Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetățenii români posesori de pașapoarte turistice și temporare au nevoie de viză de intrare în Republica Federală Democratică Nepal.

Viza este necesară pentru toate categoriile de paşapoarte (pașaport simplu, pașaport simplu electronic, pașaport simplu temporar).

Pașapoartele trebuie sa fie valabile  cel puțin 6 luni de la data întrării în Republica Federală Democratică Nepal și să conțină cel puțin 1 pagină liberă pentru aplicarea vizelor și ștampilelor la frontieră.

Viza se poate obține la misiunea diplomatică nepaleză care are în circumscripție România, respectiv Ambasada Republicii Federale Democratice Nepal în Federația Rusă, Moscova (http://ru.nepalembassy.gov.np/).

Viza turistică se poate obține totodată la sosirea pe Tribhuvan International Airport (Kathmandu), precum și la următoarele puncte de trecere a frontierei:

 • Kakarvitta, Jhapa District (Eastern Nepal)
 • Birgunj, Parsa District (Central Nepal)
 • Kodari, Sindhupalchowk District (Northern Border– for group tourists only)
 • Belahia, Bhairahawa (Rupandehi District, Western Nepal)
 • Jamunaha, Nepalgunj (Banke District, Mid-Western Nepal)
 • Mohana, Dhangadhi (Kailali District, Far Western Nepal)
 • Gadda Chauki, Mahendranagar (Kanchanpur District, Far Western Nepal)

La punctele de trecere a frontierei pot fi obținute exclusiv  vize  pentru a călători în scop turistic, cu intrări multiple, cu durata de :

 • 15-zile (taxa 25 USD)
 • 1 lună (taxa 40 USD)
 • 3 luni (taxa 100 USD)

Plata se poate face doar în USD, iar servicii de schimb valutar și servicii ATM sunt disponibile cu preponderență în aeroport. Limita șederii în Republica Federală Democratică Nepal este de 150 de zile în oricare 365 de zile (1 an).

În situația reînnoirii documentului de călătorie (pașaportul), viza din pașaportul vechi nu-și păstrează  valabilitatea. În acest caz se recomandă contactarea serviciilor nepaleze de imigrări.

Prelungirea vizei se poate  realiza exclusiv la oficiile de imigrări nepaleze, procesul fiind unul de durată și poate implica costuri adiționale.

Ieșirea din Republica Federală Democratică Nepal se permite doar pe durata valabilității vizei. Viza nu poate fi prelungită la biroul imigrări din Tribhuvan International Airport (Kathmandu).

Trecerea frontierei nepaleze către China/Tibet se face uneori cu dificultate, din cauza restricțiilor impuse aleatoriu de autoritățile chineze.

Pentru informații suplimentare despre viză se recomandă contactarea serviciilor de imigrări din Republica Federală Democratică Nepal (http://www.nepalimmigration.gov.np/).

Pentru obținerea accesului la servicii publice (număr telefon local, servicii internet, permis conducere, cont bancar, înscriere la unități de învățământ etc.) autoritățile nepaleze solicită no objection letter din partea Ambsadei României în Republica India, New Delhi, care se poate obține pe bază de programare prealabilă la secția consulară.

Asistența consulară

România este reprezentată în Republica Federală Democratică Nepal de Ambasada României în Republica India, New Delhi (http://newdelhi.mae.ro/). Se recomandă ca anterior sosirii în Republica Federală Democratică Nepal să vă înregistrați prezența la misiunea diplomatică.

Cetățenii români pot solicita servicii consulare pe bază de programare, detalii la adresa web http://newdelhi.mae.ro/.

În cazul familiilor mixte (cetățean român căsătorit cu cetățean  nepalez) cu copii, părinții trebuie să decidă asupra cetățeniei copiilor, având  în vedere că Republica Federală Democratică Nepal nu admite dubla cetățenie.

Furtul sau pierderea pașaportului trebuie să fie înregistrată la secția de poliție de pe raza unde a avut loc infracțiunea/incidentul, iar cetățeanul român trebuie să solicite raportul de înregistrare  de la poliție. Ulterior va fi necesară informarea Ambasadei României în Republica India, New Delhi, care va sprijini cetățeanul român în vederea eliberării unui document de călătorie adecvat de către una din misiunile diplomatice ale statelor membre UE în Kathmandu. După obținerea noului document de călătorie este imperativă reglementarea dreptului de ședere/ieșire al cetățeanului străin la autoritățile nepaleze responsabile cu imigrările.

Recomandări:

 • Păstrarea documentelor de călătorie permanent în siguranță , să nu fie înmânate nimănui, pentru eventuale solicitări să se aibă la îndemână fotocopii ale acestora;
 • Urmărirea știrilor locale și evitarea zonelor în care sunt semnalate greve, demonstrații, adunări religioase, evenimente electorale etc. De regulă în contextul unor astfel de evenimente sunt implicații precum întreruperea totală nedeterminată a serviciilor publice (transport, aprovizionare, turism etc.). și se înregistrează riscuri spontane la adresa siguranței personale. Riscuri similare pot să apară și din cauze precum tensiuni între caste sau între grupări religioase. Ambasada României în Republica India are în atenție astfel de evenimente și actualizează în permanență sfaturile și alertele de călătorie pe pagina web a Ministerului afacerilor externe, http://www.mae.ro/.

