Membrii de familie ai persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă

Sunteți cetățean european și v-ați stabilit în altă țară din UE pentru a vă căuta acolo un loc de muncă? Normele europene îi ajută pe membrii familiei dvs. să vi se alăture. Această pagină conține informații despre formalitățile pe care trebuie să le îndeplinească aceștia.

Chiar dacă sunteți cetățean european, dacă nu v-ați stabilit în altă țară și continuați să locuiți în țara de origine, nu sunteți supus normelor UE. În acest caz vi se va aplica legislația națională.

Şederea in străinătate pe o durata mai mică de 6 luni

Soțul/soția, copiii/nepoții și părinții/bunicii pot locui cu dumneavoastră atunci când vă căutați un loc de muncă în altă țară din UE, în condițiile administrative care li se aplică tuturor cetățenilor UE.

Verificaţi condiţiile şi formalităţile pentru:

  • lucrători
  • pensionari
  • studenți
  • persoane aflate în căutarea unui loc de muncă

Chiar dacă provin din afara UE sau nu îndeplinesc condițiile de ședere aplicabile cetățenilor UE, soțul/soția, copiii/nepoții și părinții/bunicii pot locui cu dumneavoastră, în calitate de membri de familie ai unui cetățean european care își caută un loc de muncă.

În unele ţări din UE, membrii dvs. de familie trebuie să-şi semnaleze prezenţa pe lângă autoritățile relevante într-un interval rezonabil de timp de la data sosirii.

Permis de şedere

Autoritățile le pot solicita membrilor de familie din afara UE să depună un dosar pentru a obține un permis de ședere.

Egalitate de tratament

Pe durata sejurului în noua dumneavoastră țară, soțul/soția, copiii/nepoții și părinții/bunicii trebuie tratați ca și cetățenii țării respective, mai ales în ceea ce privește accesul la locurile de muncă, remunerarea, măsurile de facilitare a inserției pe piața muncii, înscrierea în școli etc.

Cererea de părăsire a teritoriului ţării / Expulzarea

Soțul/soția, copiii/nepoții și părinții/bunicii pot locui în țara dumneavoastră atâta timp cât îndeplinesc condițiile de ședere. În caz contrar, autorităţile naţionale le pot cere să părăsească ţara.

În cazuri excepţionale, aceştia pot fi expulzaţi pe motive de politică sau securitate publică, dar numai dacă autorităţile pot dovedi că reprezintă o ameninţare serioasă.

Cererea de părăsire a teritoriului sau decizia de expulzare trebuie să li se comunice în scris. Aceasta trebuie să includă toate motivele invocate şi informaţii privind căile de atac şi data până la care se poate contesta decizia în cauză.

Sursă: Europa.eu

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal