Ziua de 26 februarie, ultima zi de participare la cursul de “Introducere in productia de minerale si metale` a fost axata pe impactul asupra mediului inconjurator, dar si asupra societatii. Un aspect important il reprezinta valorificarea minelor abandonate, repopularea cu vegetatie si o cat mai buna integrare in mediul inconjurator. Participantii la curs, reprezentanti ai Ministerului Mediului din Spania, profesori-ingineri la facultatea Tehnica din Suedia, reprezentanti ai WWF – Organizatie internationala pentru conservarea naturii și restaurarea ecologică a mediului natural au contribuit la crearea unui tablou de ansamblu a ceea ce inseamna exploatarea in domeniul mineritului, ce solutii tehnologice trebuie gasite pentru a reduce cat mai eficient agresiunea asupra mediului, dar si asupra responsabilizarii cetatenilor fata de procesul de dezvoltare al industrializarii. Exemplul prezentat a fost cel suedez prin pasii tehnologici utilizati, efectele diferitilor compusi chimici naturali asupra minereurilor extrase, implicarea autoritatilor in protectia rezervatiei de reni, despre metodele de prelucrare si gasirea celor mai bune solutii de reciclare a reziduurilor.
Intalnirea a desfintat barierele culturale, iar prin participarea la atelierele de lucru s-au gasit cele mai bune solutii pe care ulterior fiecare sa le aplice in tara sa.
In ceea ce priveste Asociatia noastra, participarea la curs a contribuit la sedimentarea notiunilor legate de importanta informarii consumatorilor cu privire la construirea constientizarii privind compozitia si utilizarea durabila a materiilor prime, a mineralelor si metalelor. Consumatorul este cel care defineste societatea civila, iar prin aceasta intalnire s-au identificat cele mai bune modalitati de gestionare durabila a materiilor prime, prin inovarea in domeniul tehnologiei.
COBALT este un proiect european care isi propune sa aduca aduca laolalta reprezentanti ai industriei, ai societatii civila, entitati din domeniul cercetarii si autoritati publice pentru a stimula o dezbatere eficienta pe tema materiilor prime.
Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro), unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federatiei Asociațiilor de Consumatori.
Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!