Măști chirurgicale, măști medicinale, măști cu filtru, măști de pânză, etc. Cum le alegem? Care sunt conforme?!

Aceste produse sunt achizitionate frecvent in aceasta perioada de catre consumatori si cu siguranta vom fi obligati sa le purtam in urmatoarele luni. Oare sunt conforme? Intradevar ne protejeaza ?

Ca urmare a cercetarilor realizate, InfoCons a identificat la nivelul Uniunii Europene prin sistemul de alerta rapida Safety Gate nu mai putin de 11 masti cu filtru NECONFORME.

InfoCons, cu sprijinul specialistilor din domeniu va informeaza cu privire la achizitionarea acestor produse.

Totodata firmele autorizate provizoriu pentru punerea pe piata a materialelor si echipamentelor de protectie (masti, semimasti, combinezoane, vizier, etc.) pot fi regasit accesand urmatoarele link-uri

https://ccsmm.mapn.ro/pages/view/110

https://www.nbce.ro/situatie-avize.pdf

In functie de capacitatea de filtrare si dimensiunile particulelor filtrate, mastile faciale de uz medical pot fi clasificate in mai multe categorii ( *)

Măștile chirurgicale de unică folosințăsunt dispozitive medicale de clasa I șiprevin transmiterea infecțiilor prin picături de salivă, secreții respiratorii de la bolnav la persoanele sănătoase. Capacitatea de protectie este asigurata de structura tristratificata a mastii. Protejeza incomplet de boli infecțioase deoarece nu formează o etanșare strânsă la nivelul feței si nu prezintă un filtru de protecție respiratorie. (fig.1)

Desi protejeaza cel mai putin, sunt cele mai accesibile datorita pretului de cost scazut.

Figura1. Mască chirurgicală Figura 2. Masca tip N95

Semi-măști cu filtre de protecție respiratorie de unică folosință

US National for Occupational Safety and Health (NIOSH), clasifica semi-măștile filtrante astfel: N95, N100, P95, P99, P100, R95, R99 și R100. Masca tip N95 este un dispozitiv de protecție respiratorie conceput pentru a obține o potrivire facială foarte strânsă și o filtrare foarte eficientă a particulelor aeriene, blochează cel puțin 95 la sută din particulele de test foarte mici (0,3 microni), de aceea este foarte potrivita pentru o protectie eficienta impotriva transmiterii infectiilor (fig2)

Standardul European (SR EN 149:2001) clasifică semi-măștile filtrante în trei clase: FFP1(au o eficiența minimă de filtrare de 80%), FFP2 (au o eficiența minimă de filtrare de 94%) și FFP3 (au o eficiența minimă de filtrare de 99%).

Semi-măștile cu filtre de protecție respiratorie din clasa FFP1 filtrează 80% din particule cu dimensiuni până la 0,6 microni. Se folosesc în special în industria alimentară și în domeniul construcțiilor. Nu filtrează substanțe cancerigene sau radioactive și agenți biologici din grupele de risc 2 și 3 (cu dimensiunile cele mai mici și inalt patogeni).

Semi-măștile cu filtre de protecție respiratorie din clasa FFP2 sunt aproximativ echivalente semi-măștilor N95. Semi-măștile cu filtre de protecție respiratorie pot fi prevăzute cu una sau mai multe supape de expirație, care trebuie să funcționeze în toate pozițiile.(fig.3). Sunt dispozitive de protecție respiratorie concepute pentru a obține o potrivire facială foarte strânsă și o filtrare foarte eficientă a particulelor circulante. Dacă sunt montate corect, capacitățile de filtrare ale semi-măștilor N95 si FFP2 le depășesc pe cele ale măștilor chirurgicale de unică folosința., Purtarea acestui tip de mască nu elimină complet riscul de îmbolnăvire. Au pret mediu accesibil si pot constitui o alternativa judicioasa a mastii chirurgicale.

Fig.3 Semi-mască FFP2 cu supapă de expirație

Semi-măștile cu filtre de protecție respiratorie din clasa FFP3 filtrează 99% din particule cu dimensiuni mai mici de 0,6 microni, conferind astfel protecție buna față de unele virusuri, bacterii și fungi comparativ cu mastile prezentate anterior (Figura 4).

Exceptând măștile chirurgicale, celelalte măști nu sunt dispozitive medicale ci echipamente de protecție individuală.

Figura 4. Semi-mască cu filtru de protecție respiratorie din clasa FFP3 prevăzută cu supapă

Cea mai simpla modalitate de a ne asigura ca o masca este conforma este verificarea cutiei de ambalare a acesteia pe care este obligatoriu a fi inscriptionat marcajul CE care asigura coformitatea cu standardul european SR EN 149:2001insotit de clasa FFP, sau marcajul N95 care asigura conformitatea cu standardul US National for Occupational Safety and Health (NIOSH) si orienteaza asupra capacitatii de filtrare. De asemenea pe cutie mai trebuie inscriptionat pentru ce particule microbiene a fost testata masca, inclusiv existenta protectiei antivirale, dimensiunea particulelor filtrate si optional standardul de testare pentru verificarea eficientei de filtrare antibacteriena (SR-EN 14683/2019). Pentru mastile chirurgicale, cumparatorul poate verifica direct daca este alcatuita din trei straturi.

(* ) Toate imaginile prezentate în material au caracter informativ necomercial, prin prezentarea lor s-a urmarit ilustrarea fiecarui tip de masca in scopul edificarii cumparatorului

Sursa : Centrul de Cercetari Stiintifice Medico Militare

“În situatii excepționale așa cum traversează acum România, Europa și întreaga lume, măsurile trebuie să fie la rândul lor mult mai eficace atât la comercializarea diverselor produse dar mai ales cele specifice care pot zădărnici dezvoltarea pandemiei.

Astfel informarea, monitorizarea și comunicarea sunt extrem de importante. Fiecare dintre noi în calitate de consumatori trebuie să luăm atitudine. “

Sorin Mierlea – Președinte InfoCons

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal