Guvernul României, în cadrul ședinței din 28 februarie 2024, a adoptat Ordonanța de Urgență privind administratorii de credite şi cumpărătorii de credite.
Actul normativ stabilește un cadru comun și cerințe comune referitoare la cumpărătorii de credite care cumpără drepturile creditorului ce decurg dintr-un contract de credit neperformant emis de o instituție de credit stabilită în Uniunea Europeană sau care cumpără contractul de credit neperformant în sine și la administratorii de credite care acționează în numele unui cumpărător de credite.
De asemenea, se asigură transpunerea în legislația naţională a Directivei (UE) 2021/2167 a Parlamentului European și a Consiliului din 24 noiembrie 2021 privind administratorii de credite și cumpărătorii de credite și de modificare a Directivelor 2008/48/CE și 2014/17/UE.
Pentru a asigura o supraveghere eficace și eficientă a administratorilor transfrontalieri de credite, actul normativ creează un cadru specific destinat cooperării între autoritățile competente ale statului membru de origine și cele ale statului membru gazdă și, după caz, autoritățile competente ale statului membru în care a fost acordat creditul. Acest cadru permite schimbul de informații, realizarea de inspecții, furnizarea de asistență și comunicarea rezultatelor controalelor și ale inspecțiilor, precum și a tuturor măsurilor adoptate.
Noile reguli pentru cumpărătorii și administratorii de credite au ajuns azi pe masa Executivului, marcând transpunerea unei directive europene în legislația națională. Proiectul de Ordonanță de Urgență (OUG) privind administratorii și cumpărătorii de credite, pus în dezbatere anul trecut, aduce cu sine drepturi extinse pentru consumatori, inclusiv în privința modificării condițiilor contractuale.
În decembrie 2021, Directiva europeană 2.167/2021 a introdus reguli unitare pentru activitatea de cumpărare și administrare a creditelor neperformante în Uniunea Europeană (UE). Dat fiind că termenul de transpunere al directivei expira la finalul lui 2023, Agenția Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a propus un proiect de lege pentru transpunerea acestei directive în legislația românească, proiect care ajunge acum pe masa Guvernului.
Proiectul de OUG definește administratorii de credite ca fiind persoane juridice care, în numele unui cumpărător de credite, administrează și execută drepturile și obligațiile creditorului dintr-un contract de credit neperformant. Totodată, cumpărătorul de credite este orice persoană autorizată sau instituție care achiziționează drepturile unui creditor în cadrul activității sale comerciale, de afaceri sau profesionale.
Obligațiile impuse administratorilor de credite includ stabilirea unor cadre solide de guvernanță și mecanisme adecvate de control intern, respectarea drepturilor debitorului și conformarea cu legislația, inclusiv GDPR. De asemenea, proiectul prevede obligația administratorilor de credite de a comunica debitorilor informații esențiale, precum data cesiunii creditului, identitatea cumpărătorului de credite și informații de contact. Nerespectarea acestor obligații atrage amenzi între 20.000 și 80.000 de lei.
În ceea ce privește cumpărătorii de credite, aceștia sunt obligați să acționeze cu bună-credință, să ofere informații corecte și să respecte confidențialitatea datelor debitorilor. Proiectul mai impune aplicarea de către administratori a procedurilor eficiente și transparente pentru soluționarea reclamațiilor, sub sancțiunea unei amenzi între 10.000 și 50.000 de lei pentru nerespectarea acestui aspect.
Pe lângă reglementările pentru administratori și cumpărători de credite, proiectul aduce modificări și în privința contractelor de credit pentru consumatori. Astfel, creditorii vor fi obligați să informeze debitorii înainte de a modifica termenii și condițiile contractului, incluzând descrierea clară a modificărilor, calendarul de punere în aplicare, mijloacele de depunere a reclamațiilor și termenul limită pentru acestea. În cazul nerespectării acestor prevederi, creditorii pot fi sancționați cu amenzi între 10.000 și 80.000 de lei.
În concluzie, proiectul de OUG aduce în atenția Executivului măsuri menite să asigure protecția debitorilor și să reglementeze activitatea administratorilor și cumpărătorilor de credite în concordanță cu directivele europene, inclusiv prin amenzi substanțiale pentru nerespectarea obligațiilor impuse.
Sursa : https://www.bnr.ro
Autor : LARISA DAMIAN ( RATIU )