Modificări în ceea ce privește limitele maxime pentru reziduurile de procloraz din sau de pe anumite produse.

REGULAMENTUL (UE) 2020/192 AL COMISIEI din 12 februarie 2020, de modificare a anexelor II și III la Regulamentul (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European și al Consiliului a fost adoptat.

Limitele maxime pentru reziduurile (LMR) de procloraz au fost stabilite în anexa II și în partea B din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 396/2005.

Pentru substanța activă respectivă, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (denumită în continuare `autoritatea`) a emis un aviz motivat privind LMR-urile existente în conformitate cu articolul 12 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 396/2005 ( 2 ). Autoritatea a propus modificarea definiției reziduului, acesta fiind reprezentat de suma dintre procloraz, BTS 44595 (M201-04) și BTS 44596 (M201-03), exprimată ca procloraz.

Autoritatea a identificat un risc pentru consumatori în ceea ce privește LMR-urile pentru fructele citrice, kiwi, banane, mango, ananas și ficatul de bovine. Prin urmare, este adecvat să se reducă aceste LMR-uri până la limita de determinare (LD) sau la nivelul identificat de autoritate.

Autoritatea a recomandat reducerea LMR-urilor pentru usturoi, ceapă eșalotă, salată și plante pentru salate, iarbă-grasă, plante aromatice și flori comestibile, mazăre, semințe de in, semințe de floarea-soarelui, semințe de rapiță, orz, ovăz, orez, secară, grâu, boabe de cafea, infuzii din flori, din plante aromatice și din rădăcini, condimente, rădăcini de sfeclă de zahăr, grăsime și rinichi de bovine, grăsime de ecvine și ficat de pasăre.

Deoarece nu există niciun risc pentru consumatori, LMR-urile pentru produsele respective trebuie să fie stabilite în anexa II la Regulamentul (CE) nr. 396/2005 la nivelul identificat de către autoritate. Autoritatea a concluzionat că, în ceea ce privește limitele maxime de reziduuri Codex (CXL-uri) pentru kumquat, litchi, fructul pasiunii/maracuja, smochine indiene/limba soacrei, Chrysophyllum cainito, Plaqueminier/kaki de Virginia, avocado, papaia, rodii, fructe Cherimoya, guave, fructele arborelui de pâine, durian și graviola, unele informații nu au fost disponibile în ceea ce privește noua definiție a reziduurilor și că este necesară o analiză suplimentară din partea responsabililor cu gestionarea riscurilor.

Deoarece nu există niciun risc pentru consumatori, LMR-urile pentru produsele respective trebuie să fie stabilite în anexa II la Regulamentul (CE) nr. 396/2005 la nivelul CXL-urilor existente. Aceste LMR-uri vor fi revizuite; reexaminarea va ține seama de informațiile disponibile în următorii doi ani de la data publicării prezentului regulament.

Comisia a consultat laboratoarele de referință ale Uniunii Europene pentru reziduurile de pesticide cu privire la necesitatea de a adapta anumite limite de determinare. În privința mai multor substanțe, laboratoarele menționate au concluzionat că, pentru anumite produse de bază, dezvoltarea tehnică necesită stabilirea unor limite specifice de determinare.

Înainte ca LMR-urile modificate să devină aplicabile, trebuie acordată o perioadă de timp rezonabilă pentru a permite statelor membre, țărilor terțe și operatorilor din sectorul alimentar să se pregătească pentru îndeplinirea noilor cerințe care vor rezulta din modificarea LMR-urilor.

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 4 septembrie 2020.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre. Adoptat la Bruxelles, 12 februarie 2020.

Sursa: Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Citește și:

– Organizația Mondială a Sănătății cere țărilor reglementarea strictă a țigărilor electronice

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamații@protecția-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal