Se apropie Postul Sfintelor Paști, cel mai mare post din an, întins pe o perioada de 40 de zile. Denumit și „Postul Mare”, această perioadă are o deosebită importanță și însemnătate pentru creștini. În acest an, Sfintele Paști va fi sărbătorit la data de 24 aprilie, însă până atunci, consumatorii se vor îndrepta către produsele de post.
Având în vedere că pe parcursul celor 40 de zile, consumatorii vor căuta alternative pentru a înlocui produsele consumate în mod uzual cu unele de post, InfoCons vine în sprijinul acestora cu informații despre numericul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare, proveninența ingredientului principal etc.
Studiu ingrediente Pate de Post
În acest context, InfoCons a realizat un studiu pe produsele tip pastă vegetală, ce se regăsesc pe piața din România. Cele 39 de produse ce au făcut obiectul studiului provin de la următorii producători și distribuitori:
- SC Scandia Food SRL,
- Mandy Foods International SRL,
- Orkla Foods România,
- Vascar SA,
- Oetker RO SRL,
- Carrefour România SA,
- Auchan România SA,
- Mega Image SRL,
- Lidl Discount SRL,
- România Hypermarche SA,
- Rewe România SRL.
Informațiile care au reieșit în urma studiului pe produsele tip pasta vegetală, pot fi regăsite în cele ce urmează:
Din punctul de vedere al procentajului de legume din compoziția pateului de post (pastă vegetală):
- Broccoli 33% din compoziție
- Boabe de soia 32 % din compoziție
- Boabe de soia 32 % și ciuperci 3.1% din compoziție
- Boabe de soia 32 % și măsline 2.1% din compoziție
- Semințe de floarea soarelui 10% din compoziție
- Măsline într-o proporție cuprinsă între 7 și 9% din compoziție
- Ciuperci într-o proporție cuprinsă între 5 și 8% din compoziție
- Ardei într-o proporție cuprinsă între 2 și 7% din compoziție
- Semințe de in 2.5% din compoziție
- Ceapă verde 2% din compoziție
Tabelul cu procentajul legumelor din pateul de post poate fi consultat AICI.
Aditivi alimentari regăsiți în pate-ul de post (pastă vegetală):
Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pateul de post (pastă vegetală):
- 61.54% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari), iar numericul de aditivi alimentari variaza intre 0 – 13:
- 2.56% din produse au în compoziție 13 E-uri;
- 5.13% din produse au în compoziție 11 E-uri;
- 5.13% din produse au în compoziție 10 E-uri;
- 2.56% din produse au în compoziție 9 E-uri;
- 2.56% din produse au în compoziție 7 E-uri;
- 12.82% din produse au în compoziție 6 E-uri;
- 12.82% din produse au în compoziție 5 E-uri;
- 15.38% din produse au în compoziție 4 E-uri;
- 2.56% din produse au în compoziție 3 E-uri;
- 38.46% din produse nu au în compoziție E-uri;
Tabelul cu numericul de aditivi poate fi consultat AICI.
Din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regasiți frecvent în pateul de post (pastă vegetală) situația se prezintă astfel:
- 58.97% dintre produsele studiate au avut în componență caragenanul (E407);
- 43.59% dintre produsele studiate au avut în componență monoglutamatul de sodiu (E621);
- 30.77% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);
- 30.77% dintre produsele studiate au avut în componență eritorbat de sodiu (E316).
Aditivii alimentari regăsiți frecvent în pateurile vegetale:
E 407 (caragenanul ) – Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din anumite specii de alge. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne,peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc.
E621 (monoglutamatul de sodiu) – aditiv alimentar cu rol de potenţiator de aromă. Este recunoscut drept sarea de sodiu a acidului glutamic. Pentru uz industrial, se obţine prin fermentaţie bacteriană din melasă. Se poate adăuga în orice aliment, inclusiv în băuturi alcoolice sau nealcoolice în proporţie de până la 1%, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. O proporţie mai mare de 1% nu va putea accentua mai mult gustul, dar poate să-l denatureze.
E330 (acid citric) – Aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate, fiind utilizat şi ca aromatizant. Potenţează efectul antioxidanţilor şi gelificanţilor şi contribuie la formarea emulsiilor. în mod natural, acidul citric se găseşte în fiecare celulă vie. Pentru uz industrial se obţine prin fermentarea melasei sau zahărului în prezenţa mucegaiului Aspergillus niger.Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de fructe, legume, lapte, în uleiuri şi grăsimi neemulsionate şi emulsionate, produse de panificaţie, patiserie, cofetărie etc., cât şi în produse destinate sugarilor şi copiilor mici sănătoşi, în cantităţi prevăzute de reţete.
E316 (eritorbat de sodiu) – Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, având de asemeni şi funcţii de regulator de aciditate, conservant, aromatizant şi sechestrant. Se prezintă sub forma E 331(i) – Citrat biacid de sodiu, E 331(ii) – Citrat monoacid de sodiu sau E 331(iii) – Citrat trisodic, toate acestea fiind săruri de sodiu ale acidului citric. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de lapte, legume, fructe, în uleiuri şi grăsimi de origine animală sau vegetală emulsionate sau neemulsionate, lapte parţial sau total deshidratat, în preparate din carne tocată proaspătă.
Valorea energetică din pateul de post:
- Valoarea energetică este cuprinsa între 184 kcal și 319 kcal.
Cantitatea de grăsimi din pateul de post:
- Cantitatea de grăsimi variază între 16g și 28.9g.
Cantitatea acizilor grasi saturați din pateul de post:
- Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 1.7g și 3.3g.
Cantitatea de glucide din pateul de post:
- Cantitatea de glucide se situează între 3.08g si 9.9g.
Procentajul produselor tip pate de post:
- 46.15% din produsele analizate nu conțin fibre.
Cantitatea proteinelor din pateul de post:
- 92.31% din produse au mai puțin de 5 grame de proteine/100g. Cantitatea de proteină se situează între 1.8g și 12g pentru produsele studiate.
Cantitatea de sare din pateul de post:
- 94.87% din produse au avut cel puțin 1g de sare în compoziție. Cantitatea de sare din produsele studiate s-a situat între 0.51g și 1.95g.
„În Postul Mare căutăm alternative de alimente de post, și de cele mai multe ori be îndreptăm către un pate de post (pasta vegetală). Dar am citit eticheta pateului vegetal? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri vegetale ce conțin foarte multe E-uri, aditivi și coloranți. Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele tip pate vegetal, descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză! Ia atitudine! Fii informat!”
Sorin Mierlea- Președinte InfoCons
Preluări Media:
Capital:
- https://www.capital.ro/nu-consuma-niciodata-aceste-produs-in-postul-pastelui-are-13-e-uri-si-este-foarte-periculos.html
EstNews:
- https://estnews.ro/2022/03/07/alerta-infocons-postul-mare-al-pastelui-cu-multe-e-uri-pate-de-post-cu-pana-la-13-aditivi-alimentari-e-uri/
Monitorul de Galați:
- https://www.monitoruldegalati.ro/comunitate/alerta-infocons-pate-de-post-cu-pana-la-13-aditivi-alimentari-e-uri.html
Ziare.com:
- https://ziare.com/galati/stiri-actualitate/alerta-infocons-pate-de-post-cu-pana-la-13-aditivi-alimentari-e-uri-8670261