InfoCons: Sigla ecologică a UE va fi complet funcțională începând cu 1 iulie 2012

Perioada de tranziție de doi ani acordată sectorului alimentelor ecologice pentru a se conforma noilor norme ale UE în materie de etichetare se apropie de sfârșit. Începând cu 1 iulie 2012, prezența siglei ecologice a UE va fi obligatorie pe toate alimentele ecologice preambalate produse în statele membre ale UE care respectă standardele în domeniu. Sigla va rămâne opțională pentru produsele ecologice neambalate și pentru cele de import. Va fi permisă în continuare prezența altor sigle private, regionale sau naționale alături de eticheta UE.

Sigla ecologică a UE – `Euro-frunza` – a fost introdusă la 1 iulie 2010, dar, pentru a da agenților economici posibilitatea de a se adapta la noile norme și pentru a permite epuizarea stocului de ambalaje existente, evitând astfel risipa, a fost acordată o perioadă de tranziție de doi ani înainte ca sigla să devină obligatorie pentru toate produsele. În câmpul vizual al siglei ar trebui să figureze, de asemenea, numărul de cod al organismului de control și locul de producție al materiilor prime agricole. Un recent raport Eurobarometru având ca subiect `Atitudinea europenilor față de securitatea alimentară, calitatea alimentelor și mediul rural`, a cărui publicare este iminentă, include date privind sigla ecologică a UE și dezvăluie informația încurajatoare că, de la lansarea sa în iulie 2010, sigla a dobândit deja recunoașterea unui sfert (24 %) dintre cetățenii UE.

`Avem speranța că noua siglă va continua să se transforme într-un simbol larg recunoscut al producției alimentare ecologice în întreaga UE, oferindu-le consumatorilor garanția că bunurile sunt produse în concordanță cu standardele stricte ale UE privind agricultura ecologică`, a declarat comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș.

Context

Ideea stimulării sectorului agriculturii ecologice prin introducerea unei sigle obligatorii a UE a fost susținută de statele membre în 2007. În vederea găsirii unui model original pentru această siglă, Comisia a organizat în 2009 un concurs, la care au participat peste 3 400 de studenți de la facultăți de artă și design, iar la începutul lui 2010 publicul a fost invitat să voteze pentru a alege între cele mai bune trei modele.

În ultimii ani, consumul de produse ecologice a înregistrat o creștere constantă în UE, reprezentând actualmente aproximativ 2 % din piața UE. Producția a crescut, de asemenea, considerabil în ultimul deceniu, circa 5 % din suprafața agricolă a UE și peste 2 % dintre exploatații (un număr de peste 200 000) beneficiind în prezent de o certificare ecologică.

La nivel politic, anul acesta s-a ajuns la un acord referitor la normele privind vinul ecologic, care va intra în vigoare la 1 august (IP/12/113). În luna februarie, UE a semnat, de asemenea, un acord privind echivalarea standardelor ecologice cu SUA, care va reduce birocrația pentru producătorii ecologici din UE și din SUA (IP/12/138). În luna mai, Comisia a prezentat un raport referitor la regulamentul existent privind agricultura ecologică, vizând lansarea unei dezbateri interinstituționale cu toate părțile interesate și crearea unor ocazii de explorare a modurilor în care se poate ameliora în continuare cadrul politic al UE privind agricultura ecologică.

Pentru mai multe informații, fotografii și materiale referitoare la sigla ecologică a UE vă rugăm să vizitați adresa:

http://ec.europa.eu/agriculture/organic/home_ro.

Puteți descărca o imagine de calitate profesională a siglei, care poate fi imprimată, la adresa:http://ec.europa.eu/agriculture/organic/eu-policy/logo_ro.

Contact:

Roger Waite(+32 2 296 14 04)

Fanny Dabertrand(+32 2 299 06 25)

Sursa: Comisia Europeana – Comunicat de presa

Bruxelles, 28 iunie 2012

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal