ATENŢIE! Nu vă construiți locuinţa într-o zonă cu pericol de inundaţie!
Pentru a nu fi vulnerabili în fața efectelor unei inundații informați-vă dacă locuinţa dumneavoastră se află într-o zonă cu risc de inundaţie. Mergeți la autoritatea locală – primărie și solicitați această informaţie.
Dacă locuiți într-o zonă de deal sau de munte, verificați dacă în apropierea locuinţei/gospodăriei dumneavoastră sau chiar a localităţii au fost efectuate tăieri masive de arbori. Defrișările masive contribuie la formarea torenților ce vă pot pune în pericol familia și locuința.
Pentru protecţia locuinţei sau gospodăriei din zonele cu pericol de inundație este necesar să adoptați următoarele măsuri:
- asigurați impermeabilitatea pereţilor fundaţiei locuinței, pentru evitarea infiltrării apei;
- construiți/amenajați bariere/diguri de protecţie pentru a opri pătrunderea apei în locuinţă;
- asigurați mutarea componentelor reţelei electrice ale casei (întrerupătoare, prize, doze și cabluri) cu cel puţin 30 cm peste limita proiectată de inundaţie a locuinţei. Operațiunea se va realiza numai de către personal autorizat;
- instalați supape de siguranţă (anti-retur) pe conductele de canalizare, pentru ca în caz de inundaţii, apa să nu poată pătrunde prin acestea în locuinţă.
Cititi si despte Situatiile de Urgenta