Noi drepturi digitale: folosiți-le pe deplin în perioada vacanței de vară, pretutindeni în Europa

  1. Acasă
  2. Comunicate de presă
  3. Noi drepturi digitale: folosiți-le pe deplin în perioada vacanței de vară, pretutindeni în Europa

În această vară, cetățenii europeni vor beneficia de mai multe drepturi digitale decât oricând. După ce anul trecut s-au eliminat tarifele de roaming în întreaga Uniune Europeană, acum turiștii au posibilitatea de a călători cu abonamentele lor online la programe TV, filme, sport, muzică sau cărți electronice, fără costuri suplimentare. În plus, oricine, în întreaga Europă, se poate bucura de norme de nivel mondial în materie de protecție a datelor care asigură că toți europenii au un control mai bun asupra datelor lor cu caracter personal.

Citește și:

Comisia prezintă orientări privind protecția investițiilor transfrontaliere din UE

Drepturi digitale care sunt folosite deja zilnic

  • Începând din luna iunie 2017, cetățenii au putut să își utilizeze telefoanele mobile atunci când călătoresc în UE la fel ca și când ar fi acasă, fără să plătească tarife suplimentare. De când UE a eliminat tarifele de roaming, volumul de date consumate a sporit de peste cinci ori, iar numărul apelurilor telefonice efectuate în UE și în Spațiul Economic European a crescut de aproape două ori și jumătate.
  • Începând din luna aprilie 2018, consumatorii pot să acceseze, și atunci când călătoresc în UE, serviciile de conținut online la care s-au abonat în țara lor de origine, inclusiv, printre altele, filme, seriale și transmisiuni sportive (a se vedea exemple în fișa informativă).
  • În temeiul noilor norme în materie de protecție a datelor care au intrat în vigoare în întreaga UE la 25 mai 2018, europenii pot să transfere în condiții de siguranță date cu caracter personal între prestatorii de servicii, cum ar fi cele de cloud sau de poștă electronică; oricine are acum dreptul să știe dacă datele sale au fost divulgate ori piratate sau să fie informat despre modul în care sunt colectate datele sale cu caracter personal. În plus, datorită `dreptului de a fi uitat`, datele cu caracter personal trebuie să fie șterse la cerere, în cazul în care o întreprindere nu are motive întemeiate să le păstreze.

Citește și:

Utilizarea sustenabilă a alimentelor! Respect, mâncării!

  • În fine, datorită normelor privind neutralitatea rețelei care au intrat în vigoare din primăvara anului 2016, toți europenii au acces la un internet deschis, care le garantează libertatea fără discriminare atunci când aleg conținutul, aplicațiile, serviciile și informațiile pe care le doresc.

În curând

Dacă unele drepturi digitale sunt deja în vigoare, altele vor deveni aplicabile în lunile următoare. Începând cu luna septembrie, europenii se vor bucura într-o măsură tot mai mare de dreptul de a-și utiliza identificarea electronică națională (eID) în întreaga UE pentru a accesa serviciile publice.

Începând cu luna decembrie, oricine va beneficia de fluxul liber al datelor fără caracter personal, din moment ce va avea acces la servicii mai bune și mai competitive de stocare și prelucrare a datelor în UE, completându-se astfel libera circulație a persoanelor, a bunurilor, a serviciilor și a capitalurilor. Între timp, întreprinzătorii vor avea dreptul de a decide în ce stat membru al UE stochează și prelucrează toate tipurile de date.

Începând cu data de 3 decembrie, europenii vor putea să facă achiziții online fără să fie supuși unor discriminări nejustificate, oriunde s-ar afla în UE. Europenii nu vor trebui să se mai teamă că un site web le va bloca accesul sau îi va redirecționa doar pentru că ei – sau cardurile lor de credit – provin dintr-o altă țară.

Începând de anul viitor, cetățenii vor putea să compare mai ușor costurile de livrare a coletelor și să beneficieze de prețuri mai accesibile pentru livrarea transfrontalieră de colete.

Citește și:

Sfaturi practice pentru a economisi până la 20% din facturile de încălzire și electricitate

Normele convenite privind taxa pe valoarea adăugată pentru comerțul electronic le vor permite antreprenorilor să găsească, pe un singur portal online și în propria lor limbă, răspunsuri la întrebările lor în materie de TVA transfrontalier.

Datorită recent aprobatului Cod european al comunicațiilor electronice, europenii vor avea dreptul de a schimba mai ușor furnizorii de servicii de internet și de telecomunicații. Europenii vor avea și dreptul de a primi alerte publice pe telefoanele mobile în caz de urgență. Noile norme vor garanta, de asemenea, o conectivitate mai bună și mai accesibilă în UE.

Datorită normelor actualizate privind mass-media audiovizuale, europenii vor avea dreptul la un mediu online sigur, care îi protejează împotriva incitării la violență, a urii, a terorismului, a pornografiei infantile, a rasismului și a xenofobiei.

Context

Strategia privind piața unică digitală a fost propusă de Comisie în mai 2015, fiind menită să asigure adaptarea pieței unice a UE la era digitală, dărâmând `zidurile` în materie de reglementare și trecând de la 28 de piețe naționale la o piață unică. Aceasta are potențialul de a contribui anual cu 415 miliarde EUR la economia noastră și de a crea sute de mii de noi locuri de muncă.

Citește și:

Care sunt valorile nutriționale ale produselor BIO?

Trei ani mai târziu, strategia este pe calea cea bună: 17 propuneri legislative au fost adoptate, însă alte 12 fac încă obiectul discuțiilor. Este imperios necesar să finalizăm cadrul nostru de reglementare pentru a crea piața unică digitală. Datorită acesteia, valoarea economiei europene a datelor are potențialul de a ajunge la 700 de miliarde EUR până în 2020, ceea ce reprezintă 4 % din economia UE.

Sursa: Europa.eu

Citește și:

Știați care sunt resturi alimentare pe care le putem utiliza pentru realizarea de îngrășamânt?!

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: [email protected]

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Meniu