PRODUS TRADIŢIONAL – produs alimentar fabricat pe teritoriul naţional şi pentru care se utilizează materii prime locale; care nu are în compoziţia lui aditivi alimentari; care prezintă o reţetă tradiţională; un mod de producţie şi/sau de prelucrare şi un procedeu tehnologic tradiţional şi care se distinge de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii.
TRADIŢIONALITATE – elementul sau ansamblul de elemente prin care un produs se distinge de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii; tradiţionalitatea nu poate să se limiteze la o compoziţie calitativă sau cantitativă ori la un mod de producţie stabilit printr-o reglementare comunitară sau naţională ori prin standarde voluntare; totuşi această regulă nu se aplică dacă reglementarea sau standardul respectiv a fost stabilit în vederea definirii tradiţionalităţii unui produs.
ATESTAREA PRODUSELOR TRADIŢIONALE – recunoaşterea tradiţionalităţii unui produs prin intermediul înregistrării sale în conformitate cu prezentul ordin.
MATERIE PRIMĂ LOCALĂ – materia primă folosită la obţinerea produsului tradiţional şi care este produsă pe teritoriul naţional.
REGISTRUL NAŢIONAL AL PRODUSELOR TRADIŢIONALE – registru înfiinţat şi administrat de Direcţia Generală Industrie Alimentară, prin compartimentul de specialitate cu atribuţii în domeniul produselor tradiţionale din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Pentru a figura în
REGISTRUL NAŢIONAL AL PRODUSELOR TRADIŢIONALE – produsul tradiţional trebuie să fie fabricat din materii prime locale; să prezinte o reţetă tradiţională specifică locului de prelucrare, prin care să reflecte un tip tradiţional de producţie şi/sau de prelucrare, să aibă în procesul de obţinere a produsului şi operaţiuni de prelucrare realizate manual şi să dovedească un mod de lucru tradiţional.
Sursa :MADR