Informatii cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul măslinelor de masă

NORMĂ din 30 iunie 2004(*actualizată*) cu privire la natura, conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea şi transportul măslinelor de masă (actualizată până la data de 22 august 2006*)

Art. 4

‘Măsline de masă’ este denumirea de produs finit, fabricat în scopul vânzării, dată în mod curent fructelor soiurilor cultivate ale Olea europaea sativa Hoffg, Link, care au fost tratate sau prelucrate prin procedee adecvate de conservare în vederea prelungirii perioadei de valabilitate a lor pentru consumul uman.

Articolul 5

Denumirea fiecărui produs trebuie să indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii:

a) denumirea materiei prime ‘măsline’ sau ‘măsline de masă

b) tipul de produs, conform specificaţiilor din anexa nr. 1;

c) denumirea tratamentului sau prelucrării la care au fost supuse pentru asigurarea conservabilităţii, conform specificaţiilor din anexa nr. 2;

d) denumirea formei sub care se prezintă măslinele: ‘întregi’, ‘fără sâmburi’, ‘felii’ etc., conform specificaţiilor din anexa nr. 3, exceptând situaţiile în care măslinele sunt ambalate în recipiente transparente;

e) denumirea ingredientului vegetal care conferă produsului o caracteristică specială, conform specificaţiilor din anexa nr. 4, spre exemplu: ‘cu adaos de…’ sau ‘cu…’;

f) dimensiunea măslinelor întregi sau divizate conform specificaţiilor din anexa nr. 3;

g) denumirea soiului.

Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie să se facă cu respectarea reglementărilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiilor necesare, astfel încât consumatorul să fie informat corect la momentul cumpărării, şi trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:

1. denumirea sub care este vândut alimentul, conform art. 4;

2. cantitatea netă;

3. cantitatea netă fără lichid;

4. lista ingredientelor;

5. condiţiile de depozitare, atunci când acestea necesită indicaţii speciale;

Capitolul II 6. data durabilităţii minimale, care se înscrie sub forma ‘a se consuma, de preferinţă, înainte de…’, cu menţionarea lunii şi anului;

7. o menţiune care să permită identificarea lotului (această menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilităţii minimale este indicată prin menţionarea clară şi necodificată cel puţin a zilei şi lunii, în această ordine);

8. numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului ori ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;

9. ţara de origine a produsului.

MATERIA PRIMĂ. DEFINIŢII ŞI DESCRIERE

Măslinele utilizate ca materie primă la fabricarea produsului ‘măsline de masă’ trebuie să fie sănătoase, curate, cu grad de maturitate apropiat, calibrate, lipsite de defecte ce ar putea afecta comestibilitatea sau conservarea lor, lipsite de corpuri străine (ingredientele autorizate nu sunt considerate corpuri străine), fără semne de alterare, şi trebuie să se încadreze în unul dintre următoarele tipuri:

a) măsline verzi: obţinute din fructe recoltate în cursul ciclului de maturare, înainte de pârguire, în momentul în care au ajuns la dimensiunea lor normală. Culoarea acestora poate varia de la verde la galben pai;

b) măsline blonde: obţinute din fructe cu tentă roz, roz-vineţie sau brună, recoltate în momentul pârguirii şi înaintea maturităţii complete;

c) măsline negre: obţinute din fructe recoltate la maturitate completă sau cu puţin timp înainte de maturitatea completă. Culoarea acestora poate varia, în funcţie de zona de producere şi perioada de recoltare, de la negru roşiatic la castaniu închis, trecând prin negru violaceu, violet închis şi negru măsliniu (aceste caracteristici se referă atât la pieliţă, cât şi la pulpa fructului).

Anexa 2

SORTIMENTE COMERCIALIZATE ÎN MOD CURENT1.

Măsline verzi

a) Măsline verzi tratate, în saramură:

b) Măsline verzi netratate, în saramură

2. Măsline blonde

a) Măsline blonde tratate, în saramură:

b) Măsline blonde netratate, în saramură:

3. Măsline înnegrite prin oxidare, în saramură:

4. Măsline Negre

a) Măsline negre în saramură:

a1) Măsline negre tratate:

a2) Măsline negre netratate

b) Măsline negre zbârcite

c) Măsline negre netratate, zbârcite în mod natural: sunt obţinute din fructe recoltate după maturitatea completă, zbârcite (în mod natural) în copac şi tratate direct cu saramură.

d) Măsline negre în sare cristalizată

d1) Măsline negre tratate, în sare cristalizată

d2) Măsline negre netratate, în sare cristalizată:

.d3) Măsline negre netratate, zbârcite în mod natural, în sare cristalizată:

d4) Măsline negre netratate cu pieliţă, în sare cristalizată:

e) Măsline negre deshidratate

5. Măsline sparte:

6. Măsline crestate

7. Specialităţi: sunt obţinute prin diferite moduri de preparare a măslinelor.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal