Autoturismele sunt responsabile de 12% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel european şi deşi tendinţele sunt în scădere în multe ţări europene, conducerea ecologică nu mai este o opţiune ci este o obligativitate la obţinerea permisului de conducere.
Programul ECODRIVEN al Uniunii Europene propune cinci reguli de aur care ar trebui respectate:
1. Schimbaţi treptele de viteză la 2 000 – 2 500 rpm şi utilizaţi o treaptă superioară cât mai mult posibil.
2. Conduceţi la o viteză constantă. Acest fapt reduce consumul de combustibil, deoarece accelerările inutile consumă mult combustibil. De asemenea, conducerea la viteze mari consumă multă energie. Conducerea cu 120 km/h măreşte consumul de combustibil pentru fiecare kilometru cu 30% în comparaţie cu conducerea cu 80 km/h.
3. Anticiparea traficului ajută la evitarea frânărilor şi accelerărilor excesive şi permite menţinerea unei viteze relativ constante; păstraţi o distanţă corespunzătoare între autoturisme.
4. Verificaţi în mod frecvent presiunea din anvelope. În cazul în care anvelopele sunt sub-umflate cu 25%, rezistenţa creşte cu 10% şi consumul de combustibil cu 2%.
5. Deceleraţi gradual prin eliberarea pedalei de acceleraţie şi menţinerea aceleiaşi trepte de viteză. Acest lucru acţionează mecanismul de întrerupere a alimentării cu combustibil, prin urmare autoturismul nu consumă energie.
Câteva sfaturi practice:
• Anvelopele sub-umflate au ca efect creşterea rezistenţei la rulare şi diminuarea economiei de combustibil. În mod special, trebuie să fie verificată, constant, presiunea în pneuri, având în vedere că o presiune corespunzătoare face condusul mai bun şi consumul mai economic.
• Încercaţi, pe cât posibil, să evitaţi încărcarea inutilă a portbagajului. Aerul condiţionat nu este bun pentru sănătatea conducătorilor, deci utilizaţi-l doar atunci când este neapărat necesar.
• Opriţi motorul de fiecare dată când staţionaţi, când faceţi cumpărături rapide sau când aşteptaţi să se elibereze un loc de parcare.
• Evitaţi la pornirea motorului să îl ţineţi la relanti, să meargă în gol; timpii morţi în condusul maşinii generează creştea emisiilor poluante.
• Atunci când vă planificaţi să mergeţi în călătorii organizate este bine să stabiliţi ruta înainte de plecare şi să vă interesaţi dacă ruta aleasă este sau nu în lucrări.
• Menţineţi o viteza de croaziera regulamentară şi constantă, fără excese de viteză.
Câteva sfaturi tehnice
• Alege tipul de ulei compatibil cu maşina ta. Foloseşte un sortiment de ulei de bună calitate, care conservă energia, şi cu gradul de vâscozitate recomandat de fabricant.
• Motoarele din zilele noastre nu au nevoie de preîncălzire, aşa că imediat după ce porneşti motorul, acesta poate fi utilizat.
• Înlocuieşte filtrele de aer la timp, potrivit recomandărilor şi utilizează un combustibil cu aditivi eficienţi, pentru a menţine igiena motorului şi o funcţionare cât mai bună.
• Nu pleca de pe loc cu motorul supraturat adică foloseşte 1500 rot/min.
• Schimbă treptele de viteză la turaţii mici de 2000 rot/min în loc de 3000 rot/min (la stilul de conducere sportiv)
• Foloseşte treptele de viteză superioare 3, 4 sau 5 cât mai mult posibil.
Foloseste-te de sfaturile de mai sus si adopta o9atitudine in condus! In acest fel, vei proteja si natura de poluare si vei face si economii substantiale in ceea ce priveste carburantul!
Sursa: Dolceta.eu