Protectia-Consumatorilor.ro -o9atitudine! Alimentele ca resurse durabile!

În linii principale, prin alimente ca resurse durabile înţelegem o hrană care respectă o serie de criterii:

  • de mediu (cu scopul de a reduce impactul producţiei şi consumului de alimente asupra mediului),
  • etice (pentru a permite producătorilor din emisfera Sudică să fie plătiţi echitabil),
  • sociale,
  • economice şi
  • de sănătate (pentru a consuma alimente igienice şi sănătoase, favorabile stării noastre de sănătate).

De aceea vom prefera produsele locale şi de sezon, rezultate din agricultura ecologică, mai puţin ambalate şi/sau pentru care producătorul percepe o taxă adecvată, în defavoarea unor alimente cu valoare calorică excesivă de tip fast food.

Dar în practică, cum ne putem da seama dacă alimentele pe care le alegem respectă aceste variate criterii ?

Deși sună foarte complicat nu este o mare filozofie și aduce după sine multe avantaje, de exemplu economie în bugetului familial, cea mai bună calitate a produselor alimentare și o aromă deosebită.

Vom prezenta câteva idei care să vă ajute la gestionarea bugetului, ușurarea muncii de pregătire a meniului zilnic, preparatelor culinare săţioase și sănătoase.

1. Planificaţi meniul zilnic pentru o săptămână în avans pentru a rezista cumpărăturilor din impuls și a deciziilor de moment influenţate uneori de informaţiile atrăgătoare din magazine. Pune-ţi pe o listă această planificare și nu uitaţi să o luaţi cu voi la cumpărături.

2. Pregătiţi anumite preparate în avans, acele preparate care pot fi conservate fără un mare consum de energie, de exemplu prin congelare. Tot pentru conservarea energiei optaţi pentru preparate care nu necesită un timp lung de gătit și o pregătire minimală, dar atenţie controlaţi temperatura și timpul de preparare pentru a asigura siguranţa produsului alimentar.

3. Rezumaţi-vă la produsele de sezon, care sunt proaspete, mai ieftine, mai sănătoase. Spălaţi-le și ștergeţi-le înainte de depozitare. Cumpăraţi porţii mai mari, de exemplu un pui întreg, pe care puteţi să îl porţionaţi dumneavoastră și să îl folosiţi ulterior. Pe lângă carne mai sunt și alte surse de proteină, ca de exemplu fasolea, ouăle, nucile, sunt sănătoase și costă mai puţin.

Află cum poţi transforma un produs obişnuit într-o resursă durabilă! Foloseşte informaţiile de mai sus şi fii un consumator informat!

 

Sursa: Dolceta

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal