Raed Arafat critică ţigările IQOS: ‘Sunt noile aparate ale morții!’ Se solicită interzicerea totală a promovării acestor produse

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă și fondatorul SMURD, a criticat în termeni extrem de duri folosirea țigărilor IQOS, dar și promovarea acestora. Secretarul de stat s-a exprimat astfel după ce a văzut în pasajul de la Universitate ultimele materiale de promovare plătite de Philip Morris.

Într-o situație similară se află, însă, și țigările Glo, de la British American Tobaco.

Raed Arafat condamnă ferm promovarea acestor tipuri de țigări, deoarece comercianții pretind că acest mod de fumat ar fi mai sănătos decât fumatul clasic, lucru ce nu a fost demonstrat. Totodată, Arafat acuză că promovarea țigărilor IQOS se adresează și copiilor și tinerilor.

Fumatul, indiferent sub ce formă, este un pericol pentru sănătatea publică, atrage atenția acesta.

`Studiile despre efectele acestui mod de fumat încă sunt la începutul lor, iar comercianții de tutun pretind că acest mod ar fi mai «sănătos» decât fumatul clasic. Chiar dacă ar fi așa, revenirea la promovarea agresivă a tutunului sub noua formă de fumat nu va avea impact doar asupra fumătorilor clasici. Promovarea atinge și copiii, și tinerii care încă nu au început să fumeze, iar fumatul, indiferent sub ce formă, este un pericol pentru sănătatea publică și este pericol pentru orice persoană care îl practică precum și pentru persoanele din jurul ei

Asistăm neputincioși la revenire la o ofensivă similară cu cea din anii ’90, înaintea interzicerii promovării tutunului, când promovarea avea ca țintă tinerii și copiii care reprezintă viitoarea clientelă a comercianților de tutun`, a scris Arafat, pe Facebook.

Raed Arafat a catalogat tehnologia drept `noile aparate ale morții` și a precizat că promovarea țigărilor IQOS ar trebui interzisă: `riscăm ca numărul fumătorilor să crească prin recrutarea generațiilor tinere care să înceapă să utilizeze direct acest nou mod crezând că este mai puțin nociv pentru sănătatea lor. Sunt convins că la nivelul UE se discută deja măsurile care trebuiesc luate pentru stoparea acestei ofensive însă nu știu dacă noi trebuie să așteptăm până se ia o decizie acolo`.

Raed Arafat a mai scris că modul de promovare al țigărilor IQOS este înșelător și manipulator deoarece pretinde că fumatul în acest mod este puțin dăunător sănătății. Asta deși nu există dovezi pertinente și independente care să demonstreze această ipoteză. Acest mod relativ nou de a fuma este periculos pentru că omul tot fumează și inhalează substanțe dăunătoare sănătății.

Sursa: B1.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Meniu