Un nou studiu arată că această strategie poate fi contraproductivă și chiar nesănătoasă.
Cercetările arată că dacă nu dormi destul în timpul săptămânii nu poți să recuperezi în weekend.
Un singur MIC asigură 36,96 % din doza zilnică recomandată de sare ! Mici cu până la 7 E-uri !
Studiul publicat în jurnalul Current Biology a descoperit că oamenii care au dormit prea puțin în timpul săptămânii și au încercat să recupereze în weekend au sfârșit prin a fi mai nesănătoși decât cei care au dormit constant mai puțin atât în timpul săptămânii, cât și în weekend.
Pentru o sănătate optimă, adulții ar trebui să doarmă între 7 și 9 ore în fiecare noapte, însă majoritatea oamenilor nu respectă această recomandare.
Potrivit unui număr de cercetări, această deprivare a somnului pe scară largă poate duce la creștere riscului de luare în greutate și o serie de boli cronice, inclusiv diabetul. Motivul fiind somnul insuficient poate altera metabolismul.
Noul studiu nu poate trage niște concluzii certe pentru că a fost aplicat pe un grup mic de oameni și pe o perioadă scurtă de timp.
12% dintre consumatorii romani nu înțeleg termenul de valabilitate de pe ambalajele produselor !
Primul lucru observabil este modul în care schimbarea programului de somn între săptămână și weekend ar putea contribui la aceste schimbări metabolice, pe lângă efectele rele ale privării de somn în general.
Ce a descoperit acest studiu
Studiul a comparat trei grupuri de participanți. Pentru două nopți, toți au avut parte de cantități similare de somn, ora de culcare fiind 23:00 și trezindu-se în jurul orei 8:00. Pentru următoarele nouă zile, cele trei grupuri au avut un program de somn diferit.
Un grup de control de opt participanți a continuat să doarmă 9 ore în fiecare noapte, iar un grup de 14 persoane cu somnul restricționat a dormit 5 ore pe noapte.
Un alt grup de 14 persoane, care recupera somnul în weekend, a încercat să simuleze acest tip de program, așadar au dormit 5 ore pe noapte timp de cinci nopți, urmate de două nopți în care puteau dormi cât de mult voiau, apoi două nopți în care dormeau din nou doar 5 ore, de parcă se întorceau la muncă. În zilele lor de weekend puteau să se culce la orice oră doreau, să se trezească la orice oră doreau și chiar să aibă parte și de reprize de somn pe parcursul zilei. Acest lucru a dus la aproximativ 9 ore de somn pe noapte, în general cu o oră de culcare și de trezire mai târzie decât cea care le-a fost comunicată la începutul studiului.
Top 5 InfoCons – Bere cu fruct/aromă cu cele mai multe E-uri !
Cercetătorii au măsurat în cele trei grupuri aportul alimentar, greutatea, durata somnului și metabolismul.
Rezultatele au oferit câteva informații interesante. Grupul care a recuperat somnul în timpul weekend-ului și grupul care dormea câte 5 ore pe noapte au luat în greutate pe parcursul studiului.
Studiul confirmă că un program de somn regulat este important, iar evitarea mâncatului la ore târzii poate ajuta la reducerea câtorva efecte negative pe care le poate avea insuficiența somnului asupra metabolism.
Sursa: consumerreports.org
– Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!