Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Mozambicului.

Cetăţenii români care călătoresc în scop turistic în Mozambic pot solicita acordarea vizei de intrare şi la punctele de trecere a frontierei ale acestui stat, inclusiv pe aeroporturile internaţionale. Această facilitate se aplică doar în cazul călătoriilor în scop turistic în Mozambic.

Informaţii suplimentare se pot obţine de la Ambasada Republicii Mozambic la Moscova, Federaţia Rusă: strada Mitnaya, nr. 3, intrarea 1, etaj 10, apartament 13, Moscova, telefon +74957863005/6, fax +74957863007/8, e-mail: embamocru@hotmail.mz.

Asistenţa consulară

România nu are reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Mozambic.

În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Mozambic sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Africa de Sud şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Pentru cazuri de consiliere/urgenţe consulare, cetăţenii români se pot adresa consulului onorific al României la Maputo, dl. Noor Momade (adresa: Kenneth Kaunda Avenue nr. 352, tel. 00258823007360, email: consulromania@gmail.comnoorcotur@gmail.com,noor@cotur.co.mz).

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, ori identificat ca fiind specific unor regiuni, prin urmare nici Mozambic nu poate fi exclus din faţa acestei ameninţări. Mozambic nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.

Siguranţă şi criminalitate

Nivelul criminalităţii în Mozambic este relativ scăzut. Nu este indicată frecventarea zonelor aglomerate în timpul nopţii. Cu toate acestea, pirateria reprezintă o ameninţare semnificativă în zona Golfului Aden şi în Oceanul Indian, nu este recomandabilă efectuarea unor călătorii cu vase de agrement în afara ariilor protejate.

La intrarea pe teritoriul acestei ţări trebuie să prezentaţi certificat de vaccinare împotriva febrei galbene în cazul în care ati tranzitat un stat afectat de acest virus.

Malaria şi holera sunt boli comune în Mozambic.

Aproximativ 11,5% din populaţia adultă este infectată cu virusul HIV.

În perioada sezonului ploios (noiembrie – aprilie) sunt de evitat deplasările în zonele marilor râuri, în special Zambezi, existând pericolul inundaţiilor. Zonele de coastă ale Mozambicului sunt, de asemenea, expuse cicloanelor.

Recomandări generale:

 • Să evite orice deplasare pe timpul nopţii (indiferent de regiunea în care se află, dar mai ales în zonele izolate ale ţării), locurile aglomerate și demonstraţiile.
 • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul, să păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Pentru ieşirile în oraş, în special în zonele aglomerate, să lase documentele la hotel şi să păstreze numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).
 • Să recurgă la operatori turistici acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic.
 • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
 • Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.
 • În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală precum şi cea mai apropiată misiune UE.

Apelează rapid numerel de urgență din Mozambic!

Sistemul medical

Mozambicul are o reţea sanitară deficitară, în special în zona de nord a ţării, pentru serviciile medicale complexe fiind necesară deplasarea în Africa de Sud.

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.

Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro.
Este bine ca asigurarea medicală să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări facultative aveţi acces la serviciile de urgenţă, atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie valabilă pe teritoriul acestei ţări, în urma consultării cu companiile de asigurare. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.. Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.

Condiţii privind traficul auto

 • Starea drumurilor

Starea reţelei rutiere variază şi se recomandă evitarea deplasărilor cu autoturismul pe timp de noapte. Drumurile din zona rurală sunt, în general, nemarcate şi nu sunt bine întreţinute. În zonele situate sub nivelul mării există riscul ca multe din arterele rutiere să fie inundate, în special în perioade cu precipitaţii abundente.

 • Transportul public

În general este recomandabil să se evite utilizarea mijloacelor de transport public (autobuze şi taxiuri), vehiculele prezentând deficienţe de întreţinere şi fiind supraaglomerate.

Regimul medicamentelor

În cazul în care este necesar să luaţi cu dvs. anumite cantităţi de medicamente, vă rugăm să aveţi în vedere contactarea autorităţilor din Mozambic pentru informarea asupra tipurilor şi cantităţilor de medicamente permise la intrarea pe teritoriul acestei ţări.

 

Reglementări vamale

Pentru informaţii privind reglementările vamale din Mozambic, vă rugăm să contactaţi autorităţile acestei ţări.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal