Când o persoană decedează, rudele apropiate ar putea avea dreptul de a solicita pensie de urmaș. Prestațiile și posibilii beneficiari diferă de la o țară la alta. Iată câteva dintre cele mai frecvente prestații pe care le puteți solicita dacă sunteți rudă apropiată a unei persoane decedate.

Pensiile de urmaș

Pensia de urmaș este o alocație lunară corespunzătoare unui procent din pensia pe care a primit-o/ar fi primit-o persoana decedată. De această pensie beneficiază rudele cele mai apropiate. Este acordată de aceeași autoritatecare a acordat/ar fi acordat pensia persoanei decedate. Suma care urmează a fi plătită se calculează în același mod ca și pensia pentru limită de vârstă.

Citește și:

România, penultimul loc din UE conform Indicelui economiei și societății digitale

Cererea pentru obținerea pensiei de urmaș trebuie depusă la casa de pensii din țara în care a locuit sau a lucrat ultima dată ruda decedată. Autoritățile naționale vor analiza cererea dumneavoastră și o vor înainta țării UE responsabile.

Dacă nu îndepliniți cerințele naționale pentru a primi o pensie de urmaș, s-ar putea să fiți eligibil(ă) pentru o alocație de văduv/văduvă.

Pensiile de urmaș nu există în toate țările din UE.

Ajutorul de deces

Ajutorul de deces este o plată unică în caz de deces.

Nu toate țările din UE plătesc acest tip de ajutor.

Citește și:

Reguli generale în magazin – Recomandări

Înainte de a-l solicita, trebuie să verificați:

  • în sistemul de securitate socială al cărei țări a fost asigurată ruda decedată
  • dacă țara respectivă acordă ajutoare de deces
  • ce condiții se aplică plății ajutoarelor de deces în țara respectivă
  • dacă sunt îndeplinite condițiile în cauză.

Unde se depune cererea?

Întotdeauna trebuie să depuneți cererea la autoritatea pentru securitate socială la care a fost afiliată ruda decedată, în țara în care a locuit ultima dată. Autoritățile naționale vor analiza cererea dumneavoastră și o vor transmite țării UE responsabile.

Ce țară va plăti?

Dacă ruda decedată primea pensie din mai multe țări din UE, țara care ar trebui să plătească ajutorul de deces și/sau pensia de urmaș este:

  • fie țara în care a locuit ultima dată ruda decedată, cu condiția să fi primit o pensie acolo
  • fie țara în care a cotizat cel mai mult la fondul de securitate socială.

Citește și:

Miliarde de hectare de pământ utilizate pentru producerea alimentelor care sunt risipite!

În ambele cazuri, cererea se depune la casa de asigurări sociale la care a fost afiliată persoana decedată, în țara în care a locuit.

Aceste norme se aplică indiferent dacă ruda decedată era sau nu la pensie. Atâta timp cât a cotizat la fondul de securitate socială, aveți dreptul la indemnizație de urmaș.

Condițiile pentru obținerea unui ajutor de deces sau a unei pensii de urmaș variază de la o țară UE la alta.

Sursa: Europa.eu

Citește și:

Descarca aplicatia InfoCons

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Descarca aplicatia InfoCons
Meniu