Documentele oficiale (acte stare civilă, caziere judiciare, diplome, documente notariale etc.) emise de România sau de Republica Federală Democratică Nepal se supun procedurilor de supralegalizare (se atestă de către ministerul de externe al statului în care se emite documentul oficial, după care se legalizează la misiunea diplomatică în a cărei circumscripție se află statul în care se emite documentul oficial).

Cetățenii români care călătoresc în Republica Federală Democratică Nepal trebuie să respecte legislația locală. În situația în care sunteți arestat, se recomandă să solicitați poliției să anunțe imediat în mod oficial Ambasada României în Republica India, New Delhi. Autoritățile nepaleze își rezervă dreptul de a prelungi perioada de investigare/arest preventiv a cetățeanului străin pe durate îndelungate potrivit propriilor proceduri. Se recomandă ca la angajarea avocaților, aceștia să fie autorizați de Ministerul Justiției din Republica Federală Democratică Nepal, iar remunerarea acestora să se realizeze după prestarea serviciilor  de reprezentare/apărare.

Conducerea vehiculelor sub influența băuturilor alcoolice se sancționează cu pedepse privative de libertate.

Recomandări generale

Ora locală: UTC +5:45. Republica Federală Democratică Nepal nu aplică schema Daylight saving time, diferența de fus orar față de România este:

 • ora de iarnă +3:45
 • ora de vară +2:45

Calendarul nepalez este diferit de cel european, pentru convertirea datei se pot folosi programe online (ex.: http://www.rajan.com/calendar/).

Limba oficială: limba nepaleză, în scriere devangari.

Moneda locală este rupia nepaleză, NPR. Se recomandă schimbarea acestei monede în valute internaționale înainte de părăsirea Republicii Federale Democratice Nepal. Pe piață locală există în circulație multe bancnote deteriorate sau contrafăcute, se recomandă schimburile valutare în cadrul instituțiilor bancare, precum și atenție sporită la primirea restului.

Serviciile publice (telefonie, internet, energie electrică, POS/ATM etc.) sunt asigurate cu preponderență în zonele urbane.

Sistemul medical

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Pe teritoriul Republicii Federale Democratice Nepal sunt semnalate mai multe riscuri de îmbolnăvire, dintre care menționăm (enumerarea nu este limitativă): hepatita A, hepatita E, febra tifoida, febra paratifoidă, encefalita japoneză, rabia, holera, infecția cu Cyclospora cayetanensis, infecții ale sistemului respirator, boli cauzate de poluare. Având în vedere relieful preponderent muntos, în situații de necesitate se poate apela la evacuarea medicală cu elicopterul, al cărei cost este foarte ridicat (peste 10.000 USD), pentru detalii se pot consulta companiile specializate (http://www.himalayanrescue.org/). Evacuarea medicală aeriană nu este operațională la altitudini care depășesc 5.000 m.

În Kathmandu există clinici specializate în acordarea de asistență medicală străinilor, însă calitatea serviciilor medicale nu corespunde standardelor internaționale. Serviciile medicale complexe sunt de regulă asigurate în clinici din țările vecine Republicii Federale Democratice Nepal.

În cazul deplasării în Republica Federală Democratică Nepal se recomandă încheierea unei asigurări de călătorie, care să acopere eventualele cheltuieli medicale. Este indicat ca la încheierea contractului de asigurare, să se solicite și verifice detaliile și adresa unităţii corespondente din Republica Federală Democratică Nepal. Pentru deplasări în zone izolate/montane, se recomandă asigurări medicale speciale, care să acopere riscurile specifice.

Condiţii privind traficul auto

Circulația rutieră se realizează pe partea stângă a drumului. Căile rutiere au o calitate scăzută, nu sunt iluminate pe timp de noapte, iar traficul este foarte aglomerat în zonele urbane şi, în foarte multe cazuri, regulile de circulaţie nu sunt respectate întocmai.

Sunt foarte frecvente accidentele ușoare care de cele mai multe ori se soluționează prin resurse proprii, din cauze precum lipsa documentelor și mijloacelor bănești ale conducătorilor auto, intervenția tardivă  a poliției de circulație rutieră, lipsa asigurărilor echivalente RCA, etc.

Sunt înregistrate frecvent decese cauzate de accidente rutiere în care sunt implicate motociclete. Au fost constatate cazuri izolate în care localnici au înscenat accidente rutiere cetățenilor străini, de la care au solicitat ulterior sume bănești drept compensație.

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc nu este valabil în Republica Federală Democratică Nepal. Pentru obținerea permisului de conducere nepalez este necesară contactarea autorităților locale din zona unde aveți reședința temporară.

 • Transportul public

Deplasarea pietonală și traversarea străzilor este caracterizată de lipsa priorității pentru pietoni, se recomandă atenție sporită sau evitarea deplasărilor pietonale care nu sunt necesare. Transportul în comun este foarte diversificat în zonele urbane, dar este caracterizat de nesiguranță cauzată în principal de aglomerația specifică.

