Nu se aplică recunoaşterea automată

Nu există un sistem european de recunoaştere automată a diplomelor universitare. De aceea, dacă doriţi să urmaţi cursuri postuniversitare într-o altă ţară din UE, s-ar putea să trebuiască să urmaţi o procedură naţională pentru recunoaşterea nivelului de studii sau a diplomei universitare în ţara respectivă. Dacă ştiţi deja că veţi urma cursuri în străinătate, verificaţi din timp dacă diploma vă este recunoscută în ţara respectivă.

Guvernele ţărilor UE răspund de sistemele de educaţie şi au libertatea de a aplica propriile norme, inclusiv în materie de recunoaştere a calificărilor universitare.

Citește și:

Sfaturi utile privind reutilizarea resturilor alimentare !

Solicitaţi `compararea’ nivelului de studii

În majoritatea cazurilor, puteţi obţine un document prin care diploma dumneavoastră este comparată cu cele eliberate în alte ţări din UE. Contactaţi centrul ENIC/NARICen din ţara în care doriţi să se facă `evaluarea’ diplomei dumneavoastră. Poate fi centrul din ţara dumneavoastră de origine, în cazul în care vă întoarceţi acasă după terminarea studiilor sau un centru dintr-un alt stat membru, dacă vă stabiliţi acolo pentru a munci sau pentru a studia.

În funcţie de ţara în care diploma vă este `evaluată’ şi de scopul acestui demers, centrul ENIC/NARIC o va evalua el însuşi sau o va transfera către autoritatea competentă.

Înainte de a demara această procedură verificaţi:

  • cât costă acest serviciu (după caz)
  • cât va dura procedura de evaluare (între câteva săptămâni şi câteva luni, în funcţie de ţară, scop şi de complexitatea dosarului)
  • ce tip de act veţi primi la sfârşit (o echivalare completă sau un raport comparativ)
  • ce puteţi face în cazul în care nu sunteţi de acord cu evaluarea (procedura în caz de apel).

Pentru a facilita compararea şi recunoaşterea diplomei dumneavoastră, puteţi prezenta documente în format Europass (de exemplu, Suplimentul la diplomă).

Citește și:

Safety Gate: Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase

Calificări profesionale

Această secţiune se referă la recunoaşterea calificărilor academice. Recunoaşterea calificărilor profesionale în UE (adică a nivelurilor de pregătire care permit exercitarea unor profesii, cum ar fi cea de medic sau de avocat) face obiectul altor reglementări europene.

Sursa: Europa.eu

Citește și:

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal