Snururile jaluzelelor sunt foarte periculoase pentru copii si pot provoca moartea lor.

Comisia Europeană informează statele membre despre lansarea de către Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD) a unei campanii de informare referitoare la “ Șnururile pentru manevrat jaluzelele de la ferestre`.

În perioada 23-30 iunie 2016, a avut loc o campanie de sensibilizare a OECD la nivel mondial privind siguranța cablurilor. Inițiativa a avut drept scop informarea consumatorilor despre pericolele persistente, ascunse și severe asociate cu acoperitoarele de geamuri (jaluzele, storuri) și încurajarea acțiunilor preventive în case, inclusiv case de vacanță sau locuințe de vacanță unde locuiesc sau vizitează copiii mici.
Cablurile jaluzelelor și copiii, în special cei sub 3 ani, pot deveni un amestec mortal. Consecințele încurcării în cablurile de acoperire a ferestrei nesigure pot fi:

  • Strangulare prin obstrucția căilor aeriene
  • Daune neurologice cauzate de lipsa de oxigen
  • Inconștiența în 15 secunde
  • Moartea în două-trei minute.

Mesaje de siguranță pentru părinți și îngrijitori:

  • Copiii se pot strangula atunci când se încurcă cu bucla formată din cablul jaluzelei la nivelul gâtului.
  • În incidente au fost implicați copii cu vârsta de până la 9 ani, dar cel mai adesea au avut loc incidente cu copii sub vârsta de 3 ani.
  • Moartea și rănile prin strangulare pot apărea oriunde într-o casă în care este instalată un sistem de acoperire a geamurilor cu cordon.
  • Strangularea s-a produs cel mai adesea în dormitoarele copiilor și în camerele de zi, zone percepute în general de către asistenți ca fiind sigure.
  • Strangularea se întâmplă rapid și în tăcere.
  • Paravane și jaluzele sigure pentru copii sunt disponibile pentru vânzare în prezent.

Sfaturi sigure de utilizare

  • In casele cu copii, cel mai bine ar fi sa folosim jaluzele care nu au snur sau macar ca acesta sa nu fie usor accesibil celor mici.
  • Examinați toate storurile,roletele textile și jaluzelele pentru cablurile accesibile în față, lateral și în spate.
  • Nu așezați patul copilului și mobilierul aproape de ferestre, deoarece copiii se pot urca pe ele și pot accesa cablurile de acoperire a ferestrelor.
  • Verificați în mod regulat dacă, cablurile nu sunt la îndemâna copiilor mici.

Sursa: Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OCED)

Citește și:

– Mâncarea – o resursă prețioasă.

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal