Relațiile comerciale dintre UE și SUA au fost destul de tensionate după alegerea președintelui Donald Trump care a candidat pe o platformă bazată pe protecționism și naționalism. La sfârșitul lui 2016, negocierile privind Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții (TTIP) au fost oprite până la emiterea unui nou aviz.
Atunci când președintele american Donald Trump a anunțat că va impune taxe suplimentare asupra importurilor de oțel și aluminiu, eurodeputații au declarat că această măsură este inacceptabilă și incompatibilă cu normele Organizației Mondiale a Comerțului. De asemenea, aceștia sunt preocupați de taxele vamale aplicate de SUA măslinelor spaniole, impuse în ianuarie 2018, după ce SUA au considerat că măslinele erau importate sub prețul pieței.
Deoarece UE și SUA nu sunt pe aceeași lungime de undă în diverse chestiuni, în momentul de față, negocierile privind TTIP par a fi departe de a se finaliza cu succes. UE dorește să-și protejeze industria automobilelor, în timp ce SUA dorește să forțeze UE să faciliteze agricultorilor americani vânzarea produselor lor în Europa. UE a fost mai precaută atunci când s-a pus în discuție producția de alimente, interzicând produse precum carnea de vită tratată cu hormoni și puii spălați cu clor.
Eurodeputatul Bernd Lange, membru din grupul S&D și președinte al comisiei pentru comerț internațional, a spus: `Cred că întreaga strategie din spatele proiectului de mandat pentru negocieri este, bineînțeles, să se calmeze situația și poate să câștigăm ceva timp.`
Domnul Lange a redactat rezoluția privind TTIP care a fost adoptată săptămâna aceasta. Dumnealui a precizat că situația s-a schimbat în mod semnificativ: `Desigur, avem un nou guvern în Statele Unite și asta schimbă mult lucrurile. Acest guvern are o nouă strategie comercială clară, construită pe doi piloni. Unul este de a stimula investițiile în SUA, prin urmare, au măsuri de protecție. Cel de-al doilea pilon este să încerce să restrângă influența Chinei.`
UE și SUA au avut și în trecut conflicte comerciale. Un exemplu este cel al taxelor pe banane, care au facilitat exportul din unele țări din Africa, Caraibe și Pacific către UE, în detrimentul țărilor din America Latină.
UE a mai avut un conflict cu SUA și Canada în legătură cu carnea de vită tratată cu hormoni, care este considerată a fi periculoasă pentru sănătate. Conflictul a fost aplanat în 2012, când UE a crescut importurile de carne de vită tratată cu hormoni din cele două țări.
Sursa: europa.eu.
– Crezi că poți fi Eroul de Zi cu Zi?
– Progresele și provocările coordonării politicilor economice în UE
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!
Nr. de tel – 021.9615 sau *9615
Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro