Raport referitor la apărarea comercială a UE – o protecție eficace împotriva practicilor comerciale neloiale

Potrivit unui raport, UE protejează 320 000 de locuri de muncă directe din întreaga Europă de concurența străină neloială prin intermediul măsurilor sale de apărare comercială.

Comisia Juncker a consolidat setul de instrumente de apărare comercială ale Europei prin două reforme majore. Începând din 2014, Comisia a aplicat, de asemenea, 95 de măsuri pentru a se asigura că întreprinderile și lucrătorii europeni pot concura în condiții echitabile. Două treimi din cele 135 de măsuri în vigoare se referă la importuri din China.

Citește și:

Intensitatea câmpului electromagnetic este sub limitele impuse de legislația în vigoare

În 2018, UE a finalizat cea mai amplă revizuire a legislației sale antidumping și antisubvenție de după 1994. Reforma a consolidat mijloacele de apărare ale UE împotriva importurilor care fac obiectul unui dumping și al subvențiilor. În acest context, UE și-a continuat activitatea intensă și a finalizat un număr mare de anchete care au dus la instituirea unor noi măsuri de protecție, în special în sectorul oțelului. Tot în 2018, Uniunea Europeană a impus trei măsuri de salvgardare, pentru întâia dată după 2002.

Potrivit raportului, de la începutul mandatului Comisiei Juncker, în noiembrie 2014, până în decembrie 2018, Comisia a impus 95 de măsuri de apărare comercială. La sfârșitul anului 2018, UE instituise 93 de măsuri antidumping definitive și 12 măsuri antisubvenții. Aproape 44 % dintre acestea sunt măsuri aplicabile produselor siderurgice importate. Dintre toate măsurile în vigoare, peste două treimi (68 %) se referă la produse importate din China.

Măsurile de apărare comercială ale UE oferă un sprijin binevenit întreprinderilor europene. În unele cazuri, taxele impuse au condus la o scădere a importurilor la prețuri neloiale de până la 99 %. În același timp, taxele sunt fixate la un nivel suficient pentru a restabili condițiile concurențiale pe piața UE fără a împovăra excesiv consumatorii și industriile care se bazează pe importuri.

Citește și:

Distrează-te și redu risipa alimentară !

Principalele realizări din 2018:

  • Revizuirea majoră a legislației privind instrumentele de apărare comercială: UE și-a reformat legislația antidumping și antisubvenție în 2018 pentru a reacționa mai eficient la practicile comerciale neloiale care aduc prejudicii producătorilor din UE. Modificările au făcut ca anchetele să fie mai rapide și mai transparente, cu un accent mai puternic pe sprijinirea întreprinderilor mai mici. Aceste noi norme, care au început să se aplice în cazul noilor anchete în 2018, includ posibilitatea de a impune niveluri mai ridicate ale taxelor în cazurile în care există denaturări mai grave ale pieței.
  • Continuarea activității intense în domeniul apărării comerciale a UE: în 2018, UE a inițiat 10 noi anchete, dintre care patru au vizat produse siderurgice importate. Au fost luate 14 decizii cu privire la instituirea unor noi măsuri. De asemenea, UE a inițiat 17 investigații pentru a revizui măsurile existente și a luat șapte decizii de menținere a măsurilor în vigoare. În plus, Comisia a inițiat trei anchete de salvgardare, una în sectorul siderurgic și două anchete bilaterale privind orezul cu Cambodgia și Myanmar.
  • Măsuri ferme pentru protejarea producătorilor de oțel din UE: în urma instituirii de către SUA a unor măsuri privind oțelul și aluminiul, UE a acționat pentru a contracara efectele perturbatoare ale acestor măsuri asupra sectorului siderurgic din Uniune. Acest lucru a fost necesar pentru a se evita reorientarea fluxurilor comerciale mondiale către UE, care risca să aducă prejudicii producătorilor de oțel din UE.

Citește și:

Informație importantă pentru consumatori

  • O apărare puternică și continuă a exportatorilor UE vizați în cadrul anchetelor străine: Comisia a intervenit în cadrul a aproximativ 70 de anchete de apărare comercială străine care vizau exportatori din UE în cazuri de utilizare abuzivă sau nejustificată a instrumentelor de apărare comercială. Această intervenție a dus în multe cazuri la eliminarea sau neinstituirea taxelor. Numărul de măsuri de apărare comercială care vizează exportatori din UE se ridică în prezent la 174, față de 162 în 2017. Se preconizează că această tendință de creștere va continua în anii următori.

Sursa: Europa.eu

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal