În primele 3 luni de ședere într-un alt stat membru, în calitate de cetățean al UE, nu aveți obligația de a solicita un document care să confirme faptul că aveți dreptul de a locui pe teritoriul acestei țări. Însă, în unele țări din UE, s-ar putea să se aplice obligația de a vă semnala prezența încă de la sosire.

După 3 luni de la sosirea pe teritoriul țării respective, este posibil să vi se ceară să vă înregistrați pe lângă autoritățile locale (în general, poliția sau primăria).

Aveți nevoie de cartea de identitate, în curs de valabilitate, sau de pașaport și de:

  • Lucrători/Lucrători detașați în străinătate
    • adeverința de salariat sau de încadrare în muncă din partea angajatorului
  • Lucrători independenți
    • dovada că sunteți lucrător independent
  • Pensionari
    • dovada că aveți asigurare completă de sănătate
    • dovada că vă puteți întreține singur fără un venit de sprijin (resursele pot veni din orice sursă)
  • Studenți
    • dovada că sunteți înscris la o instituție de învățământ autorizată
    • dovada că aveți asigurare completă de sănătate
    • o declarație care să arate că dispuneți de suficiente resurse pentru a vă întreține singur fără un venit de sprijin (resursele pot veni din orice sursă)

Nu trebuie să prezentați alte documente.

După ce vă înregistrați, primiți un certificat de înregistrare. Acesta vă confirmă dreptul de a locui în țara respectivă.

Certificatul trebuie emis imediat. Nu trebuie să coste mai mult decât cartea de identitate care li se eliberează cetățenilor țării gazdă.

Certificatul este valabil pe termen nelimitat, ceea ce înseamnă că nu trebuie reînnoit. Cu toate acestea, va trebui probabil să le comunicați autorităților locale eventualele schimbări de adresă.

În cazul țărilor în care este obligatoriu să vă înregistrați, s-ar putea să primiți o amendă dacă nu respectați această procedură, dar nu puteți fi expulzat din acest motiv.

În multe țări, se cere să aveți permanent asupra dumneavoastră certificatul de înregistrare și cartea de identitate sau pașaportul. În caz contrar, puteți fi amendat, dar nu puteți fi expulzat din acest motiv.

Caz real

Puteți începe să munciți fără a aștepta eliberarea unui certificat de înregistrare

Kurt este cetățean german și s-a mutat în Belgia pentru a lucra ca avocat independent, împreună cu un asociat. Când s-a dus la primărie să se înregistreze, i s-a spus că nu poate profesa înainte de a primi certificatul de înregistrare, ceea ce este fals.

Ca cetățean european, Kurt își poate desfășura activitatea de lucrător independent înainte de a primi certificatul de înregistrare. În orice caz, autoritățile trebuie să emită un certificat de înregistrare imediat ce li se solicită acest lucru.

Sursa: ec.europa.eu

InfoCons – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro ), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

FII INFORMAT! IA ATITUDINE! – 0219615

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal