Revenirea în ţara de provenienţă înainte de termenul indicat în formularul U2

Dacă vă întoarceţi în ţara care vă plăteşte prestaţiile înainte de expirarea perioadei înscrise pe formularul U2, puteţi primi în continuare indemnizaţia de şomaj care v-a fost acordată. Durata şi suma care vi se cuvine rămân neschimbate.

Citește și:

Escrocherii prin acţiuni de caritate

Dacă nu aţi găsit un loc de muncă în prima ţară în care aţi mers, puteţi încerca în alta. Pentru a continua să primiţi indemnizaţia de şomaj în străinătate, trebuie:

  • să solicitaţi un formular U2 (fostul formular E 303), adică autorizaţia de a vă exporta indemnizaţia de şomaj, emisă de oficiul de ocupare a forţei de muncă din ţara de origine.

Contactaţi cel mai apropiat centru de ocupare a forţei de muncă pentru a afla dacă trebuie să vă deplasaţi în ţara de origine pentru a solicita noua autorizaţie sau dacă puteţi face acest lucru din străinătate.

  • să vă supuneţi controalelor prevăzute pentru solicitanţii de indemnizaţii de şomaj din cea de-a doua ţară, ca şi cum aţi primi indemnizaţia din ţara respectivă.

Durata totală a şederii dumneavoastră în străinătate (în toate ţările) nu poate depăşi 3 luni (acest termen se poate extinde la 6 luni doar cu acordul autorităţii care vă plăteşte indemnizaţia).

Citește și:

Ce trebuie să știți înainte de a cumpăra

Depăşirea termenului de şedere în străinătate indicat în formularul U2

Dacă rămâneţi în străinătate peste 3 luni, fără să vă găsiţi un loc de muncă şi fără să obţineţi o prelungire, vă veţi pierde dreptul la prestaţiile de şomaj la finalul perioadei indicate în formularul U2. Pentru a reintra în posesia dreptului de şomaj, va trebui să parcurgeţi din nou toate etapele necesare. Aceasta înseamnă că s-ar putea să trebuiască să lucraţi o perioadă.

În cazul în care bănuiţi că nu vă puteţi întoarce în termen de 3 luni, contactaţi oficiul de ocupare a forţei de muncă din ţara în care aţi devenit şomer, înainte de împlinirea termenului, pentru a solicita o prelungire.

Citește și:

Garanții și returnări

Vă recomandăm să solicitaţi prelungirea cât mai repede posibil, înainte de încheierea perioadei iniţiale de 3 luni.

Chiar dacă nu primiţi indemnizaţie de şomaj, nu puteţi fi obligat să părăsiţi noua ţară atâta timp cât puteţi dovedi că vă aflaţi în căutarea unui loc de muncă şi că aveţi şanse reale de a-l obţine.

Păstraţi copii după dosarele de candidatură depuse şi după invitaţiile la interviuri şi răspunsurile trimise de potenţialii angajatori.

Solicitarea indemnizaţiei de şomaj după o perioadă de lucru în străinătate

În general, solicitarea se depune în ţara în care aţi lucrat ultima dată.

Citește și:

Clauze contractuale abuzive

Totuşi, dacă aţi fost lucrător transfrontalier ( persoană care locuieşte în ţara A, dar lucrează în ţara B şi revine în ţara A cel puţin o dată pe săptămână) şi v-aţi pierdut locul de muncă, trebuie să depuneţi cererea în ţara în care locuiţi, în baza perioadelor de lucru petrecute în străinătate. Pentru aceasta, veţi avea nevoie de formularul U1 (fostul formular E 301), emis de autorităţile din ţara în care aţi lucrat.

Dacă aţi lucrat într-o ţară şi aţi locuit în altă ţară, în care aţi revenit mai rar decât o dată pe săptămână, puteţi solicita indemnizaţia de şomaj şi în ţara de domiciliu, şi în cea în care aţi lucrat. Dacă vă întoarceţi în ţara de domiciliu, veţi avea nevoie de formularul U1 (fostul formular E 301), emis de autorităţile din ţara în care aţi lucrat.

Autorităţile vă pot procesa cererea şi în lipsa acestui formular, comunicând cu omologii din cealaltă ţară. Însă formularul U1 va scurta probabil timpul de procesare.

Pentru informaţii despre dreptul la prestaţii de şomaj, contactaţi oficiul de ocupare a forţei de muncă din ţara în care doriţi să depuneţi cererea.

Citește și:

Ce știu consumatorii despre dezvoltarea durabilă?

Documente necesare

  • Formularul U1 (fostul formular E 301): declaraţie privind perioadele care trebuie luate în calcul la stabilirea dreptului la prestaţii de şomaj

Odată obţinut de la oficiul de ocupare a forţei de muncă din ultima ţară/ ultimele ţări în care aţi lucrat, formularul trebuie depus la oficiul din ţara în care doriţi să solicitaţi prestaţiile de şomaj.

  • Formularul U2 (fostul formular E 303): autorizaţie care permite exportul indemnizaţiei de şomaj în altă ţară din UE

Odată obţinut de la oficiul de ocupare a forţei de muncă din ţara în care aţi devenit şomer, formularul trebuie depus la oficiul din ţara în care vă căutaţi un loc de muncă.

Sursa: Europa.eu

Citește și:

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615.

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal