In cazul in care toate ingredientele unui produs alimentar sunt substante sau produse care provoaca alergii sau intolerante, cum poate fi evidentiata prezenta lor?

In cazul in care toate ingredientele unui produs alimentar sunt substante care provoaca alergii sau intolerante, ele trebuie indicate in lista ingredientelor si scoase in evident. Exista o anumita flexibilitate in aceea ce priveste mijloacele de a asigura aceasta evidentiere, de exemplu, prin intermediul fontului, al stilului sau al culorii fondului.

In cazul in care toate ingredientele sunt enumerate, trebuie sa se faca distinctia intre acestea si alte informatii obligatorii, cum ar fi cuvantul « ingrediente » atunci cand introduce lista ingredientelor.

Evidentierea substantelor care provoaca alergii sau intolerante in lista ingredientelor asigura faptul ca, astfel, consumatorii continua sa verifice lista ingredientelor. Asadar, consumatorii care sufera de alergii sau intolerante alimentare (declansate, in special, de substante care nu sunt enumerate in regulamentul ICPA, cum ar fi, de exemplu, mazarea) vor fi in masura sa aleaga in cunostinta de cauza produse care sa nu le afecteze sanatatea.

Etichetarea alergenilor (pentru produsele alimentare care nu sunt preambalate)

Poate un operator din sectorul alimentar sa ofere informatii cu privire la substantele sau produsele care provoaca alergii sau intolerante, utilizate la fabricarea sau prepararea unui produs alimentar care nu este preambalat, numai la cererea consumatorului ?

NU. Este obligatorie furnizarea de informatii cu privire la alergeni/intolerante in cazul in care substantele mentionate sunt utilizate la fabricarea unui produs alimentar care nu este preambalat. Informatiile trebuie sa fie disponibile si usor accesibile, astfel incat consumatorul sa fie informat ca produsele alimentare care nu sunt preambalate sunt susceptibile de a provoca alergii si intolerante. Prin urmare, nu este posibil sa se furnizeze informatii cu privire la alergeni/intolerante numai la cererea consumatorului.

           

            Vanzarea la distanta a produselor alimentare

            In cazul in care produsele alimentare sunt oferite spre vanzare prin mijloace de vanzare la distanta, cine are sarcina de a furniza informatii consumatorilor si cine este responsabil pentru prezenta si exactitatea informatiilor referitoare la produsele alimentare respective ?

Operatorul din sectorul alimentar responsabil pentru informatiile referitoare la produsele alimentare este operatorul sub a carui denumire sau denumire comerciala este comercializat produsul alimentar. Operatorul respectivtrebuie sa garanteze prezenta si exactitatea informatiilor furnizate referitoare la produsele alimentare.

            In cazul in care produsele alimentare sunt oferite spre vanzare prin mijloace de vanzare la distanta, distanta, responsabilitatea pentru furnizarea informatiilor obligatorii referitoare la produsele alimentare inainte de cumparare ii revine proprietarului site-ului Internet.

            In cazul in care produsele alimentare sunt comercializate prin mijloace de vanzare la distanta, ce fel de informatii ar trebui furnizate de catre operatorul din sectorul alimentar responsabil si in ce moment ?

            Ar trebui sa se faca o distinctie intre produsele alimentare preambalate si produsele alimentare care nu sunt preambalate, oferite spre vanzare prin mijloace de vanzare la distanta.

Referitor la produsele alimentare preambalate :

Inainte de cumparare, operatorul din sectorul alimentar are obligatia de a pune la dispozitie toate informatiile obligatorii referitoare la produsele alimentare, cu exceptia datei durabilitatii minimale sau a datei limita de consum. Definitia informatiilor obligatorii referitoare la produsele alimentare include toate informatiile care trebuie furnizate consumatorului final nu numai conform regulamentului ICPA, ci si conform legislatiei UE in general. Informatiil obligatorii referitoare la produsele alimentare ar trebui fie sa apara pe suportul de vanzare la distanta, fie sa fie furnizate prin alte mijloace corespunzatoare identificate in mod clar de catre operatorul din sectorul alimentar, fara alte costuri suplimentare pentru consumatorul final.

            In plus, in momentul livrarii, operatorul din sectorul alimentar responsabil are obligatia de a pune la dispozitie toate informatiile obligatorii (inclusive data durabilitatii minimale sau data limita de consum).

            Referitor la produsele alimentare care nu sunt preambalate :

            Operatorul din sectorul alimentar trebuie sa furnizeze numai informatii referitoare la alergeni, cu exceptia cazului in care masurile nationale impugn furnizarea in totalitate sau partial a informatiilor prevazute in regulamentul mai sus mentionat. Informatiile referitoare la alergeni sau orice alte informatii impuse de legislatia nationala ar trebui sa fie furnizateinainte de cumparare fie aparand pe suportul de vanzare

InfoCons – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro ), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

FII INFORMAT! IA ATITUDINE! – 0219615

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal