Informarea consumatorilor la momentul achizitionarii de produse in zona pietelor ( legume si fructe , produse lactate, oua, etc.)

Pentru o mai buna informare a consumatorilor atunci cand acestia achizitioneaza diverse produse in zona pietelor (legume si fructe , produse lactate, lapte, carne, produse din carne, peste, oua, vin, etc. ) a fost pus in dezbatere un Ordin al A.N.P.C. prin care sunt stabilite informatiile minimale ce trebuie afisate de catre operatorii economici care comercilizeaza produse in piete.

De asemenea consumatorii vor avea la dispozitie informatii clare si transparente pentru produsele pe care vor sa le achizitioneze putand face alegeri in cunostinta de cauza.

  •    Este important ca mijloacele de măsurare să respecte cerinţele de metrologie aplicabile, conform tipului şi specificului produsului.
  •    Este important ca preţul produselor să fie afişat vizibil şi înscris într-o formă clară, în conformitate cu prevederile legale aplicabile.
  •    Este important ca denumirea produselor ce se comercializează să fie afişată în limba română, fără a exclude prezentarea acesteia în alte limbi.
  •   Este important ca produsele să se comercializeze în cadrul datei durabilităţii minimale, conform informaţiilor înscrise pe ambalaj/etichetă şi/sau conform informaţiilor transmise de furnizor sau producător, după caz.
  •    Este important ca, după caz, produsele ce se comercializează să aibă înscrise pe ambalaj (produse preambalate) sau pe eticheta de preţ, precum şi în orice material informativ, după denumirea fiecărui/fiecărei produs alimentar/băuturi (produse comercializate în vrac), componentele cu efecte alergene.
  •    Este important ca legumele și fructele ce se comercializează în interiorul piețelor să aibă afișată pe eticheta de produs, următoarele informații: –

– denumire produs și categoria de calitate;

– specie sau soi, după caz;

– ţara de origine;

-denumire producător / ambalator / expeditor;

-calibrul, dacă este cazul;

  •    Este important ca laptele, produsele lactate, carnea, produsele din carne, peştele, ouăle să fie comercializate în structuri de vânzare special amenajate, dotate astfel încât să fie asigurate normele de igienă în vigoare şi condiţiile de depozitare stabilite de producător, precum şi orice condiţii specifice stabilite prin actele administrative de autorizare emise de autorităţile competente.
  •    Este important ca vinul să fie comercializat exclusiv în spaţii comerciale autorizate în acest scop, care să asigure menţinerea caracteristicilor fizico-chimice şi organoleptice ale vinului.
  •     Este important să vă adresaţi pentru consiliere administratorului pieţei sau direct structurilor teritoriale pentru protecţia consumatorilor de pe raza de funcţionare a pieţei.

 

Ordinul aflat in dezbatere poate fi vizualizat AICI

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal