În urma acțiunilor repetate de control ale Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Municipiului București, la Primăria Capitalei constatăm, concomitent, atât neîndeplinire măsurilor impuse anterior de către comisarii noștri, cât și menținerea unor restanțe majore, în special în zona de calitate a aerului, precum și de gestiune a spațiilor verzi. În urma celei mai recente acțiuni de control, Garda Națională de Mediu, inclusiv din motivele amintite, a decis amendarea Primăriei Capitalei cu 100.000 de lei.
REGISTRUL SPAȚIILOR VERZI NU ESTE ELABORAT DE CĂTRE PMB DEȘI LEGEA O CERE ÎNCĂ DIN 2007 ȘI ACEST REGISTRU AR OFERI PREDICTIBILITATE ȘI PROTECȚIE
Este foarte important de menționat că PMB, deși este obligată de lege (24/2007, O.U.G. nr.195/2005), nu are încă elaborat Registrul Spațiilor Verzi. Mai mult decât atât,administrația nu are nici un audit al suprafeței, calității și accesibilității spațiilor verzi, urmat de elaborarea unei strategii și a unui plan de acțiune privind conservarea și dezvoltarea rețelei de spații verzi. Considerăm că prezența unor acțiuni ferme în această direcție, Conform legii, fiecare bucureștean ar trebui să beneficieze de un indice de 2mp2 spațiu verde, obligație imposibil de îndeplinit de către PMB în absența unui plan.
Instituirea registrului spatiilor verzi este crucială, pentru că, în afara de cuantificare și de stabilire a suprafetelor cu destinație obligatorie de spatiu verde oferă cadrul legal de protecție și de ameliorare a climatului, a calității aerului și a protejării infrastructurilor funcționale ale aglomerării București inclusiv prin stabilirea unor culoare de protecție față de infrastructura tehnică – plantații realizate în lungul căilor de circulație sau în jurul unor instalații cu potențial ridicat de poluare. Întocmirea registrului spatiilor verzi oferă siguranta că terenurile cartate ca fiind spatii verzi nu pot fi ocupate de construcții provizorii sau permanente.
PLANUL INTEGRAT DE CALITATE A AERULUI NU EXISTĂ, DEȘI TREBUIA DEFINITIVAT ÎNCĂ DIN 25 OCTOMBRIE 2024
În perioada 27.02-06.03.2025, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Municipiului București a efectuat o nouă acțiune de control la Primăria Capitalei.
Verificările au început în contextul expirării termenului pentru măsurilor impuse de comisarii GNM cu ocazia controalelor anterioare, dar mai ales pentru a verifica stadiul elaborării și implementării Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA 2024-2028), ce trebuia definitivat până la data de 25 octombrie 2024, termen limită asumat de România, prin Primăria Capitalei, față de Comisia Europeană.
Deși, potrivit prevederilor Legii nr. 104/2011, Primăria Municipiului București este obligată să elaboreze Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) 2024-2028, până la data controlului, acest Plan nu a fost elaborat, motiv pentru care GNM a impus o serie de măsuri care trebuie implementate de PMB pentru reducerea concentrațiilor de poluanți atmosferici în aglomerarea București.
TRANSPORT, MOBILITATE ȘI POLUARE ÎN CAPITALĂ
La momentul actual PMB, nu are implementate proiecte de gestionare a traficului şi mobilităţii urbane (Master Plan General pentru Transport Urban şi Master Plan de Mobilitate Urbană).
De asemenea în planurile de acțiune ale PMB nu este luată în calcul posibilitatea (de altfel obligație conform OUG 195/2005- Legea Mediului) de restricționare a traficului rutier în anumite perioade de timp, când condițiile cumulative de trafic intens și dispersie nefavorabilă sunt întrunite. Traficul este principala sursă de poluare la nivelul aglomerării București, iar măsura de conformare a fost dispusă de către GNM, prin actul de control încheiat la finalul anului 2021.
MĂSURI ANTERIOARE NEREALIZATE DE CĂTRE PMB
În urma raportului prezentat de către PMB cu privire la stadui de realizare a unor măsuri asumate anterior rezultă, printre altele, următoarele:
• nu au fost achiziţionate 22 troleibuze şi 7 microbuze – termen 2024
• nu au fost montate cele 50 de staţii de reîncarnare pentru vehiculele electrice – termen 01.09.2024,
• nu au fost plantaţi cei 75.000 copaci pe terenurile degradate – termen 2023
• nu a fost realizată în totalitate pajiştea urbană de 0,8 ha – termen 2023. (s-au realizat în total 2023 + 2024 = 2425 mp).
• nu au fost realizate în totalitate şi la termen lucrările la tronsonul nr. 1 şi 2 din Proiectul „Supralărgire Prelungirea Ghencea”. – Termen ianuarie 2024 (nefinalizate până la această dată).
În consecință, ca urmare a deficiențelor constatate, reprezentanții GNM au aplicat Primăriei Capitalei o sancțiune contravențională constând în amendă în valoare de 100.000 lei, conform 195/2005.
În plus faţă de amenda aplicată, comisarii GNM au dispus în sarcina Primăriei Capitalei următoarele măsuri de conformare cu termen de realizare până la data de 06.06.2025:
• Elaborarea şi aprobarea Planului Integrat de calitate a aerului,
• Realizarea/întocmirea Registrului spatiilor verzi din Municipiul Bucureşti,
• Realizarea masurilor asumate pentru reducerea emisiilor de poluanţi atmosferici în vederea încadrării valorilor limită pentru PM 10, PM 2,5 şi NOx în limitele legale, inclusiv a măsurilor restante nerealizate până la data controlului.
Garda Națională de Mediu își reafirmă angajamentul de a acționa în interesul cetățenilor, prin aplicarea legii în materie de protecție a mediului. Totodată ne reafirmăm dorința de a lucra în colaborare cu autoritățile publice cât și cu agenții economici pentru a asiugra un cadru firesc de protecție a mediului și de prevenție a acțiunilor care pot aduce un impact negativ asupra mediului înconjurător.
Sursa : Garda Nationala de Mediu