Ce filtre trebuie să schimbăm periodic în locuința noastră?

Într-o lume în care calitatea aerului și a apei este tot mai importantă pentru sănătatea noastră, utilizarea filtrelor adecvate în locuința noastră poate face o diferență semnificativă. Filtrele nu doar ajută la menținerea aerului și apei curate, dar și la protejarea sistemelor noastre de încălzire, ventilație și aer condiționat (HVAC) și a altor echipamente din casă. Schimbarea periodică a acestor filtre este crucială pentru asigurarea funcționării optime a echipamentelor și pentru sănătatea noastră și a familiilor noastre.

Filtrele de aer

 1. Filtrele de aer pentru sistemul HVAC

Filtrele de aer pentru sistemul HVAC sunt esențiale pentru îndepărtarea particulelor de praf, polen, mucegai și alte alergeni din aerul din locuință. Aceste filtre trebuie schimbate în mod regulat pentru a menține calitatea aerului din interior. Intervalul recomandat pentru schimbarea filtrelor de aer variază în funcție de tipul de filtru și de condițiile de mediu, dar de obicei, este recomandat să fie schimbate o dată la 1-3 luni.

 1. Filtrele de aer pentru purificatoarele de aer

Dacă utilizați purificatoare de aer în locuință, este important să schimbați și filtrele acestora conform instrucțiunilor producătorului. Aceste filtre ajută la îndepărtarea particulelor fine din aer și pot fi necesare schimbări mai frecvente în funcție de nivelul de poluare din mediul înconjurător și de dimensiunea purificatorului.

Filtrele de apă

 1. Filtrele de apă potabilă

Dacă folosiți un filtru de apă pentru a obține apă potabilă în casă, este important să schimbați cartușele de filtrare conform instrucțiunilor producătorului sau în intervalurile recomandate. Acest lucru va asigura că apa pe care o consumați este curată și sigură.

 1. Filtrele de apă pentru frigidere

Multe frigidere moderne sunt echipate cu filtre de apă pentru a furniza apă potabilă direct din frigider. Aceste filtre trebuie schimbate în mod regulat, de obicei, la fiecare 6 luni sau conform indicațiilor producătorului, pentru a menține calitatea apei și pentru a preveni contaminarea.

Filtrele de la aspirator

 1. Filtrele de aer

Majoritatea aspiratoarelor vin echipate cu filtre de aer care împiedică particulele de praf să fie reîntroduse în aerul din locuință. Pentru a menține performanța aspiratorului și pentru a prelungi durata de viață a acestuia, este important să schimbați sau să curățați aceste filtre în mod regulat conform instrucțiunilor producătorului.

 1. Filtrele de praf și particule

În plus față de filtrele de aer, multe aspiratoare vin și cu filtre suplimentare care trebuie curățate sau schimbate periodic. Acestea pot include filtre pentru praf și particule fine, precum și filtre pentru animale de companie pentru a ajuta la îndepărtarea părului de animale.

 

De ce este important să avem în casă un filtru de apă?

Este important să avem în casă un filtru de apă din mai multe motive:

 1. Sănătatea: Un filtru de apă poate îndepărta contaminanții și substanțele chimice nocive din apa potabilă, contribuind astfel la protejarea sănătății noastre și a familiilor noastre. Unele contaminanții comuni în apa de la robinet, cum ar fi clorul, metalele grele, pesticidele și bacteriile, pot avea efecte adverse asupra sănătății noastre pe termen lung. Filtrarea apei reduce expunerea la aceste substanțe și ajută la prevenirea unor posibile afecțiuni.
 2. Gust și miros: Un filtru de apă poate îmbunătăți gustul și mirosul apei de la robinet, eliminând impuritățile care pot cauza gusturi și mirosuri neplăcute. Acest lucru face apa mai plăcută de băut și poate încuraja consumul de apă potabilă în loc de alte băuturi îndulcite sau carbogazoase.
 3. Protecția echipamentelor de uz casnic: Apa cu impurități poate cauza depuneri de calcar și sedimente în echipamentele de uz casnic, precum mașina de spălat vase, mașina de spălat rufe sau cafetiera. Un filtru de apă poate ajuta la reducerea acumulării acestor depuneri și poate prelungi durata de viață a echipamentelor.
 4. Protecția mediului înconjurător: Utilizarea unui filtru de apă poate reduce necesitatea cumpărării de apă îmbuteliată, contribuind astfel la reducerea consumului de ambalaje de plastic și la diminuarea impactului negativ asupra mediului înconjurător. De asemenea, reducerea consumului de apă îmbuteliată poate ajuta la economisirea resurselor și la reducerea deșeurilor.

În general, un filtru de apă oferă multiple beneficii, inclusiv îmbunătățirea calității apei pe care o consumăm, protecția sănătății noastre și a echipamentelor noastre de uz casnic, precum și reducerea impactului asupra mediului înconjurător. Este o investiție în sănătatea și bunăstarea noastră pe termen lung.

 

De ce este important să avem în casă un filtru pentru purificarea aerului?

 

Un filtru pentru purificarea aerului este important în casă din mai multe motive:

 1. Îmbunătățirea calității aerului: Aerul din interiorul locuințelor poate fi poluat de diverse particule nocive precum praf, polen, acarieni, mucegai, bacterii, virusuri și substanțe chimice volatile (VOC-uri) provenite de la diferite surse cum ar fi fumul de țigară, produsele de curățenie, mobilierul și alte materiale de construcție. Un filtru de aer eficient poate îndepărta aceste particule, contribuind la îmbunătățirea calității aerului din interior și la reducerea riscului de afecțiuni respiratorii și alergii.
 2. Protecția sănătății: Calitatea aerului din interiorul locuinței noastre poate afecta sănătatea noastră și a membrilor familiei. Expunerea pe termen lung la particulele nocive din aer poate crește riscul de afecțiuni respiratorii precum astmul, bronșita, alergiile și alte probleme de sănătate. Utilizarea unui filtru de aer poate reduce această expunere și poate proteja sănătatea noastră și a celor dragi.
 3. Confortul și bunăstarea: Un aer curat și proaspăt în casă poate contribui la un mediu mai confortabil și plăcut. Eliminarea mirosurilor neplăcute și a particulelor de praf poate face atmosfera din locuință mai plăcută și mai relaxantă. De asemenea, un filtru de aer poate contribui la reducerea umidității excesive sau a uscăciunii aerului, menținând un nivel optim de umiditate pentru confortul nostru.
 4. Protecția împotriva poluării din exterior: Un filtru de aer poate oferi o barieră suplimentară împotriva poluării din exterior, filtrând particulele de praf și alte contaminanți care ar putea intra în locuință prin intermediul ferestrelor deschise sau al sistemului de ventilație.

În concluzie, un filtru pentru purificarea aerului este esențial în casă pentru îmbunătățirea calității aerului, protejarea sănătății noastre și a confortului nostru. Alegerea și întreținerea unui filtru adecvat pot aduce multiple beneficii într-un mediu de viață mai sănătos și mai plăcut.

 

Schimbarea periodică a filtrelor din locuința noastră este esențială pentru menținerea unui mediu sănătos și confortabil. Filtrele de aer, de apă și de aspirator joacă un rol crucial în îmbunătățirea calității aerului și a apei și în protejarea echipamentelor noastre de uz casnic. Urmarind recomandările producătorului și schimbând aceste filtre în mod regulat, putem asigura un mediu mai curat și mai sănătos pentru noi și pentru familiile noastre.

 

 

Sursa : https://www.consumerreports.org

Autor : LARISA DAMIAN ( RATIU )

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal