DULCE-SI-SARAT POVESTEA KETCHUP- ULUI!!!

 

Învățarea bazată pe simulare va ajuta participanții să reproducă întregul lanț alimentar și să explice consecințele globale ale deșeurilor alimentare într-un mod complet interactiv.

Fiind capabil să vizualizeze și să participe la o călătorie lungă pe care o fac alimentele până când ajung în supermarketuri și gospodării, membrii grupului țintă vor deveni mai sensibilizati pe această tema.

Sarcina 1

 VIZUAIZRE  ÎN REALITATE A   CULTIVARII TOMATELOR

 

9 imagini de la fermele de tomate

si

9 texte scurte care descriu imagini:

Găsiți textul corespunzător pentru fiecare fotografie.

Fotografia RA01

Fotografoa RA02

Fotografia RA03

Fotografia RA04

Fotografia RA05

Fotografia RA06

Fotografia RA07

Fotografia RA08

Alexe textul potrivit imaginii :

TEXT 01 – La 50 de paisa pe kilogram, fermierii Chhattisgarh preferă să-și zdrobească producția sub camioane. În condițiile unei scăderi libere datorate demonetizării, fermierii au ales să-și zdrobească produsele de tomate sub camioane. Povestea lor este doar una dintre multe, altele. Înfuriați, dar reușind să rămână în viață, fermierii își răspândesc produsele de tomate la locul care era piața lor obișnuită, dar numai pentru ca să le poată zdrobi cu camioanele. Ei au considerat că este mai respectabil așa decât să vândă rezultatul muncii lor la 50 paise pe kg. 

TEXT 02- Fermierii Chhattisgarh dau roșii pe drum în semn de protest. Jashpur este renumit pentru roșiile sale. În acest sezon, peste 4.000 de fermieri din acest district au plantat roșii pe 4 120 hectare de teren. Întrucât comerțul cu roșii se bazează în cea mai mare parte pe numerar, criza de lichidități a dus la o scădere drastică a prețurilor. Ca urmare, prețul cu ridicata al roșiilor a scăzut la 50 paise pe kg. Și chiar și la Rs 50 per quintal, nu există niciun beneficiar pentru recolta. Fermierii din Jashpur au aruncat mii de chintale de tomate in Indira Chowk din Pathalgaon și au rulat tractoare peste ele, unii le-au dat ca hrana la bovine. 

TEXT 03- Recoltarea de tomate în prefectura Changji, regiunea autonomă Xinjiang Uygur din nord-vestul Chinei. Odată cu sosirea sezonului de recoltare a tomatelor, producătorii agricolI încep să recolteze. Producția de roșii din Xinjiang reprezintă mai mult de 70% din totalul național, iar regiunea este capabilă să exporte anual peste 700.000 de tone de produse pe baza de tomate în mai mult de 100 de țări și regiuni

TEXT 04 – Lucrătorii emigranți din Italia “exploatați” pentru roșii ieftine. Se spune că emigranții lucrează în zile de 12 ore, șapte zile pe săptămână fără pauze sau acces la îngrijiri medicale.

TEXT 05- Fermierii îngenuncheați în câmpul culegerea de roșii, în sudul Italiei. 

TEXT 06-  Xinjiang se pregateste pentru o recoltă bună de roșii. Agricultorii din Regiunea Autonomă Yanqi Hui încep culegerea de tomate în luna august.

TEXT 07 – Prelucrarea roșiilor destinate conservelor la cutie în nordul statului Victoria. Un cos plin de roșii care va fi procesat la fabrica Kagome Australia din Echuca. Acestea vor deveni roșii conservate sau pastă. 

TEXT 08 – Tomatele sunt transportate la cel mai apropiat centru de procesare. În imagine puteți vedea doar aproximativ 4 camioane de roșii, aproximativ 30 de persoane așteaptă să își proceseze încărcătura. Xinjiang produce mai mult de 70% din toate roșiile Chinei.

Coordonator Parteneri
Zala BNCA InfoCons EKYL CEIP
Proiect finanțat prin UE