Prima casă continua și în 2018, cu modificări pentru consumatori și bănci

Principalele schimbări vizează reducerea marjei maxime de dobândă de la 2,50% la 2%, în scopul uniformizării nivelului costurilor totale ale tuturor categoriilor de finanțări care pot fi acordate în cadrul programului Prima Casă, eliminarea utilizării valorii de reîntregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garanții în anul 2018, clarificarea principiilor de realocare către finanțatori a rezervei rămase nealocate din plafonul anual, precum și simplificarea procedurii de radiere în situația respingerii cererii de plata a creditului garantat în cadrul programului‘, arată Executivul.

Bani mai puțini pentru Prima Casă

Încă din 2016, Guvernul a anunțat în strategia pe 5 ani, care va fi calendarul fondurilor alocate pentru Prima Casă. Plafonul garanțiilor a fost de 2,5 miliarde lei în 2017, este de 2 miliarde lei în urmatorii trei ani (2018 – 2020), iar pentru ultimul an (2021) va fi de doar 1,5 miliarde lei.

Fondul de Garantare estimează că la începutul lunii februarie 2018 vor fi alocate cele 2 miliarde de lei către banci.

Dacă facem un calcul la un credit mediu de 40.000 euro, echivalent în lei, acest plafon va fi suficient pentru acordarea a aproximativ 22.000 credite în 2018 (cu 5.000 mai puține decat la plafonul din 2017).

În actul normativ prezentat de Guvern, o schimbare importantă în 2018 o reprezinta ‘eliminarea utilizării valorii de reintregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garanții, Guvernul luând această decizie pentru a nu pune la dispoziția finanțatorilor participanți în program și a altor limite suplimentare față de plafonul de 2 mld. lei alocat programului `Prima casă` pentru 2018‘.

Marja redusa pentru construcția de locuințe prin Prima Casă

Guvernul a luat decizia de a reduce la 2% marja fixa (de la 2,5%) în cazul creditelor care au ca destinație construcția de locuințe, ‘urmărindu-se evitarea oricărei discriminare în acest sens‘. Creditele destinate achiziției de locuințe au marja maximă de 2% (de la 2,5%) încă din 2016, detalii aici: Prima Casa 2016.

Însă nicio bancă nu are în ofertă marjă mai mare de 2% pentru construcția de locuințe prin Prima Casă, iar aceste credite au o pondere de 1-2% în totalul creditelor acordate prin program.

‘În termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ aprobat de Guvern, finanțatorii au obligația să transmită Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici Și Mijlocii S.A. – IFN (FNGCIMM) Și Ministerul Finanțelor Publice nivelul costurilor totale pe care le ă finanțărilor garantate pentru construcția de locuințe‘ atenționează Guvernul.

Prima Casă – Program social?

La sfârșitul anului trecut se vorbea de transformarea programului Prima Casă într-un program social, prin introducerea unei limite de vârstă (30-40 ani) și venituri (nu mai mult de 3.000 – 4.000 lei), iar dobânda care în momentul de față este variabilă (ROBOR 3M + 2%) ar putea deveni fixă.

însă nicio astfel de măsură nu a fost menționată în actul normativ recent aprobat pentru 2018.

Reprezentanții Fondului de Garantare spun însă că 80% dintre creditele acordate prin Prima Casă sunt către persoane cu varsta de sub 35 ani, iar 60% dintre solicitanți nu au mai mult de 4.000 lei venit.

Băncile sunt încurajate să acorde credite în afara programului Prima Casă.

Principalul avantaj al programului Prima Casă rămâne avansul de doar 5% (versus minim 15% pentru credite ipotecare în afara programului), în timp ce costurile totale, DAE (dobânda anuală efectivă), sunt asemănătoare.

În plus, băncile au credite ipotecare cu dobandă fixă pe 1 an, 5 ani, 7 ani, 10 ani sau chiar 30 ani!, în timp ce creditele Prima Casă sunt doar cu dobândă variabilă, formată din Robor 3M (în creștere continuă) + 2% marjă.

Simulare de calcul: 225.000 lei / 30 ani

Tip Credit Rata lunara DAE Avans
Prima Casa 1.076 lei – 1.150lei 4.35% – 4.77% 5% – 10%
Credit Ipotecar (inclusiv produse cu virare venit) 1.064 lei – 1.530 lei 3.90% – 7.51%
15% – 45%

Sursa: FinZoom

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal