Unele alimente, cum ar fi cartofii, sunt pierdute sau irosite atunci când sunt procesate în alte tipuri de alimente. De exemplu, cartofii pentru a fi utilizati ca si prajiti, pot fi irosiți în faza în care sunt tăiați în fâșii. Aceste benzi se rup ușor în timpul etapelor de procesare și ambalare Bucățile care nu sunt intregi sunt deseori aruncate, deoarece de obicei este mai ieftin să le aruncăm decât să le refolosim. Alți cartofi care se deteriorează în faza de încărcare sau de transport sunt aruncati înainte de a ajunge chiar și la fabrica de ambalaje.
Dezvoltarea piețelor pentru produse `sub-standard`, cum ar fi cartofii deteriorati, care sunt încă siguri pentru consum, hrănitori și cu gust bun, ar fi o modalitate de a reduce risipa alimentară sau pierderile cauzate de erori la prelucrare, ambalare sau transport.
Cea mai mare parte a acestor deșeuri poate fi prevenită.
Alegerea produselor cu un aspect nu foarte placut, depozitarea corectă a fructelor și legumelor și utilizarea mancarii care o aveti deja in frigider înainte de a merge sa cumparati alte alimente sunt doar câteva lucruri pe care fiecare dintre noi le putem face în viața noastră de zi cu zi pentru a crea o lume mai buna fara risipa de alimente și pentru a combate schimbările climatice.
Fă loc în inima ta pentru fructe urâte, astfel încât să umple stomacul și nu depozitele de deșeuri.
Sursa :FAO