Poliomielita, este o boală infectioasa produsa de virusul poliomielitic (virus din clasa enterovirusurilor); exista 3 tipuri de virus polio (tip1,2,3). Boala este de o gravitate deosebita prin mortalitatea indusă dar şi prin handicapurile motorii pe care le lasă pe viaţă. Ultimul caz de poliomielita a fost inregistrat in Romania in anul 1992 (virusul a fost importat din Bulgaria).

Singura masura de prevenire a poliomielitei este VACCINAREA !!!

Transmiterea se realizeaza interuman, pe cale fecal-orala, prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu materii fecale (in care virusul e prezent timp indelungat), sau aeriana, prin picaturi (virusul fiind prezent in secretiile nazo-faringiene).

Manifestarile clinice ale bolii:
– Perioada de incubatie (timpul de la momentul infectarii la aparitia primelor semne de boala) este in mod frecvent de 6-20 de zile (cu limite de 3-35 de zile), in medie de 7-14 zile
– Forma cea mai comuna este cea fara simptome sau semne de boala – in proportie de 95%, dar poate evolua in proportie de 1-5% sub forma de poliomielita paralitica sau iritatie meningeala
– Paralizia este flasca (moale), asimetrica (la unul din membre), cuprinde muschii de la radacina membrelor; in cazurile grave afectarea este simetrica si poate cuprinde si muschii respiratori ducand la deces
– Paralizia este invalidanta si permanenta

Proces epidemiologic:
Sursa de infecţie este omul, cel mai frecvent copiii cu infectie inaparenta, asa-numitii purtătorii sănătoşi. Virusul polio este extrem de contagios. Persoanele infectate cu virusul polio sunt contagioase cu 7-10 zile inaintea debutului simptomelor, iar durata de eliminare a virusului este de aproximativ 5-10 zile prin secreţiile nazo-faringiene şi de 2-3 săptămâni (până la 4-6 luni, uneori chiar si mai mult) prin materiile fecale.

Vaccinarea – singura masura de prevenire !!!

Vaccinarea impotriva poliomielitei este introdusa in calendarul national de vaccinare din anul 1956. Pana in anul 2008 s-a administrat in Romania vaccinul polio oral (VPO, vaccin viu atenuat), iar din 2009 a fost inlocuit cu vaccinul polio injectabil (VPI, vaccin inactivat).

Administrarea vaccinului polio injectabil (VPI) are un numar extrem de limitat de contraindicatii si efecte secundare reduse, ceea ce il recomanda ca un vaccin sigur.

Sursa: Institutul National de Sanatate Publica

Descarca aplicatia InfoCons

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Descarca aplicatia InfoCons
Meniu