Pot alimentele congelate să reducă risipa alimentară?

Subiectul risipei alimentare a devenit în ultima perioadă o problemă semnificativă cu care ne confruntăm și în același timp, una foarte populară. Cu peste un miliard de tone de alimente irosite în fiecare an și o populație globală în creștere, conceperea unor modalități de combatere a risipei de alimente este extrem de importantă .

Atunci când ne confruntăm cu o problemă de asemenea magnitudine, poate părea complicat și tindem să credem că schimbarea este imposibilă. Însă schimbarea pleacă de la fiecare dintre noi, așa că doar împreună reușim.

Hai să punem punctul pe i

Toți jucăm un rol extrem de important în prevenirea și combaterea risipei alimentare. De la producători și cei care procesează alimente, la cei care pun alimentele la dispoziția consumatorilor și în cele din urmă, noi, consumatorii. Nu exagerăm când spunem că risipa alimentară este una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm astăzi. În UE,  sunt irosite anual aproximativ 88 milioane de tone de alimente, ceea ce reprezintă circa 20% din totalul alimentelor produse.

 Mâncarea pe care nu o consumăm în casă este principala cauză de risipă a alimentelor menajere. Din cauza aportului mult prea mare de mâncare cumpărată, în România se arunca peste 10% din ea, iar în țările în curs de dezvoltare, se estimează că până la 50% din culturile rădăcinoase, fructele și legumele, sunt irosite din cauza transportului și depozitării necorespunzătoare.

Suntem informați

Congelarea alimentelor este o modalitate simplă, dar cu o tehnică bine dezvoltată care poate reduce considerabil risipa de alimente. Această flexibilitate pentru conservarea alimentelor perisabile este crucială pe tot globul și, sperăm, cu ajutorul ei, ca cele un miliard de tone de alimente irosite în fiecare an vor fi reduse.

Știm deja că alimentele congelate sunt o soluție valoroasă pentru a ne ajuta la combaterea risipei alimentare, soluție care nu a primit atenția pe care o merita de fapt. Cu o durată de valabilitate extinsă, congelatele generează cu 47% mai puține deșeuri alimentare decât alimentele necongelate. Pe lângă asta, putem pregăti exact cantitatea de care avem nevoie, economisind în același timp bani. Majoritatea alimentelor congelate sunt proporționate perfect, astfel încât să nu existe deșeuri.

De altfel, congelatele sunt o oportunitate  excelentă de a nu mai arunca fructele și legumele „urâte” care nu sunt atât de plăcute din punct de vedere estetic, dar care sunt în același timp pline de substanțe nutritive și vitamine.

Ne implicăm

Sfaturi utile pentru reducerea risipei alimentare acasă:

  1. Planificați din timp și cumpărați mai puțin. Evaluați ceea ce aveți deja. Faceți un plan de meniuri și o listă de produse alimentare înainte de cumpărături. Respectați-l (și asigurați-vă că includeți alimente congelate!) – vă va ajuta să aduceți acasă exact ceea ce aveți nevoie
  2. Congelați alimentele înainte de data expirării. Marea majoritate a alimentelor poate fi congelate pentru a-și prelungi durata de viață, în loc să le lăsați să se strice în frigider.
  3. Înfășurați alimentele corespunzător. Când înghețați alimentele, acestea trebuie depozitate corespunzător în congelator pentru a opri aerul rece să nu le usuce.
  4. Fii inteligent cu privire la ofertele speciale. Cumpărarea mai multor produse decât poți mânca este un mod sigur de a genera risipa de alimente.

Progresăm

Volumul serviciilor alimentare, cum ar fi hotelurile, alimentația publică, restaurantele și navele de croazieră, au făcut progrese semnificative printr-o evaluare mai prudentă a cantității de alimente pe care le pregătesc și servesc de fapt. Producătorii de alimente și băuturi înțeleg că trebuie să reducă risipa de alimente pentru a îmbunătăți rentabilitatea și impactul lor asupra mediului.

 Aceste vremuri ne oferă o oportunitate fără precedent de a apăsa în mod colectiv butonul de resetare și de a face modificări pentru a reconstrui o lume mai bună și mai rezistentă.

Credem că progresul este întotdeauna posibil și la persoanele care îl urmăresc într-un mod responsabil.

Voi sunteți pregătiți să fiți parte a schimbării?

Sursa : CoolFood

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal