Peste 5.300 de controale ale ANCOM pe piața de comunicații și servicii poștale în anul 2014

  1. Acasă
  2. Comunicate de presă
  3. Peste 5.300 de controale ale ANCOM pe piața de comunicații și servicii poștale în anul 2014

Peste 5.300 de controale ale ANCOM pe piața de comunicații și servicii poștale în anul 2014

 

5.363 de controale au fost efectuate de inspectorii Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații în anul 2014 pe piața de comunicații electronice și de servicii poștale din România, pentru a verifica dacă normele legale sunt respectate de către cei care activează în acest domeniu. În urma acestor controale au fost transmise 305 notificări şi au fost aplicate 495 de avertismente şi 93 de amenzi, în cuantum total de 450.500 de lei.

În piaţa de comunicaţii electronice, în anul 2014 ANCOM a efectuat 3.996 de acţiuni de control. În urma acestora, au fost transmise 304 notificări şi au fost aplicate 374 de avertismente şi 79 de amenzi, în cuantum total de 388.000 de lei.

Pentru a verifica dacă cei care utilizează frecvențele radio respectă prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice și reglementările ANCOM, au fost efectuate 1.569 de acţiuni de control, fiind emise 84 de notificări. De asemenea, au fost aplicate 159 de avertismente şi 11 amenzi contravenţionale în valoare de 23.600 lei. Neregulile cele mai frecvente au constat în nerespectarea prevederilor din documentele de autorizare (licenţe de utilizare a frecvenţelor şi autorizaţii de asignare a frecvenţelor), dar și în modul de operare a stațiilor de radiocomunicaţii.

851 de acţiuni de control au fost desfăşurate de Autoritate la furnizorii de servicii de televiziune şi radiodifuziune sonoră (RTV), pentru a verifica respectarea dispozițiilor Legii audiovizualului. Ca urmare a acestor acţiuni de control, au fost aplicate 43 de avertismente şi 10 amenzi contravenţionale în valoare totală de 50.000 lei.

La furnizorii de reţele de tip CATV au fost efectuate 667 de acţiuni de control, în urma cărora au fost transmise furnizorilor 130 de notificări în vederea formulării unui punct de vedere cu privire la încălcările constatate, ulterior fiind aplicate 90 de avertismente şi 46 de amenzi contravenţionale în valoare de 254.400 lei.

Pe parcursul anului 2014 personalul de control al ANCOM a derulat un număr total de 148 de acţiuni de control la furnizorii de servicii de telefonie fixă şi mobilă, în urma cărora au fost întocmite 77 de notificări. De asemenea, Autoritatea a aplicat 68 de avertismente şi 9 amenzi contravenţionale în cuantum total de 45.000 lei.

Pe piaţa transmisiunilor de date şi a accesului la internet s-au efectuat 761 de acţiuni de control, iar ca urmare a încălcărilor constatate au fost întocmite 13 notificări, prin acestea Autoritatea acordând contravenienților un termen în vederea formulării unui punct de vedere. De asemenea, au fost aplicate 14 avertismente şi 3 amenzi contravenţionale în valoarea totală de 15.000 de lei.

“Direcția Executivă Monitorizare și Control din cadrul ANCOM a derulat pe parcursul anului 2014 mai multe campanii de verificare a furnizorilor care nu își îndeplinesc obligațiile de informare ce le revin conform legii. Sunt furnizori care își modifică datele la Oficiul Național al Registrului Comerțului fără a anunța și la ANCOM sau care nu transmit către autoritate, așa cum spune legea, raportările de date statistice sau privind veniturile și investițiile pentru anul 2013`, a declarat Cristin POPA, director executiv în cadrul ANCOM. Pentru a sancționa aceste abateri, în 2014 au fost emise 469 de decizii de suspendare sau retragere, după caz, a dreptului de furnizare, sau aplicate amenzi administrative.

O altă campanie amplă de verificare desfășurată în anul 2014 a vizat furnizorii care aveau obligația de a raporta localităţile în care au furnizat efectiv reţele sau servicii în perioada cuprinsă între 1 iulie şi 31 decembrie 2013. Din numărul total de sancțiuni aplicate în anul 2014 în domeniul comunicațiilor electronice, în cadrul acestei campanii au fost transmise 70 de notificări, în urma cărora Autoritatea a aplicat 61 de avertismente și 9 amenzi contravenționale, în cuantum de 45.000 lei.

Pe piaţa serviciilor poştale, în anul 2014 ANCOM a efectuat 1.367 de acţiuni control, fiind întocmită o notificare și aplicate 121 de avertismente şi 14 amenzi, în cuantum total de 62.500 de lei. Dintre acțiunile de control, 516 au vizat Compania Naţională Poşta Română S.A. (CNPR) în calitatea sa de furnizor de serviciu universal, în urma acestor controale fiind aplicate 14 avertismente și o amendă în cuantum de 5.000 de lei. Cele mai frecvente nereguli întâlnite au fost cele referitoare la nerespectarea obligațiilor impuse prin regimul de autorizare generală.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) este institutia care protejeaza interesele utilizatorilor de comunicatii din Romania, prin promovarea concurentei pe piata de comunicatii, administrarea resurselor limitate, incurajarea investitiilor eficiente in infrastructura si a inovatiei. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitati www.ancom.org.ro, www.portabilitate.ro si www.veritel.ro. Pentru a testa si monitoriza calitatea serviciului de internet, accesati www.netograf.ro.

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal