InfoCons te ajută să fii informat! Anvelopele de iarnă – Când? De ce? Cum?

Anvelope_iarna_Infocons

Notă informativă emisă de Registrul Auto Român:

„Registrul Auto Român respinge cu fermitate informațiile apărute în presă în ultimele zile care au propagat masiv ideea că posesorii de anvelope promovate comercial drept ”all season” vor fi sancționați dacă folosesc acest tip de pneuri în timpul sezonului rece.

În media a fost preluat și interpretat tendențios un comunicat al RAR, din anul 2011, care se regăsește pe site-ul instituției, fără a fi fost solicitat și un punct de vedere al Registrului Auto Român.

Prin urmare, ne vedem nevoiți să facem următoarele precizări, pentru toți clienții noștri și pentru publicul larg:
TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră.

Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr.5/2011 de modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006.

Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări de la acel moment.

Registrul Auto Român nu a făcut în ultima perioadă nicio altă declarație de presă având ca subiect anvelopele de iarnă!

Prin urmare, atât timp cât posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S NU EXISTĂ SANCȚIUNI!

BIROUL DE PRESĂ – RAR”

 

InfoCons te ajută să fii informat! Apariția sezonului rece și, odată cu acesta, a temperaturilor ce favorzizează înghețarea carosabilului ori ivirea poleiului și a zăpezii, reprezintă pentru tine, posesorul de carnet de conducere, demararea procesului de înlocuire a anvelopelor de vară, cu unele mai potrivite vremii – anvelopele de iarnă.

Crezi că este atât de ușor precum pare?! Deși, în primă instanță, procedura pare una simplă, ce nu consumă mult timp, totuși ar trebui să te gândești de două ori înainte de a amâna schimbarea anvelopelor până în ultimul moment. Înlocuirea acestora necesită, în primă fază, o bună informare asupra legislației în vigoare, astfel încât alegerea să fie una corectă și sigură.

Când trebuie să înlocuiești anvelopele de vară cu unele de iarnă și care sunt prevederile legale?

Fii atent la ce scrie în lege! Conform prevederilor cuprinse în Ordonanța de Urgență nr. 195/2002 revizuită în 2011, anvelopele de iarnă sunt obligatorii în momentul apariției zăpezii, a poleiului și a înghețului. În art. 102, alin. 1, punctul 28, se stipulează următoarele: „Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevazută în clasa a IV-a de sancțiuni  următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpada, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar in cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.”

„All season”, dar nu iarna! Anvelopele de tipul all-season nu sunt o variantă fiabilă, întrucât acestea nu sunt asmilate anvelopelor de iarnă, potrivit Registrului Auto Român. Pentru a te asigura că achiziționezi anvelopele potrivite din punct de vedere legal, dar și din punctul de vedere al siguranței, trebuie să fii informat cu privire la următoarele inscripțiuni:

  • „M” („mud” provenit din limba engleză, adică „nămol”);
  • „S” („snow” provenit din limba engleză, adică „zăpadă”).

Astfel, te poți asigura că, în calitate de șofer, îți montezi anvelope omologate și legale.

 „Denumirea de anvelopă all-season este o denumire comercială care nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pe timp de iarnă conform Ordonanţei OG nr. 5 /2011.”Registrul Auto Român

De ce este important să fii informat?

InfoCons te ajută să fii informat, ca tu să nu faci greșeli! Abaterile de la prevederile legale menționate mai sus atrag consecințe transpuse în amenzi înscrise în clasa a IV-a de sancțiuni. Amenzile pentru șoferii care nu sunt informați și nu respectă legislația în vigoare, sunt cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă, altfel spus, între 1.305 și 2.900 de lei. Pe lângă acestea, șoferii riscă să rămână fără certificatul de înmatriculare al mașinii, acesta fiind înlocuit cu o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație.

Etichetele anvelopelor – la ce trebuie să fii atent?

Citește eticheta, nu este pusă de „formă”! În demersurile sale de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, Uniunea Europeană a introdus pentru consumatori, o nouă metodă de etichetare a anvelopelor. Noua eticheta are menirea de a te „îndruma” către alegerea unor anvelope de iarnă mai calitative din punct de vedere al siguranței și, în același timp, mai prietenoase cu mediul.

Pe lângă simbolurile ce indică dacă anvelopele sunt potrivite pentru zăpadă, ori pentru drumuri acoperite cu gheață, noua eticheta UE aduce în atenția și pentru protecția consumatorilor:

  • Aderența anvelopei pe carosabilul ud- Aceasta se măsoară pe o scală de la A la E (de la mic la mare) și îți conferă informații cu privire la gradul mare sau mic la care mașina se va opri pe drumuri ude, în cazul frânării bruște;
  • Zgomotul la rulare- Este important să știi că reducerea zgomotului la rulare contribuie la reducerea impactului condusului asupra mediului. Precum în cazul aderenței și zgomotul se măsoară folosind aceeași scală;
  • Impactul asupra consumului de combustibil- Alegerea unor anvelope potrivite înseamnă parcurgerea unui număr mai mare de kilometri și reducerea emisiilor de CO2.

De asemenea, pentru a fi mai informat, poți scana codul QR prezent în partea din dreapta-sus a etichetei, care te va redirecționa către baza de date EPREL (European Product Registry for Energy Labelling), unde îți este pusă la dispoziție fișa de produs a anvelopei respective.

Până data viitoare, nu uita: InfoCons te ajută să fii informat!

 

 

 

 

 

 

Redactat de: Irina-Livia Dumitrache

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal