Spirulina este unul dintre alimentele `la modă`, și unul dintre cele mai vândute suplimente alimentare în magazine sau pe internet. Cei care o vând o clasifică drept un super-aliment, prezentând-o ca o micro-algă care are `calități nutriționale excepționale`. În realitate însă, ea aparține familiei bacteriilor, iar Agenția națională de securitate sanitară din Franța (Anses) este îngrijorată de capacitatea spirulinei de a-și îmbolnăvi consumatorii.

Anses a primit 49 de sesizări legate de acest supliment alimentar, și, în urma unor cercetări, a stabilit că poate provoca efecte secundare serioase, precum:

-Angioedemul (sau Edemul Quincke), o boală similară urticariei;

-probleme digestive severe;

-afecțiuni ale țesutului muscular;

-insuficiență renală.

Aceste probleme pot apărea în urma contaminării spirulinei cu toxine, bacterii sau metale grele. Consumarea spirulinei în cantități moderate nu prezintă un risc atât de ridicat, conform Anses, care atrage însă atenția consumatorilor vegetarieni ce consideră că spirulina este o sursă de vitamina B12 – această vitamină este în majoritate inactivă în suplimentul alimentar.

Dacă doriți să achiziționați spirulină, este recomandat să o faceți dintr-un loc cu un circuit de aprovizionare controlat (nu de pe internet). Este de preferat însă o alimentație variată și echilibrată, care vă poate furniza toți nutrienții de care corpul dumneavoastră are nevoie.

Sursa: quechoisir.org

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Meniu