Se recomandă serviciile taxi doar dacă autoturismele sunt dotate cu aparate de taxat funcționale. În situația în care se constată că tariful indicat de aparatul de taxare este modificat, se recomandă anunțarea poliției rutiere aflate în trafic, ori cea mai apropiată secție de poliție.

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În astfel de cazuri se apelează serviciul pentru situaţii de urgenţă, la numărul 100.

Reglementări vamale

Limita sumei în valută care poate fi introdusă în sau scoasă din Republica Federală Democratică Nepal este de 5000 $. Pentru sume care depășesc această valoare este necesară notificarea în scris a autorităților nepaleze, precum și păstrarea respectivei notificări și prezentarea ei la solicitarea autorităților nepaleze, până la plecarea din Republica Federală Democratică Nepal.

Se interzice importul/exportul pentru toate categoriile de arme și muniții, chiar și pentru imitații sau pentru bijuteriile/accesoriile care le imită forma.

În Republica Federală Democratică Nepal sunt interzise bancnotele de 500 INR și de 1000 INR.

Se recomandă efectuarea excursiilor de tip trekking doar în cadrul unor grupuri organizate. Pentru sprijinirea turiștilor, autoritățile nepaleze au implementat Trekkers’ Information Management System (TIMS), prin care se monitorizează și se acordă asistență turiștilor în situații de urgență.

Anumite zone turistice din Republica Federală Democratică Nepal pot fi vizitate doar cu permise speciale acordate de serviciile de imigrări, se recomandă contactarea acestora în prealabil.

Clima și relieful din Republica Federală Democratică Nepal reprezintă condiții favorabile pentru avalanșe, alunecări de teren, căderi de pietre, chiar și în condiții normale meteorologice.

Perioada musonului (iunie-septembrie) accentuează aceste categorii de riscuri, la care se adaugă inundații și întreruperi frecvente ale serviciilor publice (telefonie, internet, transport rutier etc.).

Începând cu altitudinea de 5000m se manifestă răul de altitudine, se recomandă evitarea traseelor înalte pentru persoane neexperimentate. Pentru detalii și remedii,anterior călătoriei se recomandă consultarea unor specialiști în domeniu.

Zborurile locale înregistrează frecvent întârzieri sau anulări, se recomandă evitarea conexiunilor aeriene imediate.

Bunurile destinate donațiilor trebuie înregistrate la ministerul de finanțe nepalez.

Autoritățile nepaleze restricționează importul/exportul și posesia de metale prețioase (aur, argint etc.), pentru detalii consultați reglementările locale.

Autoritățile nepaleze impun interdicții și restricții cu privire la importuri și exporturi, există prevederi juridice potrivit cărora trebuie să obțineți în prealabil aprobări și avize specifice (detalii la autoritățile vamale nepaleze http://www.customs.gov.np/en/). O parte din bunurile interzise/restricționate care intră sub incidența acestor reguli sunt următoarele (enumerarea nu este limitativă):

 • metale prețioase
 • obiecte cu semnificații religioase
 • obiecte de importanță arheologică
 • narcotice, droguri, substanțe psihotrope, medicamente
 • produse prin care se exploatează fauna sălbatică
 • arme și muniții
 • transmițătoare/receptoare radio în afara celor aprobate

Ameninţări teroriste

Cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Recomandăm cetăţenilor români care călătoresc sau se află în Republica Federală Democratică Nepal  să consulte periodic informaţiile prezentate de autorităţile locale şi să urmeze recomandările acestora. Recomandăm, de asemenea, consultarea periodică a paginii web a Ministerului român al Afacerilor externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate

Infracțiuni minore de tipul furturilor, sunt semnalate în special în mijloacele de transport (autobuze și trenuri), în gări și piețe aglomerate.

Infracțiunile violente la adresa cetățenilor străini nu reprezintă un fapt comun în Republica Federală Democratică Nepal, dar au fost înregistrate astfel de cazuri.

Se recomandă evitarea zonelor în care sunt semnalate greve sau manifestații politice, care pot avea ca efecte limitarea sau nefuncționarea serviciilor publice, violență fizică etc.

Există riscuri de a deveni victimă a escrocheriilor în zone foarte populate de străini (aeroport, gară, restaurant etc.).

MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Republica Federală Democratică Nepal:

 • să efectueze schimburi valutare doar în zone sigure (bancă, aeroport)
 • să evite deplasările în zonele montane pe durata unor condiții meteorologice neprielnice
 • să evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile publice
 • să se deplaseze în zone izolate doar în grupuri organizate
 • să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini
 • să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale
 • să apeleze la serviciile de transport ale unor companii autorizate, situate de regulă în incinta aeroporturilor sau ale hotelurilor
 • să își ia măsuri adecvate de asigurare medicală în situația în care călătoresc în zone izolate

Persoanele care sunt victime ale unor atacuri sau infracţiuni trebuie să apeleze numărul de urgenţă 100 şi să ia legătura cu cel mai apropiat post de poliţie.

Numere de telefon de urgență:

 • Poliție 100
 • Traffic control 103

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal