Aplicatia Gratuita InfoCons Protectia Consumatorilor
Aplicatia Gratuită InfoCons Protectia Consumatorilor

Respectarea drepturilor consumatorilor la serviciile din service-urile auto

  1. Acasă
  2. Comunicate de presă
  3. Respectarea drepturilor consumatorilor la serviciile din service-urile auto

A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons informeaza ca in perioada 25-29.03.2013, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a verificat legalitatea privind protectia consumatorilor la service-urile auto.
Au fost verificati 646 operatori economici constatandu-se abateri la  452 dintre cei controlati (aprox.70%).

Masuri dispuse:

– s-au aplicat   452  sanctiuni dintre care  216 amenzi contraventionale in valoare de 576.350 lei si 236 avertismente;
– s-a dispus oprirea temporara pentru  63  service-uri auto ( 14 % dintre operatorii cu abateri).

1. Legalitatea functionarii

– lipsa autorizatie RAR: jud. Iasi,Tulcea, Constanta, Vrancea, Cluj, Bihor, Alba, Olt, Bacau.

2. Siguranta produselor si serviciilor puse la dispozitie

– lipsa verificarii metrologice a dispozitivelor: jud.Buzau,  Arad, Cluj, Covasna- lipsa buletin de  verificare metrologica pentru  cheia dinamometrica, cantar, instalatie hidraulica. 

– fisele tehnice intocmite de service nu erau semnate de beneficiari: jud. Iasi.

– lipsa acordarii termenelor de garantie pentru serviciile prestate: jud. Vaslui,  Arad, Hunedoara, Teleorman, Galati, Vrancea, Cluj, Maramures, Bihor, Gorj.

– lipsa afisare preturi: jud. Arges, Iasi, Neamt, Vaslui, Giurgiu, Teleorman, Arad, Ilfov, Cluj, Maramures, Gorj, Mehedinti.

Sfaturi pentru consumatori
 
• asigurati-va ca service-ul functioneaza legal si este autorizat de RAR;
• informati-va in prealabil asupra tarifelor si solicitati un deviz estimativ al interventiei;
• service-urile sunt obligate sa afiseze preturile cu TVA intr-o maniera vizibila si lizibila in zona de receptie a clientelei si sa precizeze modul de calcul utilizat (ora fizica sau baremurile de timp/ ora tehnologica pentru reparatii furnizate de producator);
• solicitati factura care trebuie sa contina: data si locul efectuarii reparatiei, modul de calcul al manoperei: timp fizic sau barem de timp / ora tehnologica, piesele de schimb utilizate (cantitate/pret), alte materiale de intretinere, consumabile utilizate (cantitate/pret), numarul de inmatriculare al autoturismului (eventual kilometrajul);
• solicitati Nota de comanda (reparatie) care trebuie sa cuprinda natura exacta a reparatiilor, costul probabil al acestor interventii si durata imobilizarii autovehiculului;
• Nota de comanda (reparatie) semnata de cele doua parti ajuta la o eventuala contestare a facturii si va constitui dovada in cazul in care sunt lucrari necorespunzatoare sau neefectuate;
• daca autoturismul nu este restituit in termenul stabilit, puteti soma service-ul sa respecte termenul inscris printr-o scrisoare recomandata cu confirmarea primirii.
• pentru piesele de schimb utilizate de service la reparatie, din stocurile proprii, se acorda garantie. Specialistii din service-uri au datoria sa consilieze clientii asupra unor reparatii, ce sunt necesare a fi efectuate, explicand motivele recomandarilor.
• service-ul este depozitarul autoturismului care ii este incredintat. Daca automobilul este furat sau deteriorat in plus fata de receptia efectuata, pe timpul reparatiei, costurile sunt suportate de societate.
• service-ul are obligatia sa va restituie piesele inlocuite, cu exceptia acelora care sunt utilizate la reparatie pe perioada garantiei.
• service-ul este responsabil de accidentele care pot sa survina in interiorul spatiului de lucru, cu conditia ca nicio neglijenta sa nu fie imputata victimei (clientului).

InfoCons – InfoCons – o9atitudine ! – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor.

sursa: www.anpc.gov.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal