InfoCons: Rezolutia P.E privind luarea unor masuri urgente pentru a injumatati risipa de alimente

  1. Acasă
  2. Comunicate de presă
  3. InfoCons: Rezolutia P.E privind luarea unor masuri urgente pentru a injumatati risipa de alimente

Conform site-ului Comisiei Europene, Parlamentul European a adoptat pe data 19 ianuarie 2012 o rezoluţie prin care cere luarea unor masuri urgente pentru a injumataţi risipa de alimente pana in 2025.
     Europenii irosesc anual (in restaurante, gospodarii, supermaketuri si de-a lungul retelelor alimentare de la producator la consumator) pana la 50% din alimentele consumabile si sanatoase, in vreme ce 79 milioane de cetateni europeni traiesc sub limita saraciei, iar 16 milioane isi primesc mancarea de la asociaţii caritabile.
Deoarece alimentele sunt irosite in toate stadiile – de catre producatori, procesatori, distribuitori si consumatori, deputatii europeni cer o strategie coordonata, care sa combine masuri la nivel european si national, pentru a imbunatati eficienta lanturilor de furnizare si consum a alimentelor, pentru fiecare sector si a aborda de urgenta problema risipei de alimente. Daca nu se actioneaza acum, risipa de alimente va creste cu 40% pana in 2020, avertizeaza un studiu al Comisiei Europene.

Ce masuri sunt cerute de catre Parlamentul European? Noi te informam
Statele Membre vor trebui sa introduca cursuri in unitatile de invatamant, care sa explice cum trebuie pastrate, gatite si aruncate la gunoi alimentele si, de asemenea, sa faca schimb de experienta in acest sens. Pentru a promova ideea aplicarii principiului durabilitatii in domeniul resurselor de hrana, deputatii europeni au cerut ca anul 2014 sa fie desemnat ‘An european impotriva risipei alimentelor’.

Etichetarea si impachetarea corespunzatoare

         Pentru evitarea situatiilor in care cei care vand alimentele ajung sa ofere alimente prea aproape de data de expirare, crescand astfel probabilitatea ca alimentele sa ajunga la gunoi, ar putea fi introdusa dubla etichetare, cu mentionarea pe ambalaj a datei pana la care alimentul poate fi vandut (data limita de vanzare) si a datei pana la care poate fi consumat (data limita de   consum), potrivit rezolutiei.
        In plus, aceasta cere Comisiei Europene si Statelor Membre sa se asigure in primul rand ca, in randul consumatorilor, exista intelegerea a ceea ce inseamna etichetarea folosita in acest moment in Uniunea Europeana, cum ar fi cea referitoare la calitate ‘recomandat inainte de data…’ si cea referitoare la siguranţa alimentara ‘utilizati inainte de data…’.

          Ajuta-ne sa te ajutam!

       Pentru mai multe detalii despre activitatea curenta a A.N.P.C.P.P.S. Romania va rugam sa vizitati pagina de Facebook Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor o9atitudine.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Meniu