Protectia-Consumatorilor.ro- o9atitudine! Afla mai multe despre roaming

Cel mai simplu mod de a explica roamingul este urmatorul: atunci cand calatoriti in strainatate puteti utiliza in continuare telefonul mobil. Puteti sa sunati si sa fiti sunat, puteti trimite si primi mesaje de tip text (SMS) sau aveti posibilitatea de a descarca melodii.

 Apelurile efectuate, SMS-urile si serviciile de date sunt operate de o retea straina, pentru ca in mod normal furnizorul dumneavoastra de acasa nu opereaza si in acea tara straina. Pentru acest serviciu operatorul strain percepe anumite taxe operatorului de acasa, care mai departe va sunt facturate dumneavoastra.

Regulamentul UE privind roaming a fost adoptată în 2007 şi a introdus plafoane pentru tarifele de roaming (‘eurotarif’) şi a impus anumite obligaţii de informare asupra operatorilor, asigurându-se că abonaţii de telefonie mobilă plătesc preţuri accesibile şi transparente de roaming atunci când călătoresc pe teritoriul UE.
In plus, de la 1 iulie 2010, consumatorii sunt protejaţi de o măsură de protecţie automata împotriva socurilor facturii. Regulament de roaming a fost modificat si se va aplica până în vara anului 2012.
    * Eurotarife introduse: de la 1 iulie 2011, efectuarea unui apel nu poate costa mai mult de 35 de cenţi şi primirea unui apel nu poate costa mai mult de 11 cenţi (fără TVA).
    * Eurotarif SMS introduse: de la 1 iulie 2009, trimiterea unui SMS din străinătate costă nu mai mult de 11 cenţi (fără TVA). Primirea unui SMS în altă ţară a UE va rămâne gratuit.
    * Tarife de gros reduse: preţurile pe care operatorii le aplică reciproc (tarifele de gros) sunt, de asemenea, limitat până în 2012.
    * Mai multă transparenţă a tarifelor de roaming pentru consumatori: clientii primesc un SMS atunci când acestea sunt trecerea frontierelor în interiorul UE pentru a le informa cu privire la preţul pe care se aşteaptă să plătească pentru efectuarea şi primirea de apeluri. Clienţii au posibilitatea de a solicita informaţii mai detaliate prin intermediul unui apel vocal sau un SMS.
    * Măsurile de date în roaming contracara şocurile facturii: de la 1 iulie 2010, călătorilor de date în roaming-limită va fi setat automat la 50 € (cu excepţia cazului în care au ales o altă limită – mai mare sau mai mică).

Diferente de la an la an


An     Da dai un telefon/Min    Sa primesti un telefon/ min     Sa trimiti un sms     Sa primesti un sms
2009    43 eurocenti                  19 eurocenti                                  11                           Gratuit
2010    39 eurocenti                 15 eurocenti                                   11                           Gratuit
2011    35 eurocenti                  11 eurocenti                                  11                           Gratuit

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal