Palatul Telefoanelor a fost construit între 1929 și 1933, după arhitectura specifică turnurilor zgârie-nori din Statele Unite, și este localizat pe Calea Victoriei. Clădirea are 52,5 metri înălțime și în prezent găzduiește sediul central Telekom.
Locul în care a fost construit Palatul Telefoanelor a aparținut înainte terasei Oteteleșanu, care era una dintre cele mai populare grădini ale Capitalei la sfârșitul anilor 1800. În jurul anului 1930, terasa a pierdut din atracție și a fost cumpărată de Societatea de Telefoane.
Proiectul este realizat de 3 arhitecți străini, unul dintre aceștia (Edmond van Saanen Algi) fiind și cel care a proiectat Academia de Studii Economice. Durata construcției a fost relativ scurtă, numai 20 de luni, fiind finalizată în 1933. Palatul a fost construit în stil Art Deco, și până în anii 1970 a fost cea mai înaltă clădire din București, fiind de asemenea și prima clădire înaltă realizată pe schelet metalic din România.
Palatul Telefoanelor a fost inaugurat în 1934, în prezența regelui Carol al II-lea. În zilele senine, acoperișul Palatului Telefoanelor era unul din puținele locuri ale Capitalei de unde puteau fi văzuți munții. Clădirea a rezistat cutremurelor din 1940, 1977, 1986 și 1990 și a supraviețuit bombardamentelor din 1944, când a fost chiar ținta aviației germane. Aceștia au ratat însă, lovind vechea clădire a Teatrului Național.
Ca urmare a acestor evenimente și a unor probleme descoperite în construcția acoperișului, care nu era proiectat să susțină antene de tipul celor folosite în telefonie, Palatul a intrat într-un amplu proces de renovare și reconstrucție, între 1995 și 2005, acesta fiind unul dintre cele mai mari proiecte arhitecturale de reconstrucție din România.
Palatul Telefoanelor este un simbol al Bucureștiului, rezistând anilor și evenimentelor diferite ce s-au petrecut de-a lungul vieții sale.
Mai multe informații pe centenar.infocons.ro.
– Calea Victoriei, ieri și azi
– Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!
Nr. de tel – 021.9615 sau *9615
Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro