La început de an școlar, atenție la rechizitele și articolele vestimentare pentru școală ale copilului !

Fii un părinte responsabil, verifică alertele Uniunii Europene atât pentru articolele de îmbrăcăminte cât și pentru rechizite, în Aplicația Gratuită InfoCons!

Începutul anului școlar aduce în lumină aspecte importante la care părinții, în calitatea lor de consumatori trebuie să fie atenți atunci când achiziționează rechizite, articole vestimentare: uniforme, haine sau ghiozdane pentru elevi. InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu câteva sfaturi utile pentru achiziționarea produselor în cunoștință de cauză.

De asemenea aceștia trebuie să verifice înainte de a achiziționa un produs dacă nu este notificat printr-o alertă în cadrul Aplicației GRATUITE InfoCons .

Riscurile identificate pentru produsele de papetărie din alertele existente în Aplicația InfoCons  sunt

– Produsul conține benzină nafta ușoară hidrotratată (petrol) (valori măsurate: până la 9,1 % din greutate). Naphta poate fi fatal dacă este înghițit și/sau intră în căile respiratorii, poate provoca defecte genetice și poate provoca cancer.

– Materialul plastic al decorului produsului conține o cantitate excesivă de ftalat de bis(2-etilhexil) (DEHP) (valoare măsurată până la 22 % din greutate). Acest ftalat poate dăuna sănătății copiilor, provocând daune sistemului lor reproducător.

– Stiloul conține piese mici (mingi) cu un flux magnetic ridicat. Un copil mic le poate pune în gură și se sufocă. În plus, dacă un copil le înghite, acestea ar putea să se atragă unul pe altul și să provoace blocaje intestinale sau perforații.

Riscurile identificate pentru articolele de îmbrăcăminte (hanorace, rochițe, pantofi, tricouri, etc) din alertele existente în Aplicația InfoCons  sunt

– Produsul are cordoane funcționale lungi cu capete libere în zona gâtului, care pot deveni prinse în timpul diferitelor activități ale unui copil, ceea ce duce la strangulare sau leziuni.

– Velcro-ul de pe pantof poate eșua cauzând cureaua să se desfacă, creând un pericol de declanșare pentru copii. Un copil poate cădea și suferi răni.

– Pielea din produs conține crom VI (valoare măsurată de până la 15,2 mg/kg). Cromul (VI) este sensibilizant, poate declanșa reacții alergice și poate provoca cancer.

– Produsul are o concentrație excesivă de ftalat de bis(2-etilhexil) (DEHP) (valoare măsurată până la 1,37 % în greutate). Acest ftalat poate dăuna sănătății copiilor, provocând daune sistemului lor reproducător.

Prin descărcarea aplicației de pe App Store , Google Play sau App Gallery , consumatorii au acces direct și transparent la alertele pentru produsele nealimentare , actualizate zilnic și însoțite de detalii precum :

– denumire produs ;
– țara vizată ;
– gradul de risc ;
– orginea produsului ;
– data la care intră alerta în vigoare ;
– imaginea cu produsul ce face obiectul alertei ;

Citeste si : Băuturi energizante cu până la 9 aditivi alimentari și 16 grame de zahar/100 ml de produs!

Sfaturi utile InfoCons la achiziționarea rechizitelor necesare oricărui elev: caiete, creioane, acoarele, pixuri, blocuri de desen etc. :

– Achiziționează aceste produse doar din raioane și magazine specializate care oferă bon fiscal, chitanță, factură – documente utile pentru depunerea unei sesizări eficiente;

– Citește eticheta! Asigură-te că rechizitele și ghiozdanele pe care le cumperi au eticheta în limba română și conțin informațiile despre principalele elemente de identificare și caracterizare, respectiv denumire producător, importator, distribuitor, adresa, denumire produs, dimensiuni, compoziție, instrucțiuni de întreținere etc.

– Pentru caiete, blocuri de desen, carnete etc. trebuie să fii atent la informațiile ce țin de compoziție, număr file, gramaj.

– Nu achiziționa ghiozdane ale căror etichete nu conțin informații în limba română referitoare la denumirea producătorului sau distribuitorului şi adresa acestuia, denumire produs, dimensiuni, compoziţie sau instrucţiuni de întreţinere.

Citeste si : Știai că este nevoie de 2.700 de litri de apă pentru a face un tricou de bumbac ?

Sfaturi utile InfoCons la achiziționarea articolelor vestimentare hainelor și uniformelor, consumatorii trebuie să aibă în vedere următoarele sfaturi:

– Citește eticheta! Etichetele produselor textile trebuie să conțină informații în limba română cu privre la compoziția fribroasă, denumirile fibrelor componente, procentul de greutate al fiecărei fibre utilizate. În cazul în care produsele textile conțin și căptușeală, eticheta trebuie să conțină informații cu privire la compoziția acestora.

– Produsele textile trebuie să aibă o etichetă confectionată din material textil, rezistentă la tratamente umidotermice, cusută sau montată în interiorul produsului și care să ofere informații despre instrucțiunile de întreținere. Aceste instrucțiuni trebuie să acopere toate tratamentele de la: spălare, clorurare, călcare, curăţare chimică şi până la uscare în maşina de uscat cu tambur rotativ, indiferent dacă se aplică sau nu (dacă nu se aplică un tratament, simbolul respectiv este tăiat/barat).

– Capetele libere ale cordoanelor glisante, ale cordoanelor funcționale și centurilor de înnodat sau eșarfelor cu nod nu trebuie să conțină ornamente tridimensionale sau noduri și trebuie protejate împotriva destrămării (prin topire la cald sau prin cusătură de întărire). De asemenea, capetele pot fi dublate sau pliate cu condiția de a nu determina riscul de agățare.

– Solicită bonul fiscal la achiziționarea hainelor, pentru a avea un document justificativ în cazul depunerii unei sesizări;

– Ferește-te de oferte de vânzări nesolicitate și de la persoane neautorizate!

– Verifică politica de returnare a respectivei companii, în cazul apariției unor defecte ulterioare!

Conform studiului realizat Oficiul pentru Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene, în cadrul căruia InfoCons reprezintă România în cadrul Grupului dedicat Societăților Civile, 40 % dintre tinerii români cumpără produse contrafăcute. Printre produsele contrafăcute achiziționate, hainele și accesoriile se află într-un procent de 17%.

În acest context, citirea etichetei este esențială! Nu cumpărați haine din locuri neautorizate, pentru a nu fi înșelați cu privire la compoziția și calitatea materialelor!

 

InfoCons Protectia Consumatorului Protectia Consumatorilor Sorin Mierlea

„Cu cât avem acces la multe informații, cu atât este mai greu să alegem! InfoCons te ajută să alegi în cunoștință de cauză TU pentru TINE și pentru COPIII TĂI, fără perturbarea din afară, pentru a avea acces direct, transparent, în timp real la o informație corectă și care te poate ajuta imediat! Ce să cumperi?! Ce mănânci?! Alertele rapide la standarde europene și nu în ultimul rând, cea mai completă și complexă bază de date de telefoane de urgență, care pot fi sunate direct din aplicație, în funcție de țara în care te afli! Ia atitudine! Descarcă aplicația GRATUITĂ InfoCons și ajută-ne să o promovăm și să aducem produse noi pentru toți! Astăzi, aplicația InfoCons are peste 3,5 milioane de produse și cu ajutorul tău, putem să ajutăm mai bine!”

Sorin Mierlea – InfoCons

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal