Un nou proiect pentru diminuarea risipei alimentare prin facilități fiscale prevede că alimentele aflate aproape de data expirării și care sunt donate, să fie excluse de la plata TVA.

O nouă propunere legislativă a fost depusă la Parlament de către mai mulți deputați. Această propunere prevede facilități fiscale pentru operatorii economici care donează alimentele aflate aproape de data expirării, acestea fiind excluse din sfera livrărilor supuse plăţii TVA.

Inițiatorii precizează în expunerea de motive a proiectului: “Propunerea legislativă vizează modificarea a trei acte normative în scopul asigurării aplicabilității legislației din domeniul diminuării risipei alimentare’.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, iar mai apoi a Camerei Deputaților, care este for decizional.

Prin modificarea Codului fiscal `se clarifica regimul facilitatilor fiscale de care beneficiaza donatorii prin excluderea alimentelor donate din sfera livrarilor supuse platii TVA’.

De asemenea, se modifica Legea 217/2016 in aşa fel incat `incheierea contractelor de donatie a alimentelor sa fie mai facila, fara sa fie nevoie de incheierea lor in forma autentica’.

Se modifica si Legea 200/2018, redefinindu-se termenul de `operator receptor’ astfel incat `sa fie posibila functionarea organizatiilor neguvernamentale specializate in activitati de transfer de alimente’.

Potrivit proiectului, `operatorii economici care transfera alimente prin donare, in baza prezentei legi, beneficiaza de facilitati fiscale, aşa cum sunt acestea reglementate de prevederile art. 25 alin. (4) lit. c), pet. 4, 5 şi 6, precum si art. 270 alin. (8) lit. d)-f) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare’. In acest sens, sunt deductibile cheltuielile privind bunurile cu termen de valabilitate/expirare depasit.

Nu este cuprinsa in sfera de aplicare a TVA livrarea `alimentelor destinate consumului uman, cu data-limita de consum aproape de expirare, daca transferul acestora este efectuat potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare, a subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman daca eliminarea acestora este efectuata potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare si a produselor agroalimentare, devenite improprii consumului uman sau animal, daca directionarea/dirijarea vizeaza transformarea acestora in compost/biogaz sau neutralizarea acestora, potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare’, mai prevede proiectul.

`Transferul alimentelor catre operatorii receptori se face in baza unui contract incheiat cu respectarea prevederilor prezentei legi. Alimentele transferate se considera a face obiectul darului manual, in sensul art. 1011 alin. (4) din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de valoare’, se mai stabileste in actul normativ.

Proiectul introduce si definitia operatorilor receptori (organizatiile beneficiare) ca fiind `operatorii din sectorul agroalimentar care desfasoara activitati inregistrate/autorizate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, ce raspund de respectarea legislatiei din domeniul igienei alimentelor dupa preluarea acestora de la operatorii donatori’.

`In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare, ministrul finantelor publice, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale si presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor emit ordinul comun de aplicare a prevederilor prezentei legi’, mai prevede textul.

Sursa: Agrofood

Citește și:

– Când nu este bine să cumpărăm mâncare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: [email protected]

Descarca aplicatia InfoCons

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Descarca aplicatia InfoCons
Meniu