Comisia a prezentat un plan de acțiune pentru dezvoltarea unei bioeconomii durabile și circulare care să servească la dezvoltarea societății, a mediului și a economiei în Europa.

Citește și:

O Europă care protejează: Comisia solicită luarea de măsuri decisive privind prioritățile în materie de securitate

După cum au anunțat președintele Juncker și prim-vicepreședintele Timmermans în scrisoarea lor de intenție care însoțește discursul președintelui Juncker din 2018 privind starea Uniunii, strategia în domeniul bioeconomiei, face parte din eforturile Comisiei de a oferi un nou impuls pentru locuri de muncă, creștere economică și investiții. Aceasta urmărește să îmbunătățească și să intensifice utilizarea durabilă a resurselor regenerabile pentru a răspunde provocărilor globale și locale, cum ar fi schimbările climatice și dezvoltarea durabilă.

Într-o lume a resurselor biologice și a ecosistemelor finite, este necesar un efort de inovare pentru a hrăni oamenii și pentru a le furniza apă și energie curate. Bioeconomia poate transforma algele în combustibil, poate recicla plasticul, poate transforma deșeurile în mobilier sau îmbrăcăminte noi sau poate transforma subprodusele industriale în îngrășăminte ecologice. Acesta are potențialul de a genera 1 milion de noi locuri de muncă ecologice până în 2030.

Realizarea unei bioeconomii circulare durabile necesită un efort concertat din partea autorităților publice și a industriei. Pentru a conduce acest efort colectiv și pe baza a trei obiective cheie, Comisia va lansa 14 măsuri concrete în 2019:

1. Extinderea și consolidarea biosectoarelor:

Pentru a exploata potențialul bioeconomiei de a moderniza economia și industriile europene în vederea unei prosperități pe termen lung și durabile, Comisia:

  • va crea o platformă de investiții tematice pentru bioeconomia circulară, în valoare de 100 de milioane EUR pentru a aduce inovațiile ecologice mai aproape de piață și pentru a reduce riscurile investițiilor private în soluții durabile;

  • va facilita dezvoltarea unor noi biorafinării durabile în întreaga Europă;

Citește și:

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane

2. Dezvoltarea rapidă de bioeconomii în întreaga Europă:

Statele membre și regiunile, în special în Europa Centrală și de Est, au un vast potențial insuficient utilizat de valorificare a biomasei și a deșeurilor. Pentru a remedia această situație, Comisia:

  • va elabora o agendă strategică de implementare a dezvoltării durabile a produselor alimentare și agricole, a silviculturii și a produselor ecologice;

  • va institui, în cadrul programului Orizont 2020, un mecanism de sprijinire a politicii în domeniul bioeconomiei al UE pentru țările UE, cu scopul de a elabora agende naționale și regionale privind bioeconomia;

  • va lansa acțiuni pilot pentru dezvoltarea de bioeconomii în zonele rurale, de coastă și urbane, de exemplu în ceea ce privește gestionarea deșeurilor sau stocarea carbonului în sol;

Citește și:

Fii un consumator informat si afla mai multe depre painea pe care o consumi!

3. Protejarea ecosistemului și înțelegerea limitărilor ecologice ale bioeconomiei

Ecosistemul nostru se confruntă cu amenințări și provocări grave, cum ar fi o populație în creștere, schimbări climatice și degradarea terenurilor. Pentru a face față acestor provocări, Comisia:

  • va pune în aplicare un sistem de monitorizare la nivelul UE pentru a urmări progresele către o bioeconomie durabilă și circulară;

  • va consolida baza de cunoștințe și înțelegerea domeniilor specifice ale bioeconomie, prin colectarea de date și asigurarea unui acces mai bun la acestea prin intermediul Centrului de cunoaștere pentru bioeconomie;

  • va furniza orientări și va promova bunele practici cu privire la modul de funcționare a bioeconomiei în limite ecologice sigure.

Comisia organizează la Bruxelles, la 22 octombrie, o conferință pentru a discuta planul de acțiune cu părțile interesate și pentru a evidenția produsele ecologice tangibile.

Citește și:

Ce este pensia privată?

Context

În scrisoarea de intenție către președințiile Consiliului European și ale Parlamentului, președintele Juncker și prim-vicepreședintele Timmermans au anunțat că această comunicare se înscrie în prioritatea Comisiei de stimulare a creării de locuri de muncă, a creșterii economice și a investițiilor în UE. Ea este o actualizare a Strategiei din 2012 privind bioeconomia.

Bioeconomia acoperă toate sectoarele și sistemele care se bazează pe resurse biologice. Acesta este unul dintre cele mai mari și mai importante sectoare ale UE, care include agricultura, silvicultura, pescuitul, alimentele, bioenergia și bioprodusele, cu o cifră de afaceri anuală de aproximativ 2 miliarde de euro și în care muncesc aproximativ 18 milioane de persoane. De asemenea, acesta este un domeniu esențial pentru stimularea creșterii în zonele rurale și de coastă.

UE finanțează deja cercetarea, demonstrarea și punerea în aplicare a unor soluții durabile, bazate pe incluziune și circulare, inclusiv cu 3,85 miliarde EUR alocate în cadrul actualului program de finanțare al UE, Orizont 2020. Pentru perioada 2021-2027, Comisia a propus alocarea a 10 miliarde EUR în cadrul programului Orizont Europa pentru alimente și resurse naturale, inclusiv pentru bioeconomie.

Sursa: Europa.eu

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal