarea, praful de copt si alunele macinate.
Amestecati totul si omogenizati.
Turnati aluatul in forma de chec pregatita (o puteti si unge cu putin ulei, daca vreti). Dati checul la cuptor, pentru aproximativ 50 de minute. Ca sa fiti siguri, faceti testul scobitorii (daca scobitoarea iese curata atunci cand impungeti blatul, inseamna ca e gata). Lasati checul sa se raceasca in tava.
Siati ca ..
- Tone de banane cu puncte negre sunt aruncate doar pentru că sunt `inestetice`. În același timp, milioane de oameni se confruntă cu foametea.
- O banană are nevoie de 160 de litri de apă pentru a fi produsă! Risipa alimentară = risipă de apă!
- Lasă bananele verzi să se coacă la temperatura camerei, însă nu într-o pungă de plastic. Numai bananele coapte pot fi păstrate în frigider.
- Cojile bananelor (reprezinta 12% din produs)organice sunt excelente pentru fertilizarea plantelor.
#Respectmancarii